Ligia Deca, consilier prezidențial, a fost numită de Klaus Iohannis noul ministru al Educației, propusă de PNL , după demisia lui Sorin Cîmpeanu

Publicat: 03/10/2022, 17:35
Actualizat: 03/10/2022, 17:47

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 3 octombrie,  decretul prin care o numește în funcția de ministru al Educației pe Ligia Deca, propusă de liberali după votul în BPN, eliberând-o din funcția pe care o ocupa la Palatul Cotroceni, de consilier prezidențial.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către Ligia Leca are loc tot luni, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.

Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial.

Ligia Deca a fost votată, luni, de conducerea PNL, pentru a prelua conducerea Ministerului Educaţiei, după ce Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia pe fondul scandalului provocat de o serie de suspiciuni de plagiat.

Liberalii au votat în şedinţa BPN pentru ca Ligia Deca să fie propusă pentru funcția de ministru al Educației, pe care în prezent o ocupă interimar Sebastian Burduja, ministrul Cercetării și președintele PNL Sector 1.

Liberalii au votat în şedinţa Biroului Policit Național pentru ca Ligia Deca să fie propusă pentru funcția de ministru al Educației.

Ce o recomandă pe Ligia Deca

„Cea mai importantă dintre deciziile care au fost luate astăzi a fost aceea de nominalizare a ministrului Educației”, a anunțat președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, la finalul reuniunii.

Înainte de a pronunța numele celui care a fost nominalizat, Nicolae Ciucă i-a mulțumit lui Sorin Cîmpeanu pentru efortul făcut în mandatul său.

„Azi am venit în ședința BPN ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației, dânsa fiind o persoană care a participat ăn sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educației în timpul procesului de elaborare și, după aceea, în timpul debaterilor publice, este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca, până la finele lunii octombrie, acesta să fie aprobat și înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a declarat Nicolae Ciucă.

Întrebat de ce liberalii nu au ales un coleg de partid, Nicolae Ciuca a argumentat că, tocmai, au căutat un om care să știe conținutul pachetului de legi și este în măsură să preia din mers dinamica calendarului, astfel încât pachetul de legi să intre la timp, așa cum și-au asumat, în Parlament.

În același timp, Nicolae Ciucă a răspuns și la întrebările privind acuzațiile de plagiat în cazul său, spunând că toate informațiile vor fi cunoscute la finalul anchetei în derulare acum.

Potrivit surselor Mediafax, au fost doar două voturi de abţinere, în rest cu toții au votat „pentru”.

Ligia Deca a fost numită în funcţia de consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educaţie şi Cercetare în decembrie 2019.

Votul pentru Deca vine după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației.

Primele declarații ale Ligiei Deca, propusă la MEN

Cu această ocazie, Ligia Deca, propunerea PNL pentru portofoliul Educației, a făcut o scurtă declarație cu privire la viziunea sa, după ce le-a mulțumit membrilor BPN pentru încredere și pentru nominalizare.

„De altfel, PNL și-a asumat încă de la început proiectul România educată, și-a asumat ducerea lui la bun sfârșit și interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens. Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc în continuare să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început în ceea ce privește operaționalizarea viziunii România educată”, a afirmat Ligia Deca.

Înrebată despre atitudinea și măsurile cu privire la plagiat, Ligia Deca a spus „Vom operaționaliza România educată, în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață (Toleranță zero – n.r. ) și cu toate evoluțiile legislative din ultima vreme”, a spus Ligia Deca, exprimându-și crezul că este nevoie de transparență maximă în tot ce înseamnă lucrările academice realizate cu investiție publică, inclusiv tezele de doctorat.

Traseul numirii

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia joia trecută, pe 29 septembrie, seara, iar vineri, președintele Klaus Iohannis a luat act de demisie și l-a desemnat interimar pe Sebastian Burduja.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în anul 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Potrivit Constituției, interimatul poate fi exercitat pe o perioadă de cel mult 45 de zile, timp în care premierul trebuie să îi adreseze șefului statului o propunere oficială pentru un mandat de titular în Cabinetul său.

Cu această ocazie, Ligia Deca, propunerea PNL pentru portofoliul Educației, a făcut o scurtă declarație cu privire la viziunea sa, după ce le-a mulțumit membrilor BPN pentru încredere și pentru nominalizare.

„De altfel, PNL și-a asumat încă de la început proiectul România educată, și-a asumat ducerea lui la bun sfârșit și interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens. Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc în continuare să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început în ceea ce privește operaționalizarea viziunii România educată”, a afirmat Ligia Deca.

Cine este Ligia Deca

Sursa: Administrația Prezidențială

Ligia Deca este consilier prezidențial, în Departamentul Educație și Cercetare al Palatului Cotroceni.

Potrivit CV-ului oficial de pe site-ul Administrației Prezidențiale, Ligia Deca, născută în 1982, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.

Ligia Deca este căsătorită cu expertul în politici publice Cezar Hâj.

Sursa: Facebook
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control