Kelemen Hunor, șeful UDMR: Dacă Parlamentul ar fi adoptat declarația împotriva discursului lui Viktor Orban, COALIȚIA DE GUVERNARE N-AR FI SUPRAVIEȚUIT

Redactor:
Adrian Popescu
Kelemen Hunor, șeful UDMR: Dacă Parlamentul ar fi adoptat declarația împotriva discursului lui Viktor Orban, COALIȚIA DE GUVERNARE N-AR FI SUPRAVIEȚUIT
Un succint „raport politic" al lui Kelemen Hunor - primul prezentat de acesta după înscăunarea sa în noua calitate de șef al UDMR - urmat de ungerea lui Borbely Laszlo ca vice politic al Uniunii și a lui Kovacs Peter ca secretar general, răsplată pentru modul în care a organizat congresul de la Oradea...

Un succint”raport politic” al lui Kelemen Hunor – primul prezentat de acestadupă înscăunarea sa în noua calitate de șef al UDMR – urmat deungerea lui Borbely Laszlo ca vice politic al Uniunii și a luiKovacs Peter ca secretar general, răsplată pentru modul în care aorganizat congresul de la Oradea – astfel a arătat agenda primeiședințe post-congres a Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU)al UDMR, întrunit sâmbătă la Cluj-Napoca. Surprinzător, de lareuniune a lipsit însă fostul președinte Marko Bela, care „are unalt program pentru astăzi, la Târgu Mureș”, după cum l-au scuzatcâțiva colegi. În cuvântarea sa, Kelemen Hunor și-a felicitatcolegii pentru „neadoptarea, din fericire, în Parlament, chiar dacădiferența a făcut-o un singur vot”, a declarației de protestreferitoare la modul în care a fost prezentat de oficialiiAmbasadei Ungariei la București mesajul premierului ungar ViktorOrban de Ziua Maghiarilor. „Prin adoptarea unei astfelde declarații, relațiile româno-ungare ar fi fost nimicite, iarcoaliția de la guvernare nu ar fi supraviețuit. Când în Parlamentse simte miros de sânge, în câteva minute se poate distruge tot ceam realizat în ultimii 20 de ani”, a conchis liderul UDMR, carea dat apoi glas și unei „delimitări hotărâte de gestul extremist allui Barna Csibi, pentru că noi nu putem fi de acord cu nici un felde extremism, indiferent de unde ar veni el”.

  • KelemenHunor și-a încheiat apoi raportul cu „un apel la toți maghiarii dinRomânia, în perspectiva recensământului de anul viitor, să-și asumecu mândrie calitatea de maghiar, sub toate aspectele sale, pentrucă nu ne poate fi indiferent cum ne vom prezenta la recensământulși la alegerile din 2012”. Apel „completat” și cu un perdaf laadresa europarlamentarului Tokes Laszlo, „pe care l-am invitat săfie împreună cu noi la ceremonialul de la statuia lui MathiasCorvin și să țină chiar și o cuvântare, ca să ne pomenim apoi căvrea să ne aducă nu știu ce comisari de la Budapesta, să ne ia larost despre cum am cheltuit noi banii primiți din Ungaria deasociațiile și fundațiile maghiare și despre tot felul de alteasemenea lucruri”.

Un deputatUDMR, atac la Băsescu

A urmat”secțiunea dezbateri”, deschisă cu un virulent atac al deputatuluiLakatos Peter la adresa lui Traian Băsescu:”Tactica lui Traian Băsescu este una doar de tergiversare, care nuduce la nimic bun, pe el nu-l interesează decât supraviețuirea, nudezvoltarea țării. Dl. Băsescu ar trebui să recunoască deschis căFMI finanțează doar supraviețuirea economică, nu și dezvoltareasustenabilă a unei țări, pebtru că atunci țara respectivă și-ar daseama că nu mai are nevoie de FMI. Dar domnul Băsescu nu face decâto politică de tergiversare, care nu duc nicăieri, după ce a aruncatzvonul cu schimbarea premierului, dând chiar și niște termene, nu amai făcut nimic. Așa că UDMR-ul trebuie să impună rapid adoptareaîn coaliție a unui pachet de măsuri de relansare economică, iardacă nu va fi adoptat trebuie să schimbăm urgent această vestă,care nu ne mai folosește la nimic, ca să nu ne trezim și fărăizmene”.

L-acompletat, în aceeași tonalitate, Borbely Laszlo,care a avertizat PDL-ul că „trebuie să dea dovadă de seriozitate,să arate că este un partener serios în cadrul coaliției deguvrnare, altfel vor avea probleme” – referire la votarea de cătreunii parlamentari democrat-liberali a „intolerabilei declarațiiantimaghiare”.

La rândulsău, Frunda Gyorgy – un alt adversar declarat alcoaliției cu Boc&Co – a oferit „o interpretare juridică aprotocolului cu PDL-ul, care nu este un protocol, ci mai degrabă osimplă declarație de intenții, fără un inventar al problemelor șifără termene clare de rezolvare”. „Ar fi o greșeală dacă UDMR arlua parte la măsuri care să ducă la scăderea nivelului de trai, cumar fi noua lege de salarizare a profesorilor făcută de PDL”, aexemplificat Frunda, cerând apoi „o hotărâre clară a CRU caparlamentarii UDMR să voteze la următoarele moțiuni de cenzură, casă dovedim că noi suntem altfel decât PDL-ul, care nu are încredereîn propriii săi parlamentari”, precum și „deschidere mai mare șidiscuții serioase cu partidele din opoziție și cu liderii acestora,indiferent că se numesc Antonescu, Ponta sau Năstase”.

Sugestierespinsă însă imediat de Olosz Gergely, care apledat pentru „rămânerea în continuare în această coaliție, nu amcâștiga nimic acum dacă schimbăm masa la care mâncăm”.

  • Odatăepuizată lista vorbitorilor, a urmat, în viteză, formalitatea”alegerii” în funcțiil de vice politic, respectiv scretar general,a lui Borbely Laszlo și Kovacs Peter, propuși de Kelemen Hunor șivotați, disciplinat, de peste 90% dintre participanți. După caretoată lumea a pornit în mare grabă spre centrul orașului, pentru anu întârzia la ceremonia resfințirii statuii lui Matei Corvin -proaspăt restaurată – pentru care au venit anume de la Budapestavicepremierul ungar Semjen Zsolt, secundat de Rethey Miklos,ministrul Culturii din Ungaria, și de secretarul de stat SzocsGeza.
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide