Marea descentralizare, pe înțelesul șefilor din teritoriu. Președintele CJ Prahova: „Este triumful rațiunii administrației locale împotriva dictaturii de la centru”

Redactor:
Cristian Andrei
Marea descentralizare, pe înțelesul șefilor din teritoriu. Președintele CJ Prahova: „Este triumful rațiunii administrației locale împotriva dictaturii de la centru”
Liderii din teritoriu chestionați de gândul susțin că „ghemul de putere de la București" încearcă să „țină cu dinții" de sistemul centralist și să blocheze descentralizare, deoarece își vor pierde locurile de muncă, „finanțările și privilegiile".

Liderii din teritoriu chestionați de gândul acuză „ghemul de putere de la București” că încearcă să „țină cu dinții” de sistemul centralist și să blocheze descentralizarea, deoarece își vor pierde locurile de muncă, „finanțările și privilegiile”. Declarațiile lor vin la doar o zi după ce vicepremierul Liviu Dragnea și prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, au anunțat că s-a ajuns la un prim consens în interiorul USL în privința instituțiilor, competențelor și patrimoniului care va trece din subordinea Guvernului sub cea a autorităților locale.

„Suntem handicapați că am desființat școlile de partid”

Președintele Consiliului Județean, Mircea Cosma, a declarat că au avut loc 22 de întâlniri pe tema descentralizării până la realizarea proiectului.

„Este ruperea definitivă față de structurile statale dictatoriale, inventate de Partidul Comunist din România în urmă cu 50 de ani. Acum își vor da seama cât de proști am fost și cât de deștepți suntem azi”, a afirmat pentru gândul social-democratul.

Cosma a spus că descentralizarea nu s-a făcut după Revoluție din trei motive: lupta cadrelor la nivel teritorial, renunțarea de către partid a școlilor de formare a cadrelor de partid și lipsa deciziei finanțării de la București.

„Ducem lipsă de cadre la nivel teritorial, din cauza renunțării de către partide a școlilor de formare a cadrelor care urmează să intre în administrația politică. Aici suntem handicapați cu totul, am desființat Ștefan Gheorghiu, dar nu prea am pus nimic în locul ei, fiecare partid trebuia să își facă o școală de cadre să îi învețe ce înseamnă adminstrația. Cei obișnuiți cu munca în București nu le va mai veni să creadă că nu vor finanța ei școala din comuna Lapoș, adică nu vor ține ei licitația samd. Există o opoziție nedeclarată a ministerelor mamut, cu zeci de mii de persoane, care de ce să își piardă ei locurile de muncă”, a spus pentru gândul șeful CJ Prahova.

El a dat exemplu funcționarilor de la București care nu sunt interesați decât de locurilor lor de muncă.

„Cel din administrație se schimbă la patru ani. Funcționarul din minister nici nu știe că a murit Ceaușescu, că sunt de pe vremea aia acolo și cred că trebuie să poruncească ei în județe și că trebuie să i se aducă de Crăciun acțiunea MOV și acțiunea POMUL, trebuie să i se aducă de Paște și Crăciun, miel, ouă, vin, iar de Crăciun porcul”, a adăugat Cosma.

Președintele CJ Prahova a precizat că oamenii se vor întâlni cu aleșii locali pentru a le cere socoteală, pe când cu cei de la București poate se văd o dată „accidental”.

„Acum își vor da seama cât de proști am fost și cât de deștepți suntem azi. Ghemul de putere de la București va încerca să opună rezistență, sunt miniștri îmbrobodiți de funcționari sau că nu știu care e mai deștept în interiorul USL. Trebuie să ținem cu dinții ca acest lucru să se întâmple. Este triumful rațiunii administrației locale împotriva dictaturii de la centru”, a declarat Mircea Cosma.

Frunzăverde: „Birocrația centralistă își pierde finanțările privilegiile. Nu-și mai au rostul mii de funcționari”

Vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde, susține că acest proiect al descentralizării reprezintă un „important pas înainte în evoluția societății”.

„Este începutul unui proces, natural, firesc, în toate țările UE sunt respectate principiile subsidiarității și descentralizării. UE a fost construită în acest sens”, a spus pentru gândul Frunzăverde.

Liberalul a subliniat că „birocrația centralistă își va pierde privilegiile”.

„Ei nu vor mai exista după descentralizare. Nu-și mai au rostul existenței acolo, mii de funcționari în sistemul centralist nu își vor mai justifica existența lor. Nu mai stă în puterea lor unde se duc banii”, a precizat vicepreședintele PNL.

Potrivit acestuia, „ghemul de putere” de la București va încerca să-și mențină prerogativele.

„Situația grea în care se află România se explică prin existența acestei birocrații de la București. A fost un model care în 23 de ani de existență a infirmat că poate construi prosperitatea”, a conchis Frunzăverde.

Constantinescu: „Susțin 1000 la sută proiectul descentralizării”

Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat că susține proiectul descentralizării propus de Guvern 1000 la sută.

„Descentralizarea este rezultanta voinței tuturor aleșilor locali și asociațiilor profesionale ale aleșilor locali. Ea face parte din oferta electorală a USL pentru care ne-au votat românii, cât și din asumarea făcută de Guvernul Ponta în fața Parlamentului”, a spus Constantinescu.

Buzatu: „Sunt multe idei, dar cum spune anecdota, nu toate sunt bune

„Putem descentraliza câteva lucruri cu excepția marilor sisteme naționale. Un stat ca al nostru are nevoie de exercitarea unor funcții la nivel central. Dacă unitățile noastre adminstrative sunt atât de puternice încât pot asuma prerogative statale atunci nu am nimic împotrivă”, este de părere președintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu.

El susține că Guvernul trebuie să-și păstreze competențe mai mari, decât de reglementare și control.

„Noi nu trăim într-un stat care se cheamă România? Cred că și statul acesta trebuie să aibă atribuții. Vrem un Guvern fără atribuții? Atunci poate nu ne mai trebuie Guvernul”, a atras atenția social-democratul.

El și-a exprimat îngrijorarea față de dezvoltarea inegală care există pe teritoriul României și multe zone au nevoie „de sprijinul statalității”.

„Cum se va întâmpla chestiunea aceasta dacă el numai reglementează și controlează? Sunt multe idei, dar nu toate sunt bune”, a punctat Buzatu.

Potrivit acestuia, descentralizare trebuie să fie făcută cu măsură.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide