Iohannis: Îmi pare rău că președintele, ca fost primar, nu a înțeles nimic din descentralizare

Iohannis: Îmi pare rău că președintele, ca fost primar, nu a înțeles nimic din descentralizare
Publicat: 21/11/2013, 17:27
Actualizat: 02/08/2014, 23:57

Prim-vicepreședintele PNL Klaus Iohannis a declarat, joi, că îi pare rău că șeful statului, „ca fost primar, nu a înțeles nimic din descentralizare”, afirmând că este „o crimă administrativă”, astfel că este „regretabil” că Traian Băsescu „nu vede sau nu dorește să vadă” beneficiile reformei.

Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, ce părere are despre declarația președintelui Traian Băsescu potrivit căreia descentralizarea este „o crimă administrativă”, răspunzând că este în totală contradicție cu șeful statului.

„Eu sunt în totală contradicție cu părerea președintelui pe care am mai citit-o. Mie îmi pare rău că el, ca fost primar, nu a înțeles nimic din descentralizare. Poate nu a stat suficient ca primar ca să înțeleagă aceste lucuri și este regretabil că președintele, care ar trebui, la modul general, să vadă beneficiile unei reforme, nu le vede sau nu dorește să le vadă”, a spus Iohannis.

Acesta a afirmat că avantajul descentralizării este că „aceste instituții ajung la CL și CJ și problema se rezolvă mai aproape de cetățeni”.

„Nu trebuie să luăm în calcul neapărat cetățeanul ca individ. Administrația ca atare funcționează mai bine decă este mai aproape locul unde se decide”, a spus Iohannis.

Întrebat ce părere are despre faptul că unii politicieni susțin că descentralizarea nu înseamnă decât mai multă putere pentru „baronii USL”, prin întărirea puterii Consiliilor Județene, Iohannis a răspuns: „Dacă am lua-o după influență și după longevitate, aș fi eu un mare baron, dar cred că nici dumneavoastră nu mă considerați un baron local. Treaba e… o definiție care a apărut cândva în media și s-a tot perpetuat. Aproape orice primar de comună mai mare, în ziua de azi, este un baron local, iar un președinte de consiliu județean este un mare baron local. Nu cred că trebuie să privim prin această prismă lucrurile, dar consiliile județene vor avea un pic mai multă infuență, iar primăriile, iarăși, vor avea un pic mai multă influență, dar acesta este un lucru bun”.

El a mai spus că descentralizarea se face „fiindcă multe lucruri care s-au rezolvat la nivel de minister, acum se rezolvă direct în administrația locală”, susținând că „i se pare normal așa”.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că prin asumarea răspunderii pe Legea descentralizării, România va fi răvășită, în interes național și se dă o lovitură funcționării instituțiilor, fiind vorba despre „o crimă administrativă”.

Președintele Traian Băsescu a spus că niciodată ministerele nu se vor putea lipsi de instrumentul teritorial pentru control și verificarea implementării politicilor care rezultă din legi.

„Nu vreau să fiu alarmist, dar avertizez pubic că este o crimă administrativă, nu neapărat pentru că s-ar da peste cap funcționarea acestor instituții – schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor -, dar se uită definiția statului român, care e stat unitar”, a spus Traian Băsescu.

„Vă dau scris că dacă vor face această mișcare, antinațională, vor trebui să reînființeze în câteva luni noi direcții”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă nu crede totuși că cei din USL s-a gândit la aceste lucruri, Băsescu a răspuns: „Nu îi suspectați de prea multă inteligență. Sunt brutali, privesc prioritar interesul politic, să își consolideze baronii câștigați acum încât nici mama legilor să nu îi mai miște de acolo”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?