Majoritatea românilor l-ar demite pe Băsescu, pedeliștii au dat cu capul de pragul de jos

Redactor:
Raul Florea
Majoritatea românilor l-ar demite pe Băsescu, pedeliștii au dat cu capul de pragul de jos
La șapte luni de la câștigarea unui nou mandat în fruntea statului, Traian Băsescu a pierdut sprijinul majorității celor care l-au votat.

La șapte luni de la câștigarea unui nou mandat în frunteastatului, Traian Băsescu a pierdut sprijinul majorității celor carel-au votat. Doar 19% din electorat mai crede că Băsescu este celmai potrivit președinte, având în vedere actuala situație a țării,iar în cazul în care ar fi chemați la urne pentru un referendum,65% dintre români ar vota pentru demiterea președintelui și doar17% s-ar pronunța pentru rămânerea sa la Cotroceni. Concluziile, ceaparțin unui sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice,vin la doar câteva săptămâni după ce liderul PNL, Crin Antonescu, alansat ideea unui nou referendum care să îl demită pe TraianBăsescu. Imaginea președintelui a atins un punct atât de scăzut,încât podiumul rezultat în urma primului tur al alegerilor din 2009are o imagine în oglindă față de actuala intenție de vot. Acum,românii cred că cel mai potrivit președinte este Crin Antonescu,care ar obține 43% din voturi. Pe locul doi s-ar clasa MirceaGeoană, cu 32% din voturi, iar pe poziția a treia, Traian Băsescu(19%). Concluziile sondajului IPP Data Research arată că slabasusținere a românilor față de Băsescu se suprapune cu prăbușireaPDL-ului în intenția de vot, democrat liberalii ajungând la cel maiscăzut nivel de până acum: 12%. Rezultatele studiului confirmătrendul descendent al lui Băsescu și al pedeliștilor, care auconstatat prin propriile sondaje că au scăzut cu zece procente (dela 35% la 25%), în doar două luni, la capitolul intenție devot.

Ce spun Preda și Anastase

„Răspunsul e la Emil Boc”, indică soluția eurodeputatul PDL,Cristian Preda, precizând pentru Gândul că singura șansă derevenire din picaj a democrat-liberalilor este demitereaguvernului: „Este traducerea declarației pe care premierul afăcut-o zicând că nu și-a luat concediu. Lumea așteaptă decizii șiviziune, iar Boc răspunde: „Nu mi-am luat concediu”? Asta denotădispreț. Boc este ezitant și neconvingător. Și el, și alți miniștridin jurul său. Dacă nu se schimbă guvernul și Traian Băsescu și PDLvor fi tot mai slăbiți. 12% pentru PDL înseamnă că partidul nu maie creditat nici măcar de pedeliști. Trebuie făcută o analiză foarteserioasă pentru schimbarea guvernului, de la premier la miniștri. Oremaniere ar fi doar o cosmetizare inutilă”. Guvernul Boc esteresponsabil de imaginea PDL și în viziunea președintelui CamereiDeputaților, Roberta Anastase, care transmite însă un mesaj cevamai nuanțat. „E logic să existe o fluctuație atât timp cât esteperioadă de criză. Era de așteptat ca lucrurile să stea așa încondițiile în care președintele și-a asumat o parte din măsurileanticriză. Totul depinde acum de rezultatele măsurilor pe care leia guvernul”, a declarat Anastase, pentru Gândul.

Cifrele care le dau de gândit pedeliștilor arată că încondițiile în care 42% dintre respondenți au precizat că fie nu vorvota la următoarele alegeri, fie nu s-au hotărât pentru ceformațiune politică ar opta, PDL este agreat de doar 7% din româniicu drept de vot. Alegerile parlamentare ar fi câștigate de PSD,care ar obține 40% din voturile exprimate, pe poziția a douaclasându-se PNL, cu 26%, iar pe locul trei PDL, cu 12%. UNPR-ul arprinde intrarea în parlament, cu 7% din voturi, rezultat pe carel-ar obține și PRM. UDMR se menține în pragul de cinci procente,fiind singura formațiune cu rezultat constant în preferințeleelectoratului. Studiul a fost realizat de Institutul pentruPolitici Publice, în luna iulie, pe un eșantion de 1040 depersoane.

Inchide