MAREA DESCENTRALIZARE față în față cu cetățeanul. „Va fi o frică de vot, credeți că se face ceva fără frică?”

MAREA DESCENTRALIZARE față în față cu cetățeanul. „Va fi o frică de vot, credeți că se face ceva fără frică?
Publicat: 30/10/2013, 19:44
Actualizat: 29/07/2014, 18:46

Șefii de Consilii Județene chestionați de gândul pe tema descentralizării susțin că, în urma acestui proces, autoritățile publice locale vor primi mai multe puteri, dar vor trebui să îmbunătățească performanțele acestor instituții dacă doresc să primească voturi la alegeri. „Frica de vot” îi va determina pe șefii de CJ și pe primari să intervină dacă direcțiile județene nu vor funcționa corect, afirmă liderii din teritoriu. Liderii din teritoriu declară că există încă o rezistență a centrului în fața procesului de descentralizare. Premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea pe legea descentralizării, proiectul de suflet al vicepremierului Liviu Dragnea.

„Până acum eram supărați că nu se face descentralizare, acum ne supărăm că va crește puterea „baronilor locali”

Descentralizarea este văzută de președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, ca un proces necesar, în care responsabilitatea se va muta de la București pe umerii celor din teritoriu. În schimb, el recunoaște că președinții de CJ-uri vor simți „frica de vot” după ce vor primi noile responsabilități.

„Să nu vă gândiți că miniștrii vor să își piardă din putere. Acest proces este pentru viitor, noi nu suntem veșnici, este valabil și pentru guvernanți, nu sunt miniștrii veșnici. Dincolo de responsabilitatea firească a unei asemenea funcții trebuie să te gândești și la vot. Va fi o frică de vot, credeți că se face ceva în lumea asta fără frică. Dacă fac treabă mă aleg sau nu mă vor alege. Pentru mine nu e o problemă, cetățeanul va simți diferența, am experiență administrativă”, a declarat pentru gândul Petrache.

Liberalul susține că guvernul va aloca și resursele financiare pentru această descentralizare, deoarece este și în interesului lui ca populația să trăiască mai bine.

„Între Guvern și autoritățile locale există un parteneriat, parteneriatul trebuie să conducă la o mai bună administrare și o reducere a cheltuielilor nu să ne păcălim unii pe alții”, a răspuns Petrache, după ce a fost întrebat cum vede anunțul făcut de ministrul Voinea potrivit căruia șefii din teritoriu vor trebui să se descurce cu fondurile alocate și să nu ceară bani suplimentari de la centru.

În privința efectelor directe pe care descentralizarea le va avea asupra cetățeanului, Marian Petrache, subliniază că „procesul nu va fi perceput rapid”, dar „viața cetățeanului în raport cu administrația publică se va simplifica”.

„Dacă nu îi place cum lucrează o direcție județeană vine la președintele CJ iar acesta, care și-a dorit această funcție, dacă o mai vrea o dată trebuie să preseze direcțiile dacă mai vrea votul”, a spus Petrache.

Liberalul apreciază că eliberarea din funcție a tuturor șefilor de deconcentrate până la 1 ianuarie 2014 va reprezentat un restart în adminstrația locală.

„Se va da un restart, se vor organiza concursuri, președintele de CJ vor avea interesul să aibă oameni competenți care să aducă beneficii cetățenilor și să-ș ajute în plan politic. Până acum eram supărați că nu se face descentralizare, acum ne supărăm că va crește puterea „baronilor locali”. Cum o dăm, dăm rău? Cetățeanul va măsura acest lucru și va hotări dacă procesul a fost pozitiv și președintele CJ știe să facă adminstrație”, a fost explicația oferită de șeful CJ Ilfov.

El recunoaște că are probleme în județ cu consiliul județean care îi blochează numirea unui director care a câștigat un concurs.

„Nu avem cultura lucrului în echipă. Eu am ostil CJ, sunt convins că vor apărea mici probleme locale. Orice proces are la început și dureri, dacă tot timpul ne întrebăm când este perfecțiunea atinsă înseamnă că nu o mai facem niciodată. Trebuie să ne asumăm acest proiect. Trebuie să existe niște mecanisme de reglare a acestor conflicte. Asta ne va arăta viața. Putem învăța din Polonia, nu trebuie să inventăm roata care a fost inventată de mult”, a spus Petrache.

Teoria creșterii puterii baronilor locali este demontată de Petrache prin faptul că de „baroni se ocupă procurorii”.

„Chestia aia cu furatul, ne anchetează procurorii, dar scoateți și ce facem bine. Voturile pentru partid le aduc pentru că administratez mai bine nu pentru că am mai multe putere. Îmi pare rău în fiecare zi pe un ecran mare să se vadă ce fac. Dacă oamenii văd că fac treabă să mă voteze, dacă nu, să nu mă voteze. Nu trebuie judecat prin prisma prerogativelor, ci prin prisma acțiunilor și efectelor acțiunilor tale”, a declarat pentru gândul Petrache.

„Așa cum mă cunosc brăilenii, vom face ordine și disciplină”

Bunea Stancu, președintele CJ Brăila, promite „ordine și disciplină” în județ după preluarea deconcentratelor.

„Nu se pune problema să crească puterea baronilor, ci ca să decizia să se apropie de cetățean. Sigur eu voi lua mai bună decizia și să spun care este rolul pe care îl va avea direcția agricolă. Problema baronilor locali… nu știu de ce, oamenii pe care i-au ales cetățenii trebuie să îi băgăm în acest carusel care se numește baroni locali. Modul în care ni s-a pus această etichetă nu mi se pare corect și nici cetățenilor nu mi se pare corect să le spunem ați ales un baron local. Ar trebui să fim judecați după ce facem nu după etichetele care ni se pun de unii sau alții. Noi vorbim de baroni locali, ăia care sunt certați cu legea vor fi judecați după legislație”, susține Bunea Stancu.

El susține că responsabilitățile cresc, dar șefii de CJ nu vor mai merge la ministere să ceară diferite aprobări. Potrivit acestuia, va continua rezistența ministerelor în fața descentralizării.

„Dacă luăm de la partea centrală și dăm la județe, asta e calea de urmat. La Finanțe am luat de la județe și am dat la regiune, ceea ce nu e corect, trebuia să luăm de la minister să dăm la regiune. Acum îi lăsăm pe domnii Voinea să găseasă cauzele de ce a scăzut colectarea. Dacă luăm de la minister și dăm la județe cu siguranță este un lucru care va demonstra că această descentralizare a fost benefică cetățeanului”, a precizat șeful CJ Brăila.

Social-democratul promite că după ce va prelua direcțiile județene cetățenii nu se vor mai plimba prin mai multe birouri pentru a depune documente, pentru a cere informații sau să depună o sesizare.

Bunea Stancu nu își face probleme că după descentralizare, va pierde voturile brăilenilor.

„Nu am vreun motiv că nu o să primesc voturi după preluarea direcțiilor județene. Așa cum mă cunosc brăilenii vom face ordine și disciplină. Cine este în zona respectivă și nu are legătură cu munca va dispărea sau va primi sarcini care să le poată rezolva în cele opt ore de muncă. Nu mi-e frică personal că din cauza direcțiilor voi primi mai puține voturi, ci mai multe, fie pe partid, fie noi ca și Consiliu Județean”, a spus președintele CJ Brăila.

În privința șefilor direcțiilor județene, Bunea Stancu a precizat că acestea vor fi ocupate prin concurs, dar el „promovează oamenii care nu îi fac probleme în ceea ce privește execuția pe postul respectiv”.

„La șase luni după descentralizare reformăm direcțiile județene”

Șeful CJ Mureș, liberalul Ciprian Dobre, caracterizează procesul descentralizării drept o coborâre a deciziei politice în plan administrativ.

„În serviciul public lucrurile se desfășurau în felul următor: se depunea actul de către cetățean, se înregistra, se trimitea la București, cei de la București îl înregistrau în lucru, în 30 zile îl trimiteau înapoi, apoi îl trimiteau la direcția din teritoriu și la cetățean. Acum se întâmplă altceva: decizia ca timp se comprimă. Acel termen de 30 de zile se comprimă când tu efectuezi serviciul public”, e explicat modificarea esențială adusă de procesul descentralizării.

El a adăugat că după preluarea acestor instituții de către autoritățile locale este nevoie ca ele să treacă printr-un proces de reformă.

„În sensul că funcționarii publici dintr-o instituție, obișnuiți să lucreze în administrația publică centrală, trebuie să lucreze altfel, cum o fac cei din administrația publică locală. Trebuie să se convingă și să se structureze ca entitate după modelul administrației publice locale și nu după cea centrală”, a spus Dobre.

Vicepreședintele PNL a remarcat faptul că în ultimii ani administrația locală a fost „cenușăreasa bugetului”.

Liberalul a vorbit și despre componenta politică a descentralizării și rolul șefului de Consiliu Județean.

„Niciodată nu puteai să îl taxezi pe șeful unui serviciu deconcentrat. Acum, da, categoric, va deconta omul de la instituția publică locală. Președintele de Consiliu Județean va fi un motor la nivel local, nu își va putea permite să asiste la funcționarea cu defecțiuni”, a precizat Dobre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete