Kelemen: Sunt convins că se va reintra în legalitate în privința amplasării plăcuței cu Iorga

Redactor:
Cristina Nichitus
Kelemen: Sunt convins că se va reintra în legalitate în privința amplasării plăcuței cu Iorga
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-a declarat convins că se va reintra în legalitate în ceea ce privește amplasarea plăcuței cu un citat al lui Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-a declarat convins că se vareintra în legalitate în ceea ce privește amplasarea plăcuței cu uncitat al lui Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin, afirmând căîn acest caz este vorba despre încălcarea legii, transmitecorespondentul MEDIAFAX.

„Sunt convins că vom reintra în legalitate, aici fiind vorbadespre încălcarea legii. Este vorba despre încălcarea unui aviz.Discutăm despre un proiect avizat, despre un proiect finanțat șirealizat și despre o plăcuță care nu se regăsește în niciun aviz.Poziția noastră este foarte clară. Sunt convins că prin dialog vomgăsi o soluție care să fie și legală și acceptabilă pentru toatălumea. Soluția este să punem în aplicare tot ce este în avizulpentru restaurarea statuii lui Matei Corvin. Există o soluțieaprobată și avizată care trebuie respectată și pusă în aplicare”, adeclarat, vineri, într-o conferință de presă, Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, în cazul în care situația nu se rezolvă prindialog, Ministerul Culturii are și alte mijloace la îndemână.

„Vreau să cred că vom reuși să reintrăm în legalitate cuautoritățile locale”, a afirmat Kelemen.

El a precizat că i-a transmis o scrisoare primarului SorinApostu în care i-a cerut să intre în legalitate și la care așteaptărăspuns.

Un text de Nicolae Iorga, care figura pe o plăcuță adăugată lagrupul statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca în 1932 și îndepărtatăla restaurarea monumentului în 2010, a fost din nou inscripționatpe suportul ansamblului, fapt constatat marți de MinisterulCulturii și Patrimoniului Național.

Pe noua plăcuță apare scris textul „1932 – Pe soclul statuii afost inscripționat un citat din marele istoric Nicolae Iorga:«Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neamcând încerca să învingă Moldova nebiruită»”.

În 2010, la restaurarea grupului statuar s-a păstrat doarinscripția amplasată de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cucare a câștigat concursul din 1894, și anume: „Mathias Rex”.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu,declara că amplasarea noii plăcuțe cu textul lui Iorga pe suportulmonumentului era prevăzută în proiectul de restaurare.

Inscripția cu textul lui Nicolae Iorga a fost montată inițial înperioada interbelică, dar a fost îndepărtată de comuniști și repusăpe soclu de administrația lui Gheorghe Funar. În timpul lucrărilorde restaurare începute în 2010 și realizate din fonduri alocate deguvernele român și maghiar plăcuța a fost din nou demontată. Lainaugurarea statuii din acest an, pe soclu nu a mai apărut plăcuțacu textul lui Iorga, iar oficialii Primăriei clujene au afirmat căa fost respectat proiectul inițial al statuii, pe care nu apăreaaceastă inscripție.

Totuși, plăcuța cu textul lui Nicolae Iorga a reapărut în cursulzilei de luni, fără ca Primăria Cluj-Napoca să anunțe acestlucru.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a cerut, marți, PrimărieiCluj-Napoca și primarului Sorin Apostu să „îndepărteze neîntârziat”inscripția cu textul lui Nicolae Iorga, care a fost reamplasatălângă grupul statuar Matei Corvin, un monument istoric de categoriaA, fără a avea aviz de la Ministerul Culturii.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca susțineau că plăcuța cutextul lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin nu va fiîndepărtată, în pofida solicitării ministrului Culturii, întrucâtamplasarea ei făcea parte din proiectul de restaurare amonumentului avizat de reprezentanții ministerului.

Ulterior, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN) atransmis că proiectul grupului statuar Matei Corvin de laCluj-Napoca nu prevede amplasarea unei plăcuțe cu textul luiNicolae Iorga, acest lucru reieșind și dintr-un document alPrimăriei Cluj.

Totodată, este semnalat faptul că, în adresa Direcției tehnice aPrimăriei către societatea Concefa din Sibiu, adresă cu nr.227469/443/01.10.2010, și care poartă semnătura primarului SorinApostu, se face referire la o singură plăcuță, cu textul enunțat înproiect, „ceea ce dovedește că domnul primar cunoștea prevederileexprese ale proiectului”.

Consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-a declaratpreocupat de faptul că plăcuța cu un citat al lui Nicolae Iorgaamplasată pe statuia lui Matei Corvin ar putea stârni tensiuniinteretnice în municipiu și a cerut reglementarea situației șiîndepărtarea acesteia.

Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) adepus, vineri, o plângere penală la Parchetul JudecătorieiCluj-Napoca împotriva persoanelor care au amplasat, fărăautorizație, plăcuța cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia luiMatei Corvin din municipiu.

Grupul statuar dedicat lui Matei Corvin a fost inaugurat dupărestaurare pe 2 aprilie anul acesta. La manifestare au participat,printre alții, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, omologul său dinUngaria, Rethelyi Miklos, ministrul Resurselor Naționale,vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, primarul municipiuluiCluj-Napoca, Sorin Apostu, președintele Consiliului Județean Cluj,Alin Tișe, subprefectul Vasile Cozma, vicepreședintele PE TokesLaszlo, ambasadorul Ungariei la București, Fuzes Oskar.

În aceeași zi, deputatul Mircia Giurgiu a anunțat că va depune ointerpelare la ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș,reclamând că la ceremonia de inaugurare a statuii restaurate a luiMatei Corvin din Cluj-Napoca „nu flutura” niciun steagromânesc.

Pe 3 aprilie, PSD Cluj a semnalat într-un comunicat arborarea a”doar două steaguri românești” la ceremonia de inaugurare a statuiirestaurate a lui Matei Corvin din Cluj-Napoca și lipsa traduceriiîn limba română a discursurilor politice ale unor liderimaghiari.

La mijlocul anului 2010, statuia a fost supusă unui proces derestaurare finanțat cu aproape 800.000 de euro de GuverneleRomâniei și Ungariei, lucrările fiind finalizate la sfârșitulanului trecut.

Statuia lui Matei Corvin a fost inaugurată în anul 1902, fiindopera sculptorului Fadrusz Janos.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Cât trebuie să plătești pentru fiecare kilogram de bagaj de cală la Ryanair, Blue Air...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide