Lăzăroiu: Un grup de lucru va monitoriza cum se aplică restricțiile din Spania, să nu existe abuzuri

Lăzăroiu: Un grup de lucru va monitoriza cum se aplică restricțiile din Spania, să nu existe abuzuri
Publicat: 23/04/2012, 19:30

Ministrul Muncii, SebastianLăzăroiu, a declarat joi, la Madrid, că s-a decisînființarea unui grup de lucru care va urmări cumse aplică restricțiile de pe piața muncii dinSpania, pentru a fi evitate abuzurile, în timp ceministrul spaniol a dat asigurări că decizia luată va fi reevaluatăanual.

Ministerul Muncii, Familie șiProtecției Sociale informează că ministrul spaniol al Muncii,Valeriano Gomez, a precizat că măsura de restricționare a piețeimuncii nu îi afectează pe românii care lucrează acum în Spania șinici pe cei care sunt în șomaj.

„Nu a fost luată decizia ușor, devreme ce s-a trecut de la 200.000 la 860.000 de români, iar româniisunt primul grup extranațional care cotizează la sistemul deasigurări sociale: 300.000 de oameni. Vom analiza la finalulfiecărui an această decizie și sperăm să fie cât mai puțin învigoare. Trebuie să așteptăm să se refacă economia”, a declaratministrul Valeriano Gomez.

El a adăugat că nu împărtășeștecriticile primite de la sindicatele spaniole, precizând că 30 lasută dintre românii din Spania sunt șomeri.

„Nu este o măsură discriminatorie,este o măsură tranzitorie dupa trei ani de criză”, a mai spusdemnitarul spaniol.

La finalul discuțiilor de laMadrid, ministrul român al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a recunoscutcă, în România, decizia nu a produs bucurie dar că autoritățile dela București înțeleg situația dificilă și apreciază că au fostinformate din primul moment.

Cu toate acestea, ministrul român aatras atenția că românii sunt cetățeni europeni.

„Trebuie să urmeze o decizie și oanaliză a Comisiei Europene și așteptăm această decizie. Amîncercat să ne asigurăm că măsurile sunt foarte clare
atât pentru români, cât mai ales pentru funcționarii care aplicăaceastă decizie. Am decis să înființăm un grup de lucru care săurmarească aplicarea
acestei decizii, astfel încât să nu fie abuzuri. Vom introduce olinie verde la care românii să poată semnala neclaritățile”, adeclarat ministrul Sebastian Lăzăroiu, apreciind că românii dinSpania sunt foarte bine integrați acolo.

Demnitarul român a discutat, joi,înainte de întâlnirea cu omologul spaniol, cu asociațiile de românidin Spania, care au reclamat că nu înțeleg cum îi afecteazămăsurile anunțate de Guvernul spaniol, solicitând ministrului săceară clarificări omologului, Valeriano Gomez.

Ministrul Sebastian Lăzăroiu atransmis comunității de români că Spania are nevoie de românii caremuncesc acolo și că sub nicio formă măsurile anunțate nu sunt atâtde grave pe cât au fost interpretate, precizând că nu-i va afectape cei care muncesc deja acolo.

Potrivit unor surse oficiale,ministrul Muncii s-a întâlnit cu reprezentanții asociațiilor deromâni pentru a primi întrebări, dar și pentru a i se prezentadiferite situații, astfel încât să fie corect informat laîntâlnirea cu ministrul spaniol al Muncii, Valeriano Gomez.

Comunitatea de români a cerut să seexplice clar unele aspecte care nu au fost încă înțelese cu privirela introducerea restricțiilor pe piața muncii pentru români.

„Au cerut să li se explice clarcine este afectat, cine nu și în ce constă introducereamoratorului”, au precizat sursele citate.

Sebastian Lăzăroiu a asiguratreprezentanții comunității de români din Spania că va cereomologului său să fie clarificate unele aspecte care nu au fostînțelese, transmițându-le în același timp că înțelege situațiastatului spaniol, având în vedere șomajul ridicat, și că românii nuar trebui să intre în panică deoarece măsura de restricționare esteprovizorie.

Guvernul spaniol a decis, vinereatrecută, să impună restricții pe piața muncii pentru cetățeniiromâni.

Aurelia Alexa,[email protected]

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...