Klaus Iohannis, de Ziua Unirii: „Românii au demonstrat că pot acţiona cu o conştiinţă comună pentru îndeplinirea unui obiectiv istoric”

Publicat: 24/01/2022, 13:41
Actualizat: 24/01/2022, 15:41

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni, cu ocazia sărbătoririi Unirii de la 24 ianuarie 1859, că acest eveniment demonstrează importanța unui proiect care să coaguleze energiile poporului român.

Iohannis a participat la o ceremonie de decorare a drapelelor de luptă la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, potrivit Agerpres.

„Unirea de la 24 Ianuarie 1859 demonstrează cât de importantă este existenţa unui proiect care să coaguleze energiile poporului nostru. În vremuri complicate, românii au demonstrat că pot acţiona cu o conştiinţă comună pentru îndeplinirea unui obiectiv istoric. Momentul de la 1859 ne prezintă imaginea unei clase politice vizionare, care şi-a asumat o misiune extrem de dificilă. Fără a crea disensiuni pe plan extern, românii au utilizat în mod abil contextul internaţional şi au ales un domnitor care s-a ridicat la înălţimea acestui proiect ambiţios”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Românii au ales să își construiască viitorul în acord cu principiile europene

De asemenea, Iohannis a mai spus că, odată cu Mica Unire, românii au aderat la valorile și principiile europene și că, în pofida obstacolelor, România a reușit să atingă acest deziderat, prin integrarea în UE și NATO.

„În 1859, românii au ales să-şi construiască viitorul în acord cu valorile şi principiile europene, iar faptul că astăzi România este stat membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice dovedeşte că, în pofida teribilelor încercări la care ne-a supus istoria, idealurile poporului nostru au rămas mereu aceleaşi – libertatea, democraţia, unitatea naţională şi buna funcţionare a instituţiilor statului. Un alt element important în procesul de afirmare a identităţii naţionale a fost stabilirea drapelului de luptă pentru unităţile militare”, a mai spus președintele.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Senatului, Florin Cîţu, au participat, luni, la ceremonia de decorare a Drapelelor de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” şi Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.