• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Klaus Iohannis cere rediscutarea Legilor Big Brother

Klaus Iohannis cere rediscutarea Legilor Big Brother
Klaus Iohannis cere rediscutarea Legilor Big Brother

După ce Curtea Constituțională a decis că cele trei legi Big Brother sunt neconstituționale, președintele Klaus Iohannis a cerut rediscutarea respectivelor acte normative.

Concret, la cererea lui Iohannis, Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) coordonat de SRI, va demara un un proces de reanalizare a prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice.

„Demersul are drept scop depășirea blocajului care se înregistrează în prezent, punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale și o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ și efectele acestora. Reanalizarea legislației în domeniu va include și consultări cu societatea civilă, înainte de reînceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentanților societății civile fiind indispensabilă pentru un demers care să vină și în întâmpinarea celor care în trecut și-au exprimat reticența față de unele prevederi. Totodată, consultarea va include și întâlniri cu reprezentanți ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai celui academic”, a transmis joi Administrația Prezidențială.

În comunicatul remis gândul se precizează că trebuie găsit un echilibru „între respectarea libertăților individuale și prevenirea terorismului, criminalității cibernetice și combaterea corupției”.

În plus, Administrația Prezidențială precizează că cel care este coordonatorul tehnic al COSC este chiar Serviciul Român de Informații (SRI).

Curtea Constituțională a decis, în ianuarie, că legea securității cibernetice este neconstituțională în ansamblul ei, fiind pentru a treia oară când CCR a respins o lege promovată de SRI. În motivarea CCR, legea respectivă are deficiențe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerență, claritate, previzibilitate, dar și sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT.

 

Inchide