LEGEA LUSTRAȚIEI pe înțelesul tuturor alegătorilor: cu același trecut poți ajunge președinte, dar nu și prim-ministru

Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 23/04/2012, 19:44

La 22 de ani după Revoluție, parlamentarii puterii au adoptat cu 167 de voturi pentru și patru abțineri legea lustrației. USL a lipsit de la votul final.

Proiectul legii lustrației a fost pus intempestiv pe ordinea de zi la cererea PDL, parlamentarii USL neștiind că acesta urmează să fie discutat, chiar dacă printre inițiatori s-au numărat și membri PNL. În grabă, Comisia Juridică s-a întrunit pentru a modifica acele prevederi ale legii care fuseseră declarate neconstituționale în iunie 2010.

Noua formă a legii lustrației face o deosebire majoră între cei care candidează pentru o funcție și cei care sunt numiți. Astfel, potrivit legii, toți cei care vor candida pentru diferite funcții în stat – președinte, primar, președinte de Consiliu Județean, consilier local sau județean nu vor intra sub incidența legii, în sensul că nu le poate fi blocată candidatura. Ei trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere privind trecutul lor.

În schimb, toți cei numiți în funcții vor fi verificați după intrarea în vigoare a legii lustrației. Instituția care se va ocupa de aceste verificări este CNSAS. Astfel, o persoană poate candida pentru funcția de președinte, dar poate fi blocat să ocupe funcția de prim-ministru dacă trecutul său intră sub incidența legii lustrației.

„Lustrabile” sunt acele persoane care au fost plătite de regimul comunist sau au ocupat diferite funcții politice, lor urmând să le fie interzis dreptul de a mai ocupa anumite demnități publice pentru o perioadă de cinci ani. S-a redus astfel perioada de la zece la cinci ani, un deceniu fiind considerat excesiv. Sunt vizate persoanele care au avut funcții politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Român, membrii și membrii supleanți ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de miniștri, directorii de editură.

Trei modificări făcute în grabă

În cadrul Comisiei Juridice, UDMR a cerut ca și procurorii comuniști să fie prevăzuți în legea lustrației, dar amendamentul a picat la vot. În acel moment, un fost deținut politic i-a rugat pe membrii Comisiei să revină asupra acestui punct, spunându-le că a avut de suferit din cauza acestor procurori. Ulterior, amendamentul UDMR a fost adoptat în plen.

În cadrul plenului au fost aduse alte modificări legii lustrației. Democrat-liberalii, prin vocea lui Mircea Toader, au cerut eliminarea din lege a celor care au ocupat funcții de conducere în Uniunea Tineretului Comunist. Surse parlamentare susțin că PDL a dorit astfel să elimine orice speculație privindu-i pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu și pe președintele PDL, Emil Boc.

Parlamentarii puterii și-au dat seama în plen că legea a ieșit din Comisia Juridică cu o nouă hibă. În timp ce viitorul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, era audiat în Comisia de specialitate din Parlament, cei de la putere aduceau o nouă modificare legii lustrației. A fost scoasă de pe lista lustrabililor „persoana asimilată personalului corpului diplomatic și consular”. O astfel de prevedere, l-ar fi putut face lustrabil chiar pe Meleșcanu.

Opoziția, prezentă la lucrări prin liderul de grup al PSD din Camera Deputaților, Mircea Dușa, a încercat să se opună acestor schimbări făcute în plen, dar nu a avut succes.

Formularul lustrabilului

Noua lege a lustrației prevede că cei numiți în funcții trebuie să depună un CV extins, în care să enumere cronologic toate locurile de muncă și funcțiile avute de la prima sa angajare. Alături de CV, aceștia trebuie să depună și o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu au făcut parte din aparatul represiv comunist.

„Subsemnatul,…., declar că nu am făcut parte din aparatul de partid și de stat comunist și nu am fost colaborator sau agent al fostei securități”, se arată în formularul care trebuie completat.

Cele două documente vor fi verificate ulterior de CNSAS, la solicitarea conducătorului autorității publice din care face sau va face parte, însă decizia poate fi contestată în instanță. Formula se apropie cu cea folosită în legea CNSAS privind colaborarea cu fosta Securitate.

Ion Iliescu: Un demers aberant, un accident de imaturitate

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a catalogat votarea acestei legi drept „un demers aberant, un incident de imaturitate”.

„Ar fi avut rostul ei imediat după Revoluție, dar atunci se crease un climat de deschidere politică totală. Au apărut zeci de partide, iar măsura imediată a fost votul popular”. Fostul președinte mai spune că, după 22 de ani din acel moment, apariția unei atare legi dovedește că inițiatorii săi nu înțeleg cadrul democratic existent astăzi. „Este un demers aberant, un accident de imaturitate” a declarat Ion Iliescu pentru gândul.

FOTO Cristian Andrei

FOTO Cristian Andrei

FOTO Cristian Andrei

FOTO Cristian Andrei

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Ce noi restricții intră în vigoare în România! Decizia autorităților după explozia numărului cazurilor de...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
TOATĂ GERMANIA e în stare de șoc: Nimeni nu ar fi crezut așa ceva vreodată:...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021