• Publicat:
Politică

Iohannis va primi Premiul Charlemagne pentru contribuția la unificarea europeană / Consiliul Premiului „Carol cel Mare”: Iohannis promovează valorile europene

Iohannis va primi Premiul Charlemagne pentru contribuția la unificarea europeană / Consiliul Premiului „Carol cel Mare”: Iohannis promovează valorile europene
Președintele Klaus Iohannis va primi pe 21 mai 2020 Premiul Charlemagne, a anunțat Siegfried Mureșan, pe Facebook. Europarlamentarul PNL a precizat că distincția este acordată pentru contribuția la unificarea europeană, începând cu anul 1950 în orașul german Aachen.

Consiliul Premiului „Carol cel Mare”: Iohannis promovează valorile europene, normele statului de drept

Președintele Klaus Iohannis primește Premiul „Carol cel Mare pentru Unitatea Europei”, datorită activităților în sensul promovării valorilor europene, libertății, democrației și diversității culturale, precum și pentru apărarea valorilor statului de drept, anunță Comitetul care oferă distincția.
Președintele României, Klaus Iohannis, „este un promotor al valorilor europene, al libertății și democrației, al apărării drepturilor minorităților și diversității culturale”, anunță Consiliul pentru acordarea Premiului „Carol cel Mare pentru unitatea Europei”, decernat de orașul german Aachen.

De asemenea, Consiliul pentru acordarea „Premiului Carol cel Mare pentru unitatea Europei” remarcă acțiunile președintelui Klaus Iohannis în sensul apărării valorilor statului de drept și independenței justiției în România, conform publicațiilor Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung.

„Premiul Carol cel Mare onorează activitățile excepționale în serviciul unității europene. Este oferit personalităților publice sau entităților care se disting prin eforturile remarcabile în sensul unității europene și cooperării între state”, potrivit paginii oficiale a instituției.
 
Știre inițială

„Președintele Klaus Iohannis va primi pe 21 mai 2020 cea mai prestigioasă distincție internațională pe care a primit-o vreodată un om politic român, Premiul Charlemagne. Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) este cel mai vechi și cel mai prestigios premiu acordat pentru contribuția la unificarea europeană. Premiul se acordă începând cu anul 1950 în orașul german Aachen. Foarte mult a contat în ochii juriului implicarea președintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene și a statului de drept”, a scris Siegfried Mureșan, sâmbătă, pe Facebook.

Eurodeputatul PNL a adăugat că acordarea acestui premiu șefului statului este un semn al unității Europei.

„Acordarea acestei distincții Președintelui României este un semn foarte puternic al unității Europei și al rolului central pe care țările din Europa de Est îl au astăzi în Uniunea Europeană. Deja ca primar al Sibiului, Klaus Iohannis și-a exercitat mandatele sub semnul integrării europene. Sibiul a fost în anul 2007, sub conducerea sa, Capitala Culturală Europeană. Prin acordarea acestei distincții președintelui Iohannis, se recunoaște rolul central avut de Klaus Iohannis în păstrarea direcției europene a României într-o perioadă în care în alte state est europene apar lideri populiști și antieuropeni. Acest premiu acordat Președintelui României este un prilej de bucurie pentru fiecare român”, a completat Mureșan.

Liberalul face și o listă a laureaților Premiului Charlemagne din anii precedenți, anul trecut distincția fiind acordată președintelui Franței Emmanuel Macron.

Astfel, printre cei care au primit Premiul Charlemagne se numără Papa Francisc, Papa Ioan Paul al II-lea, Winston Churchill, Donald Tusk, Angela Merkel, Bill Clinton, Václav Havel, François Mitterand, Helmut Kohl, Martin Schultz și Herman van Rompuy.

 

Inchide