Diana Grigore
10.05.2019
Politică

Lia Olguța Vasilescu, scrisoare către Bloomberg: Măsurile introduse au fost bine-primite în sistemul judiciar

Lia Olguța Vasilescu, scrisoare către Bloomberg: Măsurile introduse au fost bine-primite în sistemul judiciar
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguța Vasilescu, a transmis, vineri, o scrisoare către Bloomberg, după articolul postat de publicația străină în care se preciza că relațiile dintre PSD și PES au fost înghețate din cauza nerespectării statului de drept.

Lia Olguța Vasilescu a răspuns publicației străine, afirmând că acțiunile PSD au vizat redarea independenței sistemului judiciar.

„Scriu pentru a corecta o eroare în articolul dumneavoastră din data de 11 aprilie, numit -Partidul de Guvernare din România a înghețat relațiile din PES din cauza justiției-, în care corespondentul dumneavoastră compară eforturile noastre privind reformele justiției cu cele din Polonia și Ungaria. Articolul se referă la -încercările de a pune sub tăcere curțile de justiție-. Noi nu am făcut acest lucru. Din contră, judecătorii noștri au dorit schimbări legislative care să le ofere mai multă independență, iar noi am fost de acord”, a transmis Lia Olguța Vasilescu.

Ea a adăugat că în ultimii ani aproape jumătate din magistrați au fost intimidați, fiind anchetați.

„Pentru mulți ani, a fost un secret știut în România că serviciile noastre de securitate își exercitau influența în cadrul sistemului judiciar, vizând procurori și judecători pentru a obține condamnările și sentințele dorite. La un moment dat în ultimii ani, aproape jumătate din magistratură, atât judecători cât și procurori, au fost vizați de investigații, majoritatea păstrate deschise pentru intimidare și constrângere”, a mai spus Vasilescu.

Purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat, de asemenea, că măsurile luate de guvern au fost bine-rpimite de sistemul judiciar din România.

„Am vrut să lămuresc acest lucru. Măsurile pe care noi le-am introdus au fost bine-primite de sistemul judiciar. Departe de -punerea sub tăcere- a curților de justiție, noi ne-am dorit să eliminăm orice ingerință politică sau de alt fel, creând modalități de verificare și echilibru în sistemul judiciar, pentru a-i oferi cu adevărat independență”, se mai arată în scrisoarea transmisă publicației străine.

 

Inchide