Marcel Ciolacu, după ce a vorbit la telefon cu Nicolae Ciucă: Încercăm să găsim o soluție politică pentru a depăși această criză

Publicat: 27/10/2021, 10:06
Actualizat: 27/10/2021, 11:19

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri dimineață, după primirea propunerii de „armistițiu” a premierului desemnat Nicolae Ciucă, transmisă marți seara, că au împreună discuții, nu neapărat întâlniri, care vizează găsirea unor soluții pentru depășirea impasului actual.

„În primul rând nu cred că are importanță dacă există sau nu întâlniri. Și azi dimineață am stat de vorbă telefonic cu primul ministru desemnat și încercăm să găsim o soluție politică pentru a depăși această criză. Dar revenim la adevăratele probleme ale românilor, rămân totul pandemia și energia. Sperăm ca astăzi, în Camera Deputaților, să trecem legea de plafonare a prețurilor șisă începem să rezolvăm cu adevărat din problemele românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri dimineața.

Marcel Ciolacu a precizat că personal are o comunicare cu primul ministru desemnat, la întrebarea privind întâlnirile sau discuțiile neoficiale, „ascunse” între liderii PNL și PSD, dar discuțiile nu echivalează cu negocierile.

„Chiar consider că sunt obligat, ca și lider de partid, indiferent dacă sunt la Putere sau în Opoziție, indiferent dacă voi vota sau nu un astfel de Guvern, trebuie să existe această comunicare. Nu am în schimb negocieri cu Partidul Național Liberal, ca să fiu foarte clar înțeles”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Întrebat ce își doresc social-democrații în prezent, Marcel Ciolacu a spus că „în acest moment PSD tebuie să se implice în rezolvarea acestor crize și să fie parte la rezolvarea acestor crize”, iar în acet sens a înaintat premierului desemnat cele 10 măsuri considerate urgente de PSD. „Dacă nu se vor lua aceste măsuri în Guvern, atunci o să le facem prin legi în Parlament”, a spus liderul PSD.

De menționat că liderul PNL, Florin Cîțu, a spus, luni, că acestea însumează un impact bugetar de 96 de miliarde de lei, aproape 10% din PIB, ceea ce arată, în actualul context dificil, „neseriozitate sau iresponsabilitate” și a precizat că nu va susține ca PSD să intre la guvernare în Cabinetul Ciucă.

„În interiorul partidului există o opțiune clară de a nu susține un Guvern minoritar”, dar nu este luată o hotărâre, a răspuns Marcel Ciolacu la întrebarea privind intrarea la guvernare.

Rugat să comenteze poziția lui Florin Cîțu, care, conform surselor jurnaliștilor prezenți, se opune intrării PSD la guvernare alături de PNL, Marcel Ciolacu a răspuns: „Dumneavoastră credeți că Florin Cîțu este decizional în ceea ce se întâmplă în acest moment în România? Eu am altă părere. (Reporter: Este președintele PNL – n.r.) Sigur, succes în activitatea dânsului”. Întrebat cine decide, liderul PSD a evitat un răspuns.

Traseul învestirii

Nicolae Ciucă, senator PNL și ministru demis al Apărării, a fost desemnat, joi, 21 octombrie, de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou Guvern, după eșecul lui Dacian Cioloș, primul premier desemnat, ca urmare a demiterii Guvernului Cîțu în Parlament.

Mandatul inițial al PNL pentru Nicolae Ciucă este formarea unui Gvern minoritar, formt din PNL, cu susținerea UDMR.

Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat marţi că premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis către liderii partidelor parlamentare un document care reprezintă un armistiţiu prin care să susţină un guvern minoritar, pe o perioadă determinată, în schimbul obținerii votului de învestitură.

Nicolae Ciucă are termen de zece zile de la desemnare pentru a propune o echipă pentru noul Cabinet și un program de guvernare, care au nevoie de votul majorității plenului reunit – respectiv 234 de voturi, pentru a trece și a fi învestit.

În cazul în care votul este negativ în Legislativ, șeful statului poate declanșa procedura de dizolvare a Parlamentului și implicit organizarea de alegeri anticipate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii