Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă participă la ședința solemnă a Parlamentului pentru 70 de ani de NATO. Soltenberg: România este un aliat puternic și angajat

Redactor:
Ana Petrescu
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă participă la ședința solemnă a Parlamentului pentru 70 de ani de NATO. Soltenberg: România este un aliat puternic și angajat
Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă participă, marți, de la ora 14.00, la ședința comună solemnă a Senatului și Camerei Deputaților dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit unui memorandum intern aprobat de conducerea Legislativului, pe 27 martie, la eveniment vor lua cuvântul președintele Klaus Iohannis și președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, dar și premierul Viorica Dăncilă.

La 29 martie 2004, România a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis președintelui Klaus Iohannis un mesaj cu ocazia aniversării a 15 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, afirmând că „într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, trebuie să investim mai mult în apărarea noastră”.

„Anul acesta marcăm aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO, cea mai puternică Alianță din istorie. Extinderea NATO a fost un mare succes, un catalizator pentru stabilitate și prosperitate. A îmbogățit Alianța noastră cu noi voci, noi experiențe și noi capabilități. România, la fel ca toți Aliații NATO, beneficiază de angajamentul cel mai important al NATO: ne protejăm și ne apărăm reciproc de orice amenințare, provenind din orice direcție. Toți pentru unul și unul pentru toți! România este un aliat puternic și angajat. Contribuiți la securitatea noastră comună și la apărarea noastră colectivă, la misiunile și operațiile Alianței”, se arată în mesajul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a trecut în revistă prezența militarilor români în teatrele de operații.

„În Afganistan am cunoscut unii dintre militarii români profesioniști care ajută la stabilizarea țării și prevenirea creării de refugii pentru teroriștii internaționali. În Kosovo, ajutați la menținerea stabilității în regiunea Balcanilor de Vest. În Polonia, ați contribuit la descurajarea agresiunii, ca membru al Grupului de Luptă multinațional. De asemenea, găzduiți o facilitate pentru sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice și aveți o contribuție esențială la securitatea din regiunea Mării Negre, în domeniile terestru, aerian și maritim. Această regiune are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică și merită atenția și prezența noastră continuă”, a mai arătat Stoltenberg.

El a ținut să salute planurile României de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în acest an și de a moderniza forțele armate pe parcursul următorilor 10 ani.

„România înțelege că într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, trebuie să investim mai mult în apărarea noastră și trebuie să rămânem solidari pentru a asigura securitatea cetățenilor noștri. Securitatea reprezintă fundamentul libertății și prosperității noastre. Vă mulțumesc tuturor pentru contribuția deosebită la Alianța noastră. Vă felicit cu ocazia acestei aniversări”, a conchis Jens Stoltenberg.

Inchide