Legea care te obligă să ieși la vot a trecut tacit de Senat. Inițiator: „Oamenii nu ar trebui lăsați să decidă, și acum sunt lăsați și nu participă la vot”

Redactor:
Andrei Luca Popescu
Legea care te obligă să ieși la vot a trecut tacit de Senat. Inițiator: „Oamenii nu ar trebui lăsați să decidă, și acum sunt lăsați și nu participă la vot”
„Votul este obligatoriu pentru toți cetățenii români cu drept de vot", scrie într-un proiect de lege depus în 2011 de deputații Tudor Ciuhodaru (independent, fost PSD și PC) și Mircia Giurgiu (independent, fost PDL), care prevede ca cei care nu își exercită dreptul de vot să fie amendați cu 1.000 de lei

„Votul este obligatoriu pentru toți cetățenii români cu drept de vot”, scrie într-un proiect de lege depus în 2011 de deputații Tudor Ciuhodaru (UNPR, fost PSD și PC) și Mircia Giurgiu (independent, fost PDL), care prevede ca cei care nu își exercită dreptul de vot să fie amendați cu 1.000 de lei.

Proiectul a fost aprobat tacit de Senat, printre alte zeci de legi, din lipsă de cvorum, și a ajuns în dezbaterea Camerei Deputaților, care este forul decizional. Într-un punct de vedere trimis senatorilor, Guvernul reamintește că această lege contravine Constituției României, unde se arată că votul este un drept al cetățenilor, nu și o obligație.

Cei doi deputați au propus ca cei care nu se prezintă la vot să fie amendați, în primă fază, cu 1.000 de lei. Apoi, la a doua abatere, o nouă amendă și restricționarea accesului la facilități fiscale, ajutoare și indemnizații acordate de statul român. La a treia abatere, amenda se aplică din nou, doar că acum românul care nu votează va primi interdicție să mai voteze vreodată.

„A fi un cetățean al acestei țări este un drept, dar și o obligație”, consideră deputatul ieșean Tudor Ciuhodaru, într-o declarație pentru gândul.

„Vreți să se schimbe ceva în țara asta? Aveți dreptul și obligația să vă prezentați la vot. Este un minim de implicare cetățenească, ce nu costă nimic, dar care arată că putem să ne determinăm cu adevărat viitorul. Este singura șansă de a schimba ceva. Se crește reprezentativitatea și se elimină frauda electorală”, a mai explicat Ciuhodaru.

Întrebat dacă nu ar fi mai adecvat spiritului democratic ca cetățenii români să fie lăsați să decidă singuri dacă votează sau nu, deputatul clujean Mircia Giurgiu a replicat, pentru gândul:

„Nu ar trebui lăsați să decidă, și acum sunt lăsați să decidă și nu participă la vot. Dacă nu participă, atunci o mână de oameni hotărăște pentru ei. Avem parlamentar cu 34 de voturi, primari cu câteva zeci de voturi”.

„Ar trebui să participe la acest exercițiu democratic care a fost câștigat cu greu mai demult, și acum din păcate tot mai puțini participă, pentru că sunt dezamăgiți”, a mai spus Giurgiu.

„Cei care stau acum la guvernare au o reprezentativitate de 30-40%. După 1990, eu cred că ne-am dorit ca acest vot să-l putem face în mod real. La început trebuie și o educație în acest sistem, dar când vom ieși 100% la vot, va fi cea mai bună metodă prin care vor dispărea acea șpagă, mită electorală și coțcării pe acest domeniu. Nu ne vor putea cumpăra pe toți. Guvernanții ăștia de 20 de ani se bazează că noi stăm acasă, ei cumpără nucleul dur și nu se pune cu nimic în pericol continuarea funcțiilor”, susține Tudor Ciuhodaru, el însuși ales în sistemul electoral pe care dorește să îl schimbe.

Mircia Giurgiu a explicat însă, pentru gândul, că se așteaptă ca la Camera Deputaților sancțiunile pentru românii care nu vor să își exercite dreptul de vot să fie îmblânzite: „La Camera Deputaților vor fi sancțiuni care să nu fie pecuniare. Să nu fie amendați așa tare, dar măcar să li se atragă atenția”.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Ce se întâmplă cu dozele de vaccin neutilizate?
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide