Leonard Orban a discutat la guvern cu Emil Boc despre Ministerul Fondurilor Europene

Leonard Orban a discutat la guvern cu Emil Boc despre Ministerul Fondurilor Europene
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 20:15

Consilierul prezidențial pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, al cărui nume a fost avansat pentru conducerea Ministerului de Coordonare a Absorbției Fondurilor Europene, a venit luni la Palatul Victoria, pentru o discuție cu premierul Emil Boc.

„Discuția este legată în principal de ministerul care va coordona fondurile europene”, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Ministerul Fondurilor Europene va fi înființat, probabil, în luna octombrie, iar cel mai probabil va fi condus de Leonard Orban, a declarat, vineri, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea.

Premierul Emil Boc a precizat ulterior că înființarea ministerului pentru absorbția fondurilor UE și persoana care va conduce noua instituție vor fi anunțate în luna septembrie, după ce va exista un acord final al coaliției pe această temă.

El a arătat că înființarea Ministerului pentru Coordonarea Absorbției Fondurilor Europene nu va presupune acreditarea altor structuri pentru absorbția acestor fonduri, deoarece o astfel de procedură ar lungi și mai mult procesul. Ministerul va coordona structurile care au legătură cu absorbția fondurilor europene și va fi principala interfață cu Bruxelles, pentru a accelera acest proces.

Legea privind organizarea și funcționarea Guvernului prevede, la articolul 36, că „ministerele și miniștrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare și întregii liste a Guvernului, la învestitură”.

„Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înființarea, desființarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situații prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător”, stabilește articolul 37 al aceluiași act normativ.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, sâmbătă, la Suceava, că modificarea structurii Guvernului prin înființarea unui nou minister nu presupune ca toți miniștrii să fie reaudiați în comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie să obțină 235 de voturi în Parlament.

Surse politice au declarat agenției MEDIAFAX, în 7 iulie, că înființarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidențial Leonard Orban, fost comisar european, și care să gestioneze inclusiv proiectele finanțate din fonduri UE, a fost discutată de președintele Băsescu cu premierul Boc, în întâlnirea din aceeași zi, la Palatul Victoria.

Sursele au mai precizat atunci că viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului și, probabil, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, nu și autoritățile de management, urmând să fie condus de o persoană cu rang de ministru.

Leonard Orban a fost, în perioada 2001-2004, negociator-șef adjunct al României cu Uniunea Europeană, iar din decembrie 2004 până în aprilie 2005 a fost negociator-șef cu Uniunea Europeană.

Ca secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, Leonard Orban a fost, apoi, coordonator al poziției României referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeană, iar din iunie 2006 a fost șeful delegației României pentru negocierea aderării la Spațiul Economic European.

În perioada ianuarie 2007 – februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism.

Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidențial pe probleme de afaceri europene.

Ovidiu Bărbulescu, [email protected]

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REGELE asfaltului din CONSTANȚA a prins un CONTRACT impresionant la Tulcea!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Este absolut obligatoriu pentru toată România! Un medic a spus exact ce trebuie să facă...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...