Lista BARONILOR LOCALI cărora Elena Udrea vrea să le ia înapoi BANII EUROPENI. Reacția șefului CJ Buzău: Atâta scandal pentru o muscă moartă?

Lista BARONILOR LOCALI cărora Elena Udrea vrea să le ia înapoi BANII EUROPENI. Reacția șefului CJ Buzău: Atâta scandal pentru o muscă moartă?
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 26/09/2012, 06:48

Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a declarat că, în urma verificărilor efectuate de minister, s-au descoperit nereguli în contractele cu fonduri europene derulate de autoritățile locale. În top se află președinții de Consiliu Județean de la PDL și PSD. Cea mai mare factură o are de plătit Ilfovul, condus de democrat-liberalul Cristache Rădulescu, care de altfel, susțin surse din minister, a venit la București să ceară socoteală colegilor de partid.

După ce Comisia Europeană a suspendat plățile pentru proiectele desfășurate pe Axa 2 din Programul Operațional Regional (reabilitare drumuri județe), Elena Udrea a dispus un control vizând toate cele 124 de contracte derulate de autoritățile locale. „Valoarea totală a celor 124 de contracte este de 3,2 miliarde de lei, iar în urma verificărilor corecția adusă este de 180 de milioane de lei (adică aproape 43 de milioane de euro- n.r.). Media corecțiilor este de 5,58%” , a declarat Udrea. Ministrul a precizat că în 43 de proiecte cu fonduri europene, pe baza cărora s-au încheiat 39 de contracte de lucrări, s-a încălcat legislația achizițiilor publice. Ea a precizat că autoritățile locale care au primit banii trebuie să îi returneze, iar cine nu a primit încasat fondurile va trebui să acopere diferența din bugetul județean. „Dintre cele 39 de contracte cu nereguli, 30 aveau avizul Unității pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice. În toate contractele este vorba de erori, nu este vorba despre fraudă. A fost cel puțin neglijență în respectarea procedurilor de către autoritățile locale”, a subliniat ministrul Dezvoltării.

Împrumut de aproape un miliard de lei

„Am trimis concluziile auditului făcut de Ministerul Dezvoltării Regionale Comisiei Europene pentru a ridica suspendarea plăților”, a subliniat Udrea. Până ce Comisia Europeană va relua finanțarea, Ministerul Dezvoltării se va împrumuta, prin intermediul Ministerului de Finanțe, 980 de milioane de lei pentru a rambursa beneficiarilor de proiecte din fonduri UE sumele cerute. Udrea a adăugat că verifică prin sondaj toate proiectele derulate cu bani europeni, nu doar cele din Axa 2 POR.

Ilfovul trebuie să returneze 2,5 milioane de euro

Primele contracte cu nereguli pentru care s-au întocmit procese verbale cu titlu executoriu sunt pentru județele Botoșani (PDL – Mihai Țâbuleac), Brăila (PSD – Gheorghe Bunea Stancu), Teleorman (PSD – Liviu Dragnea), Prahova (PSD – Mircea Cosma), Maramureș (PDL – Mircea Man) și Ilfov (PDL – Cristache Rădulescu). „La Botoșani corecția este de 726.000 lei pentru anumite nereguli în procesul de licitație. La Brăila corecția este de 1,9 mil lei, deoarece un factor de evaluare în licitație a fost durata de execuție. Câștigătorul trebuia să termine lucrarea în 180 de zile, dar după aceea s-a acceptat ca termenul de execuție să fie de 530 de zile. La Teleorman s-a aplicat o corecție de 10%, valoarea fiind de 2,5 milioane de lei. Și la Prahova s-a aplicat o corecție de 25% din fondurile europene la un contract de 17,6 milioane de lei fara TVA. La Maramureș corecția a fost de 6,6 milioane de lei, adică 10% din contract”, a declarat ministrul Udrea. Cea mai mare corecție este în Ilfov, județul urmând să returneze peste 10 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 2,5 milioane de euro . „S-a aplicat o corecție de 25% la un contract de 43 milioane de lei”, a precizat ministrul.

Pe lista județelor cu probleme în derularea contractelor cu fonduri europene se mai numără Bacău, Dolj, Argeș, Buzău, Vrancea, Olt și Arad. „În cazul fraudei de la Buzău este vorba despre o corecție de 2% dintr-un contract de 30.000 de euro. Nu este o sumă foarte mare”, au declarat pentru gândul surse din Ministerul Dezvoltării. Numele președintelui CJ Buzău, Victor Mocanu a fost vehiculat în mass-media în scandalul privind fraudarea fondurilor europene.

„Asta mai lipsea să-mi ia bani”

Președintele CJ Bacău, Dragoș Benea, a declarat pentru gândul că nu a primit vreo informare oficială de la Ministerul Dezvoltării despre corecția care este aplicată în cazul județului pe care îl conduce. „A fost așa de îngrădit accesul firmelor la reabilitarea drumurilor județene că au venit firme din Austria și Vrancea. Mi se par puțin politice aceste evaluări, ținând cont că suntem județul care am primit zero lei de la Guvern. Suntem al doilea județ cu investiții în sănătate și nu am primit vreun leu. Asta mai lipsea, să-mi ia și bani. Licitațiile derulate de CJ au fost contestate în instanță de firma PACO și am câștigat. Mă voi adresa instanței dacă va trebui să returnez bani”, a precizat Benea.

Nici președintele CJ Brăila, Bunea Stancu, nu este de acord cu măsura luată la București. „Nu știu despre ce este vorba, dar probabil se referă la drumul mării pe care toată lumea îl laudă. Noi am făcut acte adiționale la acel contract, care au primit avizul Ministerul Dezvoltării Regionale. Este o comandă politică, dacă există justiție ne adresăm justiției. Am dreptate 100%”, a declarat pentru gândul președintele CJ Brăila. „Comisia Europeană a propus să existe o corecție de 2% pentru o licitație din județul Buzău. Adică 4.500 de lei noi.

Dacă Ministerul va menține această decizie ne vom adresa instanță, nu vom plăti. Oricum s-a făcut atâta scandal în presă pentru o muscă moartă”, a afirmat pentru gândul șeful CJ Buzău, Victor Mocanu.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Farul, tot mai aproape de playoff: Victorie cu 2-0 în meciul cu Rapid
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Anunţul crunt despre pensii! Se anulează creşterile în 2022?! Fosta şefă a Casei de Pensii...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...