Liviu Dragnea, vicepremier și ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale în GUVERNUL PONTA II. Cum a ajuns „Teroristul” lui Băsescu să conducă din umbră noul Guvern

Liviu Dragnea, vicepremier și ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale în GUVERNUL PONTA II. Cum a ajuns Teroristul lui Băsescu să conducă din umbră noul Guvern
Publicat: 19/12/2012, 12:47
Actualizat: 06/07/2016, 18:08

LIVIU DRAGNEA va fi vicepremier și ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale în Guvernul Ponta II. Este baronul local cu cea mai fulminantă ascensiune politică, fapt constatat de colegii săi de partid, care, în ultima săptămână, au început să-și exprime nemulțumirea că Dragnea vrea să țină toate resursele pentru el și apropiații lui. Puțini știu că, la începuturile sale politice, Dragnea era un apropiat al lui Traian Băsescu în PD. Băsescu îl alinta „Teroristul”, dar relațiile dintre cei doi s-au sfârșit brusc din cauza unei certe de natură personală, moment în care Dragnea a dezertat în partidul condus la acea vreme de Adrian Năstase. „Teroristul” s-a mai intersectat de-a lungul anilor cu Traian Băsescu, ultima dată la întâlnirea „informală” din celebra noapte de miercuri, când Ponta a semnat acordul de colaborare cu președintele în prezența a doi oameni: Crin Antonescu și Liviu Dragnea. Faptul că Dragnea este prezent la toate negocierile de acest nivel arată cât de mare este influența sa în partid și cât de mare va fi în Guvern. Practic, Dragnea va încerca să conducă Guvernul din umbră și să-și extindă influența în partid prin eliminarea baronilor concurenți.

Secretarul general al PSD a decis în 2012 să facă pasul de la șefia politică a județului Teleorman, pe care o deține necontestat de peste 15 ani, la un nivel mai mare, național. Dragnea a fost ales deputat pe 9 decembrie și va fi numit vicepremier în GUVERNUL PONTA II. Dragnea va coordona Administrația și Dezvoltarea Regională.

Pus sub urmărire penală

Tot în 2012, dimensiunea lui Liviu Dragnea a luat amploare și la nivel penal. Liderul PSD a fost pus sub urmărire penală de către procurorii anticorupție, în septembrie, pentru fraudarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu, desfășurat în vară.

Liviu Dragnea este acuzat că a constituit un sistem electronic ilegal de supraveghere a votului, la nivel național. Prin acest sistem, Dragnea ar fi pus presiune pe autoritățile locale să mobilizeze oamenii la vot, pentru a atinge pragul de prezență de 50% plus unul, necesar validării referendumului. Dragnea mai este acuzat că a instigat diverse persoane să fraudeze alegerile, prin falsificarea de voturi, prin folosirea ilegală a urnei mobile, prin falsificarea CNP-urilor de alegători.

Numele lui Liviu Dragnea a fost vehiculat și într-o altă anchetă a DNA, care s-a finalizat însă fără ca liderul PSD să fie învinuit. Procurorii au cercetat un contract cu fonduri europene, care privea deschiderea unui punct de trecere a frontierei în Bulgaria, la Turnu Mugurele. În acest context, Dragnea ar fi aprobat achiziția unui bac la mâna a doua, pentru care s-au plătit în jur de 750.000 de euro, deși nava mai putea funcționa până în 2008.

Un alt lucru de care Liviu Dragnea este acuzat sunt legăturile sale cu firma de asfaltări și construcții Tel Drum, fostă companie de stat aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Firma deține un cvasi-monopol pe contractele de asfaltări din județul condus de Dragnea și este deținută de persoane apropiate de Liviu Dragnea și de PSD Teleorman. Dragnea nu apare ca acționar la Tel Drum. Cu toate acestea, două posturi locale de radio achiziționate de Tel Drum funcționează în hotelul Turris din Turnu Măgurele, la care Bombonica Dragnea, soția liderului PSD, este acționar majoritar cu 95%.

Compania Tel Drum câștigă aproape toate contractele de asfaltare și de construire de utilități publice din județ. Doar în perioada 2008-2011, compania a câștigat de la autoritățile locale teleormănene în jur de 170 de milioane de euro, conform portalului romaniacurata.ro.

Domeniul Dragnea din Teleorman: piscină, teren de tenis și o vilă imensă

Fără a fi acționar oficial la vreo firmă, Dragnea este proprietar pe terenuri de peste 4.000 de metri pătrați în Alexandria și pe un teren de 1.315 metri pătrați la Bușteni, iar soția sa are un teren în Turnu Măgurele. Dragnea are și un apartament în Turnu Măgurele și o casă în construcție la Alexandria. O televiziune de știri a filmat un domeniu vast, cu piscină, terenuri de tenis și o vilă imensă, despre care a susținut că aparține lui Dragnea.

Liviu Dragnea se află la conducerea politică a județului Teleorman încă din 1996, când a fost numit prefect. În 2004, el a fost numit președinte al Consiliului Județean, funcție în care a fost ales de locuitorii județului și în 2008, și în 2012.

În decembrie 2008, când PSD s-a aliat la guvernare cu PDL, Dragnea a deținut pentru scurt timp funcția de ministru de Interne. A demisionat însă, din cauza scandalului și presiunilor politice privind numirea șefilor la serviciul secret al MAI – fostul „Doi și-un sfert”.

Liviu Dragnea a făcut parte din PD, înainte de a trece la PSD, în anul 2000, unde a ajuns unul dintre cele mai influente personaje.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control