Legalizarea prostituției: Ar fi bine, dar Doamne ferește! Cât de pregătiți sunt parlamentarii să scoată „domnișoarele” din ilegalitate

Legalizarea prostituției: Ar fi bine, dar Doamne ferește! Cât de pregătiți sunt parlamentarii să scoată domnișoarele din ilegalitate
Publicat: 26/05/2013, 17:13
Actualizat: 31/07/2014, 08:09

Despre legalizarea prostituției puțini se încumetă să discute. Aflată în atenția Parlamentului în 2010, când Silviu Prigoană, la vremea respectivă deputat PDL, a depus o astfel de inițiativă legislativă ulterior respinsă, luată în discuție și de deputatul PDL Theodor Paleologu în campania electorală, când a declarat că și-ar asuma un astfel de demers, legalizarea prostituției continuă să fie un subiect „delicat”, așa cum mulți parlamentari au recunoscut, însă care necesită o amplă dezbatere și analiză.

O astfel de inițiativă legislativă ar fi susținută de mai mulți deputați, dacă ar fi redactată „cum trebuie”. Mai exact, pedelistul Petru Movilă, membru în Comisia pentru Sănătate, consideră că legalizarea prostituției ar duce la un control medical al persoanelor care practică și beneficiază de servicii sexuale, dar și la stoparea abuzurilor asupra lucrătorilor în acest domeniu.

„Cred că o astfel de reglementare este o necesitate în România pentru că vorbim despre o practică reală, care există, chiar dacă nu ne place să o spunem. Vorbim aici despre un control la sănătate mai bun atât la cei care practică prostituția, cât și la cei care beneficiază de ea. Pe lângă asta, au fost nenumărate crime și persoane răpite care activau în domeniu, iar legalizarea prostituției ar asigura protecția lor. Trebuie făcut ceva în acest sens, este un subiect foarte serios. Iar dacă abordările sunt la feol de serioase, se poate face. Voi lua în calcul și vom aborda acest subiect”, a declarat Movilă, pentru gândul.

Mare susținător al proiectelor controversate, precum finanțarea bisericii și parteneriatului civil între homosexuali, deputatul Remus Cernea nu ar spune nu nici legalizării prostituției. Argumentul cel mai important, spune el, fiind tot protejarea lucrătorilor sexuali.

„Evident, eu susțin o astfel de inițiativă și am mai spus-o. Pe lângă avantajele care țin de sănătate și economie, cel mai important este că s-ar asigura drepturile lucrătorilor sexuali, care au fost abuzați și care nu se pot adresa autorităților fiind chiar ei în ilegalitate. Dacă nu va fi depus un proiect în acest sens până la sfârșitul acestui an, să spunem, îl voi face chiar eu”, a precizat Cernea.

Mai mult, deputatul PSD Mădălin Voicu spune nu doar că ar propune legalizarea prostituției, ba chiar ar promova-o, datorită efectelor benefice pe care le-ar avea. Cu toate acestea, nu va iniția un astfel de proiect. „Din lipsă de timp”.

„Nu doar că aș propune, ci aș și promova legalizarea prostituției ca pe un lucru absolut necesar pentru România. Mai ales pe plan economic, că ar veni la buget atâtea taxe și impozite de la aceste domnișoare. Plus că ai putea controla mult mai bine bolile venerice pe care ele le transmit. Doar e cea mai veche meserie din lume, se practică de peste 5.000 de ani. Nu inițiez eu că nu am timp, dar îmi dau semnătura oricui propune. Și singurii care se opun cu adevărat sunt reprezentanții BOR, care nici nu plătesc nicio taxă și niciun impozit”, a spus Voicu, pentru gândul.

Ce îi oprește pe noii aleși să ia în discuție o astfel de măsură? Frica de Dumnezeu și teama că România nu este încă pregătită, spun cei mai mulți parlamentari.

Sămărtinean: „Ca bărbat sunt tentat să spun da”

Deputatul PDL Cornel Sămărtinean ar zice „da” legalizării prostituției, pentru că ar fi și avantaje, însă dă înapoi invocând „morala creștină”.

„Ca bărbat sunt tentat să spun ‘da’. Însă morala creștină condamnă acest lucru. Desigur, ar fi extrem de multe avantaje – ai ține prostituția sub control, ar veni bani la buget, ar ordona civilizația. Însă mentalitățile noastre sunt învechite, încă ne ghidează comunismul, așa suntem crescuți. Cetățenii români nu sunt pregătiți de așa ceva”, a declarat Sămărtinean, contactat de gândul.

Avantajele legalizării prostituției le vede și deputata PPDD Maria Grecea, precizând că, din punct de vedere financiar, ar fi clar o soluție bună. Însă, la fel ca în cazul lui Cornel Sămărtinean, se abține din cauza credinței.

„Ar trebui să existe o reglementare în acest sens, dacă stăm să ne gândim la bani. Așa ar fi benefic pentru România, mai ales că vorbim despre un fenomen care există oricum. Și din punct de vedere al sănătății ar fi avantaje, pentru că am putea să obligăm pe cele care practică prostituția să meargă la controale medicale. Însă este foarte greu să vă spun dacă aș susține, mai ales că eu sunt o fire credincioasă, iar Biserica nu ar susține așa ceva”, a spus Grecea, pentru gândul.

Legătura dintre pisici și prostituție

Senatoarea PC Cristiana Anghel, pe lângă faptul că recunoaște beneficiile pe care le-ar putea avea legalizarea prostituției, vede și problema societății românești: se comportă ca o pisicuță atunci când își face nevoile.

„Prostituția este cea mai grea meserie din lume. Știți cum face pisicuța după ce își face nevoile pe beton, dă cu lăbuța să acopere, dar nu rezolvă nimic. Așa facem și noi, încercăm să acoperim o realitate care există, prostituția, dar produsul rămâne acolo și miroase. Ar trebui să existe case de toleranță și atunci nu ar mai exista nici violuri pentru că s-ar duce acolo pentru poftele trupești, nu ar mai da la nimeni în cap. Nu aș iniția eu așa ceva, dar nici n-aș face ca trenul în gară dacă s-ar adopta”, a declarat Anghel, pentru gândul.

Cătăniciu: „Vrem să o stopăm sau să o acceptăm?”

Avocat de meserie, Steluța Cătăniciu, venită în Parlament pe listele PNL, punctează faptul că prostituția figurează în Codul Penal ca infracțiune. Chiar și așa, recunoaște că această reglementare nu a ajutat la nimic, prostituția fiind în continuare o problemă care are nevoie de o altă soluție.

„Problema este dacă România e pregătită de așa ceva sau nu. Trebuie să vedem ce ne dorim: să stopăm prostituția sau să o acceptăm, pentru că ea oricum există. Prostituția este o realitate, este reglementată ca fiind infracțiune, dar observăm că nu a avut succes, deci trebuie să găsim alte variante. Eu cred că legalizarea prostituției ar duce la creșterea traficului de persoane, ar aduce o atingere a vieții sociale lezând valorile familiei. Subiectul acesta necesită o largă dezbatere și o analiză serioasă”, a declarat deputata Cătăniciu, contactată de gândul.

„Ați atins o coardă sensibilă. Prostituția nu este ceva de viitor”

Aflată la primul mandat în Parlament, liberala Florica Cherecheș spune că are planuri mari, mai ales în mediul social. Subiectul legalizării prostituției i-a atins totuși o coardă sensibilă. Susține că nu este de acord pentru că este degradant pentru o femeie și pentru că, din punctul ei de vedere, ar încuraja traficul de persoane.

„Personal nu sunt de acord, ați atins o coardă sensibilă. Nu pot susține așa ceva sub nicio formă pentru că atacă valorile familiei. Dacă am legaliza prostituția, asta ar duce la o creștere a numărului de persoane implicate și odată legiferată, mulți ar vrea să se implice pentru că e o afacere. Când vezi la marginea drumului o prostituată, mi se pare degradant, mai ales pentru o femeie”, a spus Cherecheș, contactată de gândul.

Totodată, ea vede totuși o alternativă: un program prin care femeile care practică prostituția să fie aduse pe drumul cel bun.

„Femeile respective trebuie să înțeleagă că prostituția nu este ceva de viitor, și corpul lor o să se sbârcească. Noi trebuie să le oferim o alternativă, un program de educație anteprenorială, să le arătăm că au și alte variante. Sunt sigură că femeile care practică prostituția nu o fac doar pentru bani, ci și pentru că e mai ușor”, a mai spus ea.

Cine se opune

Și el la primul mandat, senatorul PDL Ciprian Rogojan, membru al trupei Sistem, se declară împotriva unei astfel de măsuri, argumentele lui vizând problemele pe care le-ar aduce ulterior o astfel de măsură.

„Eu sunt împotriva legalizării prostituției pentru că ar încuraja spălarea de bani, extinderea consumului de droguri și promovarea traficului de carne. Fondurile obținute din această afacere ar putea fi manevrați ilegal de potențialii proxeneți, acei „pești”, chiar dacă s-ar impozita. Noi nu avem cultul celor din Amsterdam, noi suntem mai ortodocși decât ortodoxismul și mai catolici decât Papa”, a spus Rogojan, pentru gândul.

La fel de fermă este și fosta șefă a Loteriei, actuală deputată PPDD, Liliana Mincă. Ea consideră că legalizarea prostituției contrazice valorile familiei.

„În niciun caz nu aș susține așa ceva. Ce facem, încurajăm proxeneții? Nu, în niciun caz. Eu sunt femeie, sunt credincioasă, iar legalizarea prostituției ar atenta la valorile familiei, femeii și credinței”, a precizat ea, pentru gândul.

„Fix pe mine m-ați găsit să mă întrebați?”

Pe de altă parte, există și parlamentari care nu consideră că legalizarea prostituției ar fi oportună, pe motiv că există alte lucruri mai importante de rezolvat în România. Chiar și așa, deputata PNL Raluca Surdu nu ar spune nu unei dezbateri largi, după ce ar citi textul de lege.

„Aș fi dispusă să citesc un astfel de proiect de lege, să dezbatem și să analizăm pentru că este un subiect extrem de sensibil. Trebuie să vedem dacă și cum funcționează în alte țări. Dar în momentul de față nu este o prioritate, sunt multe alte așteptări din partea cetățenilor”, a spus ea, contactată de gândul.

Cătălina Ștefănescu, deputat PSD și cel mai tânăr parlamentar (24 de ani), nu-și face nici ea curaj să vorbească despre acest subiect.

„Fix pe mine m-ați găsit să mă întrebați? Nu știu ce să zic, nu sunt specialist, trebuie analizată foarte bine situația, trebuie să întrebăm niște specialiști ca să vedem dacă ar fi bună sau nu o astfel de măsură. Însă eu cred că nu este momentul să ne gândim la așa ceva, avem alte priorități care țin de tineri și de copii”, a declarat deputata, pentru gândul.

Chiar și Toader Paleologu expediază subiectul, cu toate că în campania electorală susținea că și-ar asuma o inițiativă legislativă referitoare la legalizarea prostituției. Acum, susține că un astfel de demers ar „limita două pericole foarte mari: tirania proxeneților și pericolele medicale”. „M-am săturat de ecest subiect”, spune acum Paleologu.

În ce țări din Europa prostituția este legală

Prostituția poate fi legală atât printr-o lege specială, cât și prin absența unei legi care să o interzică, situație în care se află mai multe țări din Europa. Printre acestea se numără și Bulgaria, Danemarca, Italia, Portugalia și Spania, unde prostituția în sine este legală, însă bordelurile și activitățile sexuale plătite sunt interzise.

În România, prostituția este reglementată de articolul 328 din Codul penal și se pedepsește cu închisoare. „Fapta persoanei care își procură mijloacele de existență sau principalele mijloace de existență, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”. Totodată, și proxenetismul este interzis, fiind reglementat de articolul 329.

Potrivit informațiile obținute de gândul de la Inspectoratul General al Poliției Române, în 2012 autoritățile au întocmit 544 de dosare de urmărire penală, în care sunt cercetate 522 de persoane pentru săvârșirea infracțiunii de prostituție.

Olanda este țara europeană în care prostituția beneficiază de cea mai largă acceptare, fiind atât legală, cât și reglementată, de la impozitarea veniturilor din activitățile sexuale până la bordelurile lăsate la liber. Mai precis, potrivit unui document oficial al Ministerului de Afaceri Externe olandez, singurele restricții în acest domeniu fiind ca prostituatele să aibă peste 21 de ani (intrată în vigoare din februarie 2013) și să practice meseria voluntar.

Din punct de vedere profesional, prostituția este considerată o „ocupație legitimă” și este tratată ca oricare altă activitate profesională. Din acest motiv, fiecare practicant trebuie să fie înregistrat și să facă cel puțin patru controale medicale pe an. Mai mult, acești „sex workers” plătesc impozit pe venit la fel ca oricare altă meserie (cotă de impozitare progresivă).

Cel mai cunoscut cartier olandez, faimos pentru numărul mare de prostituate, este „Cartierul Roșu” (Red Light District), unde femeile „ușoare” sunt prezente chiar și în vitrine. Cu toate acestea, guvernul olandez a anunțat că din 2013 vor exista reguli mai stricte în ce privește prostituția.

Aceeași situație este și în Elveția, unde prostituatele trebuie să se înregistreze la autoritățile locale și să meargă regulat la doctor. Cu toate acestea, prostituția este interzisă pe străzi, practicanții fiind nevoiți să-și mențină activitatea în bordeluri de lux sau în cartiere special amenajate. Un aspect important este și faptul că până în 2010, vârsta minimă a prostituatelor era 16 ani, acum fiind ridicată la 18.

Mai precis, în Codul Penal elvețian, prostituția este reglementată astfel:”Orice persoană care încalcă reglementările privind locațiile sau orele permise, unde prostituția poate fi practicată sau modul în care aceasta poate fi practicată, este răspunzător pentru o amendă” (art 199). Totodată, oricine obligă o persoană să practice prostituția, împotriva voinței sale, poate primi pedeapsa cu până la 10 ani de închisoare sau o amendă (art.195).

În plus, activitățililor sexuale le este aplicată taxa pe valoare adăugată, în Elveția fiind de 8%.

Chiar și Germania, una dintre cele mai puternice țări europene, atât politic, cât și financiar, este la fel de organizată și în materie de prostituție. Aproape toate orașele nemțești sunt gazdele bordelurilor, în care prostituatele sunt angajate cu contract de muncă și lucrează la program de opt ore, potrivit legii care a legalizat prostituția (Prostituțion Act – Prostitutionsgesetz, 2002)

Mai mult, în Germania este permis atât proxenetismul, atât timp cât nu exploatează angajatele, dar și deținerea de bordeluri. Cel mai mare bordel din Europe se află în Koln, Germania, în cadrul „centrului eros” Pascha.

În ce privește situația prostituatelor, ele pot fi angajate sau pot lucra independent. Ca și în Elveția și Olanda, acestea sunt obligate să aplice TVA (19%) și să plătească taxe și impozite ca pentru orice activitate economică. Din cauza faptului că încasarea acestor bani de la prostituate nu este făcută întodeauna la timp, autoritățile au decis să încaseze în avans câte 25 de euro de la fiecare prostituată, pe zi. În schimb, în Bonn autoritățile au luat altă decizie. În parcările bordelurilor au fost instalate automate la care prostituatele trebuie să achite 6 euro pe zi lucrătoare, în condițiile în care această zi durează de la 20.00 la 06.00.

Codul Penal german protejează prostituatele, astfel încât este interzisă exploatarea lor. În aceelași cod de reglementare, prostituția este interzisă minorilor sau realizată în apropierea clădirilor cu minori (școli, grădinițe).

În cazul Greciei, situația este asemănătoare, prostituția fiind atât legală, cât și reglementată. Aici, cea mai veche meserie din lume funcționează după reguli concrete, femeile care doresc să activeze în domeniu trebuie să aibă minim 21 de ani și sunt angajate cu „carte de muncă”, unde au trecută ca meserie cuvântul prostituată. Din acest motiv, Grecia este una dintre cele mai faimoase țări pentru turismul sexual.

Codul Penal al Greciei reglementează caracterul de voluntariat al prostituatelor, această activitate fiind necesar să fie făcută doar de comun acord. Totodată, este interzisă violența sexuală, abuzul minorilor și exploatarea prostituatelor.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...