Klaus Iohannis: Încercarea PSD de a se folosi de necazul foștilor deținuți politici este jalnică / ALDE nu este interesat de un dialog cu președintele României

Redactor:
Ana Petrescu
Klaus Iohannis: Încercarea PSD de a se folosi de necazul foștilor deținuți politici este jalnică / ALDE nu este interesat de un dialog cu președintele României
Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că din delegația PSD au făcut parte doi foști deținuți politici cu care a discutat și a auzit două povești de viață cutremurătoare. Iohannis acuză însă PSD că a încercat în mod jalnic să îi folosească pe cei doi. Șeful statului a mai spus că ALDE nu este interesat de un dialog despre justiție.

Iohannis: ALDE nu a venit la consultări. Au fost invitați și cei de la ALDE. Nu au venit. ALDE nu e interesat de un dialog cu președintele României, nu e preocupat de situația justiției din România”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, la finalul consultărilor cu delegația PSD, din care au făcut parte și doi foști deținuți politici.

Președintele Klaus Iohannis a avut vineri, ultimele consultări pe tema situației în justiție, cu social-democrații. Tot vineri, au fost invitați și reprezentanții ALDE, însă președintele partidului Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că membrii formațiunii nu vor participa la discuții, motivând că i se pare deplasat să meargă la consultări depsre justiție când Iohannis nu vrea să îl revoce pe procurorul general Augustin Lazăr.

Iohannis: PSD a încercat să-i folosească pe cei doi foști deținuți politici. „Astăzi am continuat seria de consultări cu partidele politice. Au venit la consultări cei delegați de la PSD. Am avut o discuție pe justiție, mai exact pe modificările legilor justiției, despre abordarea generală. Cred că nu e o surprinză pentru nimeni că opiniile lor cu ale mele sunt destul de diferite pe aceste chestiuni. După părerea mea justiția a ajuns în acest punct din cauza PSD. PSD dă un asalt asupra justiției. PSD e vinovat că despre justiție se discută foarte mult în termeni de îngrijorare și preocupare. PSD e vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult, n us-a dezvoltat mai bine”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a anunțat că va avea loc referendumul pe justiție în data de 26 mai. Cât privește cei doi foști deținuți politici de la Aiud, unde actualul procuror general Augustin Lazăr a fost șef al Comisiei de Eliberări, președintele a acuzat PSD că încearcă să îi folosească.

„Din delegația pesedistă au făcut parte și două persoane, doi foști deținuți politic. I-am ascultat pe cei doi. Am auzit două povești de viață cutremurătoare. Pot să reinterez că torționarii comuniști trebui trași la răspundere și să suporte consecințele legii pentru faptele lor. Dar încercarea PSD de a se folosi de necazurile acestora pentru a legitima asaltul asupra justiției e o încercare de-a dreptul jalnică. Nu îmi imaginez că cineva care a fost nedreptățit în perioada comunistă, de care și-au bătut joc comuniștii, își dorește altceva decât o justiție dreaptă”, a spus președintele.

Partidul Social Democrat a trimis la consultările de la Palatul Cotroceni, pe Eugen Nicolicea, Marin Iancu și Ioan Muntean.

Ioan Muntean, fost deținut închis în Penitenciarul Aiud în regimul comunist,l-a acuzat recent pe procurorul general Augustin Lazăr că i-a amânat de două ori eliberarea condiționată și că l-a trimis la carceră timp de 10 zile pentru o poezie.

Și Marin Iancu a fost deținut în regimul comunist și a povestiti că i-au fost respinse în mod repetat cererile de eliberare de către Augustin Lazăr.

Inchide