MARELE VANGHELION NAȚIONAL. Cât costă „surprizele” pregătite de primari pentru Revelion. Oprișan: „Banii pentru referendum, alocați Revelionului cu artiști din perimetrul internațional”

Trupe internaționale, dar și ansambluri folclorice, artificii care dansează pe muzică, șampanie din partea casei, țuică și vin fiert sunt argumentele cu care primarii încearcă să-și convingă cetățenii, înaintea anului electoral 2012, că se gândesc la binele lor.

Trupe internaționale, dar și ansambluri folclorice, artificii care dansează pe muzică, șampanie din partea casei, țuică și vin fiert sunt argumentele cu care primarii încearcă să-și convingă cetățenii, înaintea anului electoral 2012, că se gândesc la binele lor.

Marian Vanghelie a reînviat Vanghelionul, după ce anul trecut nu l-a mai organizat din cauza crizei economice, dând astfel semnalul petrecerii naționale. Marian Oprișan și primăria din Focșani au alocat aproximativ 200.000 de euro pentru petrecerea dintre ani organizată în Piața Unirii. „Pentru vrâncenii mei, că merită”, se laudă Oprișan. Nici finul președintelui Băsescu, Gheorghe Falcă, nu se lasă mai prejos și organizează la Arad un Revelion de pomină. La Alba Iulia, primarul vrea să-și surprindă cetățenii cu artificii care dansează pe muzică, iar cei din Pitești se mândresc că toată petrecerea organizată de ei nu depășește 15.000 de euro. „De Crăciun, am avut țuică și sarmale pentru toată lumea”, își fac reclamă edilii argeșeni. Primarii din mai multe municipii au dezvăluit pentru gândul cât costă distracția organizată cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

„Banii pentru referendum, alocați Revelionului cu artiști din perimetrul internațional”

Aproximativ două sute de mii de euro au alocat Consiliul Județean Vrancea și Primăria Focșani pentru Revelionul din Piața Unirii. Consiliul Județean condus de Oprișan a alocat 5,4 miliarde de lei vechi, iar Primăria Focșani 2,6 miliarde de lei vechi.

„Vor fi focuri de artificii, trupe care vor cânta, trupe în primul rând din perimetrul internațional, nu neapărat din perimetrul național. Cu 10.000 de euro nu poți să faci decât zdranga-zdranga în piață. Mie nu-mi plac populiștii care critică Revelionul. Vrâncenii mei merită o astfel de manifestare”, afirmă Marian Oprișan.

El spune că petrecerea este o tradiție de 20 de ani la care nu se putea renunța, mai ales că a consultat cetățenii pentru a vedea dacă sunt de acord cu acest eveniment. Pesedistul subliniază că se pot face economii și că suma cheltuită va fi la jumătate.

„S-a alocat o sumă, care este la nivel de alocat, execuția este cu totul și cu totul alta. Nu am stabilit dacă vor fi niște căsuțe cu țuică și vin fiert. Poate mai montăm figurine de iarnă pentru copii. Execuția vă spun că se va opri la 125.000 de euro, din care trebuie scăzută TVA”, susține Oprișan.

Președintele CJ Vrancea spune că își asumă întreaga responsabilitate pentru organizarea acestui Revelion.

„Dacă apelam la sponsori se spunea ‘baronul Oprișan îi forțează pe oamenii de afaceri să cotizeze pentru Revelion’. Cum o dai, nu e bine. Nu îmi fac programul în funcție de ce spun unii și alții, eu îmi asum acest lucru. Este o chestie de oportunitate, dacă oamenilor nu le place, pot să voteze împotriva lui Marian Oprișan”, este deviza pesedistului.

De unde sunt banii pentru petrecere? Consiliul Județean Vrancea alocase o sumă pentru organizarea referendumului privind menținerea limitelor județului, în cazul în care Guvernul ar fi lansat proiectul reorganizării administrative. Cum Executivul nu a mai făcut nimic în acest sens, sumele pentru referendum au fost alocate Revelionului.

Oprișan arată cu degetul spre București și Brașov, care au alocat, conform pesedistului sume considerabil mai mari pentru Revelion.

Guess Who și Nemuritorii la Buzău. Toată distracția – aproape 117.000 de euro

Primarul Constantin Boșcodeală a dezvăluit pentru gândul cât costă municipalitatea buzoiană „sărbătorile de iarnă”. Revelionul aproximativ un miliard de lei vechi, orășelul copiilor 800 milioane de lei vechi, iar împodobirea orașului cu lumini timp de o lună trei miliarde de lei vechi. În bani noi – 500.000 de lei (aproximativ 117.000 euro).

„În piața orașului vom avea organizată o petrecere de Revelion, care va începe de la orele 20 și va ține până la ora 1. La ora 12 noaptea avem și un foc de artificii, la care vin în fiecare an cam 8.000-10.000 de buzoieni. Am invitat ansambluri folclorice locale, dar și de muzică ușoară, iar pentru tineri avem pe Guess Who care va cânta după 12 noaptea. Avem și invitați locali, formația Nemuritorii, avem cântăreții de la Casa de Cultură a municipiului”, a declarat Boșcodeală.

Edilul susține că tariful plătit pentru trupa Guess Who, care va cânta o oră după 12 noaptea, este de 2.500 de euro, iar închirierea scenei a costat 4.000-4.500 de euro. Focul de artificii mai „arde” din banii Primăriei 1.500 de euro.

„Sunt mai puțini bani alocați deât anul trecut, sunt la jumătate. La pavazarea orașului este aceeași sumă ca anul trecut, la Revelion sunt la jumătate banii. Pavazarea cu lumini costă aproximativ 300.000 de RON cu instalații cu tot pentru o lună”, a precizat edilul.

„Vom avea doar o scenă mică și artiștii noștri”

Chiar dacă se învecinează cu județele Buzău și Vrancea, situația în Brăila este diferită. Lucrările din centrul municipiului au împiedicat Primăria să organizeze un spectacol grandios.

„De Revelion vor fi artificii și un spectacol. Nu vom avea trupe invitate să cânte pe scenă, pentru că nu vom putea amenaja o scenă pentru că zona respectivă este în lucru. Cheltuielile sunt minimale, sub un miliard de lei vechi, inclusiv partea de artificii. Vom avea o scenă mică, dar cu artiștii noștri, oamenii vin să stea câteva minute să vadă artificiile, vom spune câteva vorbe și cam asta e”, a declarat pentru gândul primarul Aurel Simionescu.

În schimb, primăria se judecă cu Ministerul Dezvoltării care i-a aplicat o corecție de 24 milioane de lei pentru nereguli în desfășurarea contractelor cu fonduri europene.

Nicușor Constantinescu: „Nu organizăm Revelionul la Constanța pentru că suntem săraci

Dacă la Focșani petrecerea este mare, alți pesediști se plâng că nu au bani pentru organizarea Revelionului. Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat pentru gândul că prioritățile constănțenilor sunt altele.

„Nu organizăm Revelionul anul acesta pentru că suntem săraci, ne-a luat Guvernul Boc și la Consiliul Județean și la Primărie toți banii”, susține șeful CJ Constanța.

„Fiecare consideră prioritățile în funcție de specificul fiecărei zone. Considerăm că este mai importantă viața pensionarilor, a celor fără locuri de muncă și a celor cu familii numeroase care sunt săraci și nu au suficientă hrană și căldură și trebuie ajutați, decât să facem un spectacol grandios care să coste cât mesele pensionarilor”, aruncă Constantinescu o săgeată către Oprișan.

El spune că în municipiu a fost organizat un orășel al copiilor unde au fost zilnic spectacole pentru copii și tineri și unde au cântat Anda Adam și alte trupe în vogă.

„Orășelul copiilor nu a costat nimic pentru că a fost făcut de fundațiile Consiliului Județean și ale Primăriei Constanța prin sponsorizările firmelor colaboratoare. Nu s-a dat niciun ban de la buget. Nu vom avea foc de artificii, probabil vor avea cetățenii. De Revelion fiecare merge la prieteni sau la restaurant, asta se întâmplă la Constanța”, a închis subiectul Nicușor Constantinescu.

La Pitești, șampania o dă Primăria. Bonus: căsătorii în noaptea de Revelion

Piteștenii vor avea petrecere și de Crăciun și de Anul Nou. Totul la preț minim, după cum susțin oficialitățile. Incredibil de mic.

„A doua zi de Crăciun, luni, primarul municipiului Pitești a dat porții de sarmale cu mămăliguță și țuică fiartă și vin tuturor celor care sunt în preajma noastră. Circa cinci-șașe mii de sarmale pentru circa 2.000 de locuitori”, a povestit pentru gândul viceprimarul Cornel Ionică .

Țuică va fi însă din belșug pentru piteșteni. Viceprimarul confirmă că niciodată nu au fost probleme aici: „țuică am avut cât a fost nevoie, niciodată nu a fost mai puțină decât cei care au dorit să vină să ciocnească un pahar cu ocazia sfintelor sărbători”,

Întrebat de bugetele pentru Crăciun și Revelion, viceprimarul explică faptul că, datorită sponsorilor, pentru petrecerea de Crăciun „este vorba de 200-300 de milioane de lei vechi, maxim zece mii de euro”.

Ceva mai mulți bani sunt alocați pentru Revelion, puțin peste zece mii de euro. „Doar zece mii de euro?”. „Ascultați-mă că ăsta este adevărul. Niciodată nu am depășit sume de genul acesta. Credeți-mă, că nu vorbesc prostii. Nu am sărit niciodată calul, poate fi undeva la 13, 14, 15.000 euro maxim, în niciun caz mai mult”. Printre sponsorii de Revelion se numără bănci și uzina Dacia.

La Pitești, Primăria oficiază și căsătorii în noaptea dintre ani, iar șampania pentru distracție este tot din partea autorităților.

„În fiecare an mii de piteșteni coboară în Piața Primăriei pentru a sărbători împreună sfârșitul de an și începerea noului an. Anul acesta ca în fiecare an avem pregătite spectacole, focuri de artificii și foarte multe zeci de sticle de șampanie cu care să ciocnim cu toții pentru noul an. Șampania o dă Primăria, așa a făcut în fiecare an. De asemenea, va fi un foc de artificii și mai mult decât atât vor fi și căsătorii pentru cei care doresc să facă primul pas în noaptea de Anul Nou. Suntem în primele orașe care am dat startul pentru evenimentul respectiv. La spectacolul de Revelion vor fi invitate trupe de muzică populară în primul rând, vor fi și spectacole de muzică ușoară și muzică rock. La momentul la acesta am stabilit că va fi Bere Gratis, dar și formații din plan local”, a detaliat programul de Revelion viceprimarul Piteștiului.

Alba Iulia: „Noi suntem un pic mai experimentați, avem artificii care dansează pe muzică și lasere”

La Alba Iulia, sărbătorile de iarnă au un alt regim. Nu a fost organizată petrecerea de Crăciun, iar spectacolul de Revelion se rezumă la focul de artificii. Un foc de artificii special, după cum îl descrie primarul Mircea Hava. Petrecerea dintre ani nu este organizată în piața orașului pentru că ar costa prea mult, iar lumea nu vine, ne spune acesta. Primarul va fi însă acolo să ciocnească o cupă de șampanie cu cetățenii.

„De Revelion o să avem un foc de artificii altfel. Noi suntem un pic mai experimentați în zona aceasta pentru că am avut norocul să găsim o firmă unde artificiile dansează pe muzică și cu lasere. Spectacol afară nu vom face, am încercat și lucrul acesta, dar cheltuiala este mare, nu este vorba atât de cheltuială că nu moare orașul pentru bucuria oamenilor, dar nu vine lumea. La focul de artificii toată lumea iese cu șampanie, bem un pahar, ciocnim, avem multe șampanii de la sponsori. În fiecare an se adună mii de oameni pentru focul de artificii. După artificii unii se duc acasă, alții la Revelion, alții rămân să se uite la luminițe”, a declarat pentru gândul primarul din Alba Iulia.

Costul distracției este bugetat astfel: spectacolul de douăzeci de minute de artificii va costa 15.000-16.000 lei, la care se adaugă laserele și sonorizarea. În total aproximativ 20.000 de lei (4.650 de euro).

Pentru Crăciun a fost pregătit un autobuz „excepțional”, după cum îl laudă primarul.

„De Crăciun noi ne păstrăm tradiția noastră de ardeleni, Crăciunul se face în familie. Am avut un târg de Crăciun, cu căsuțe, cu tot felul de produse și noi anul acesta am făcut ceva altfel decât se întâmplă în alte zone. Am fost și un autobuz decorat foarte frumos, excepțional, cu Moș Crăciun în el, cu formație de colindători specialiști, o platformă decorată și merge în fiecare după masă în zonele unde avem piețe care a făcut un concert de 40-45 de minute. Asta este din partea noastră a Primăriei și prieteni și sponsori și tot de când au început colindele”, explică Mircea Hava.

„Autobuzul excepțional” a fost făcut „cu ajutorul prietenilor”, susțin autoritățile.

„Cred că a costat cu totul la vreo 100 și ceva milioane de lei vechi. La împodobirea orașului am mai experimentat anumite lucruri pe care le-am văzut pe Internet, am îmbrăcat copacii în fibră luminoasă, cheltuielile cred că o să le vedem după. Nu cred că o să trecem de 4 -5-600 milioane de lei vechi, hai să zic până într-un miliard cu tot, tot. Asta se poate spune clar la sfârșit”, a precizat pentru gândul primarul PDL Mircea Hava.

Crăciunul la Brașov cu Ștefan Hrușcă și Direcția 5

Pentru manifestările care s-au ținut începând din 6 decembrie, când au fost aprinse luminile bradului și a fost deschis Orășelul Copiilor din Piața Sfatului, edilii au alocat din bugetul municipalității 250.000 de lei (58.100 de euro).

Peste jumătate din această sumă – mai exact 130.000 de lei – s-au cheltuit pentru împodobirea și iluminatul „festiv” al principalelor artere și ale parcurilor orașului. Restul de 120.000 de lei, la care s-au adăugat contribuțiile „în natură” ale sponsorilor, în principal darurile împărțite seară de seară de Moș Crăciun – a „acoperit” onorariile artiștilor angajați să concerteze, în Piața Sfatului și la Centrul Cultural „Reduta”, până în seara de Ajun – Corul „Unison” – Ștefan Hrușcă și Direcția 5 și Eastern Royal Orchestra din Sankt Petersburg. Onorariile formațiilor foclorice și de muzică modernă care vor concerta în noaptea Revelionului, „trupe” ținute încă „la secret”, precum și costul celor două focuri de artificii din „meniu”, unul „consumat” în seara inaugurării, iar celălalt rezervat pentru noaptea Revelionului, intră tot în suma de 120.000 de lei.

Peste 160.000 de euro pentru spectacolele din Arad

În noaptea de Revelion, primarul Gheorghe Falcă va număra, pe o scenă din fața Primăriei Aradului, ultimele 10 secunde din 2011, înainte de a ciocni o cupă de șampanie și de a le ura locuitorilor Aradului „La mulți ani”! Gheorghe Falcă a confirmat pentru gândul că primăria a pregătit spectacole și focuri de artificii.

„Vor fi concerte, dar nu cunosc detaliile”, ne-a declarat Gheorghe Falcă, care a spus că nu știecare este bugetul alocat festivităților de Crăciun și Revelion organizate de Primăria Aradului.

Reprezentanții primăriei au declarat, pentru presa locală că pentru evenimentele organizate în decembrie – printre care Ziua Națională a României, Gala Sportului Arădean, concertele de colinde, spectacolul de Moș Nicolae și spectacolul de Revelion -, Primăria Aradului a alocat 700.000 de lei, echivalentul a peste 162.000 de euro.

Pe pagina sa de Facebook primarul Falcă și-a postat fotografii de la spectacolul cu Moș Crăciun, înconjurat de copii. Pe aceeași rețea de socializare, la pagina „Hai cu noi, la sacul cu colinde”, primăria Arad și-a promovat concertele de colinde și cântece de Crăciun de pe scena din fața Primăriei.

Narcotic Sound și Deepcentral, la Piatra Neamț

Și Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra Neamț, a declarat pentru gândul că de Revelion locuitorii orașului vor avea parte de spectacole și focuri de artificii. „Nu sunt în oraș, nu voi fi în oraș de Revelion. De organizarea festivităților s-a ocupat doamna viceprimar, eu nu știu detalii”, ne-a spus Gheorghe Ștefan.

Deepcentral și Narcotic Sound sunt doar două dintre trupele care vor concerta la Piatra Neamț de Revelion, alături de trupa etno Datina.

„De Revelion încercăm să facem un spectacol de artificii mai frumos ca anul trecut. Cel din acest an va dura 10-11 minute”, au declarat pentru gândul reprezentanții Departamentului de comunicare din Primăria Piatra Neamț.

Bugetul total alocat de Primăria Piatra Neamț pentru festivitățile de Crăciun – între care și „Căsuța lui Moș Crăciun” – și Revelion este de 35.000 de lei (8.135 euro).

Reprezentanții primăriei au ținut să adauge că în acest an nu au fost achiziționate alte instalații luminoase, fiind folosite aceleași ornamente ca și anul trecut:12.600 metri de plase, țurțuri, șiruri luminoase, 128 figurine pe stâlpi de iluminat, 13 candelabre, 7 stele luminoase, 3 brazi mici artificiali, un brad mare artificial, 9 figurine tridimensionale.

Revelion de aproximativ 3.500 de euro la Ploiești

Primarul orașului Ploiești, Andrei Volosevici, se mândrește că, în acest an, pentru festivitățile organizate cu prilejul Crăciunului, primăria a reușit să obțină sponsorizări care au acoperit peste 90% din totalul cheltuielilor, având în plan același lucru și pentru concertele din noaptea Revelionului.

„Spectacolul de colinde de Crăciun a fost susținut în proporție de 90% din sponsorizări. În buget alocasem suma de 25.000 de lei (5.813 euro), dar banii vor rămâne în fondul de rezervă al primăriei și vor fi destinați investițiilor”, a declarat pentru gândul primarul Andrei Volosevici.

El spune că pentru noaptea de Revelion sunt bugetați 15.000 de lei (3.488 euro), dar speră că vor fi găsite sponsorizări astfel încât și această sumă să rămână în fondul de rezervă al primăriei.

Și Primăria municipiului Câmpina organizează un spectacol în noaptea dintre ani, de la bugetul local fiind alocată suma de 113.500 lei pentru un concert susținut de Elena Gheorghe și VH 2 și pentru un foc de artificii care va dura cel puțin un sfert de oră, a declarat primarul orașului Horia Tiseanu.

În schimb, la Sinaia – cel de-al treilea oraș important din județul Prahova – primăria nu organizează niciun eveniment în noaptea dintre ani. City managerul din Sinaia, Marian Panait, a explicat că a devenit o tradiție ca marile hoteluri să organizeze focuri de artificii și ca unele vedete să cânte în restaurantele din Sinaia în noaptea dintre ani.

Vanghelionul de la Romexpo

După doi ani de pauză din cauza crizei economice, primarul Sectorului 5 va relua tradiția Vanghelionului de la Romexpo.

Va fi organizat și un Revelion al pensionarilor la care vor participa aproximativ o mie de persoane. Marian Vanghelie a organizat înainte de Crăciun o petrecere pentru cinci mii de cadre didactice, intitulată „Revelionul profesorilor”. Primarul negociază în prezent cine va fi artistul-surpriză invitat la spectacolul de Revelion. Prețul biletelor la Vanghelion va fi, în medie, cu puțin peste o sută de lei.

La Cluj, doar focuri de artificii

Primăria Cluj-Napoca va organiza de Revelion doar focuri de artificii, în Piața Avram Iancu din municipiu, costurile ridicându-se la 24.100 de lei, fără TVA.

„La fel ca la Revelionul trecut, și acum, la trecerea în anul 2012, Primăria le oferă clujenilor doar un spectacol de artificii cu o durată de aproximativ 15 minute în Piața Avram Iancu. Costul artificiilor este de 24.100 lei fără TVA, suma fiind asigurată din bugetul local. Primăria nu a organizat concerte din cauza restricțiilor financiare, pe de o parte, și a situației existente la nivelul municipalității, după arestarea preventivă a primarului Sorin Apostu, pe de altă parte”, au informat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

La Revelionul 2011, peste 5.000 de persoane au sărbătorit venirea Anului Nou în Piața Avram din Cluj-Napoca și au urmărit focurile de artificii organizate de Primărie, evenimentul desfășurându-se în absența parlamentarilor sau oficialităților locale sau județene. Costurile evenimentului au fost suportate din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca și au depășit 24.000 de lei, reprezentanții Primăriei declarând că nu au fost organizate concerte din cauza restricțiilor financiare impuse de criza economică.

150.000 de lei pentru Revelionul din Timișoara

Primăria Timișoara a alocat 150.000 de lei pentru evenimentele organizate de Revelion, bugetul fiind cu 50 la sută mai mare decât anul trecut, pe scena care va fi amplasată în Piața Victoriei din municipiu urmând să susțină concerte Hotel FM, Bestbeat din Serbia, Mircea Baniciu și Cargo.

La spectacolul de Revelion de anul trecut organizat de Primăria Timișoara au asistat aproximativ 5.000 de persoane, concerte susținând Allyona, Alexandra și DJ Viollet, Celia și cei de la Sistem. În 2009, când pentru manifestările de Revelion Primăria a alocat 300.000 de lei, pe scena din Piața Victoriei au cântat Keo și Saragosa Band.

La Craiova se vor cheltui 30.000 de lei

Primăria Craiovei va organiza de Revelion un spectacol în cadrul căruia va cânta formația Talisman, și un foc de artificii, costurile petrecerii ridicându-se, potrivit edilului Antonie Solomon, la aproximativ 30.000 de lei.

Edilul susține că de-a lungul anilor a observat că oamenii preferă să stea în case sau restaurante și să iasă pe străzi cu 30 de minute înainte de miezul nopții.

„Evenimentul de anul acesta este mai modest precum vremurile în care trăim și o să vină formația Talisman, de la ora 23.00, iar la 12 noaptea o să avem un foc de artificii impresionant. Costurile nu sunt mari, vreo 300 de milioane de lei vechi (n.r. – 30.000 de lei noi). Am observat că de Revelion lumea stă în casă sau la restaurant și nu vine să stea la un concert în care să fie prezente mai multe formații timp de câteva ore. Olteanul nostru vine înainte cu 30 de minute de ora 12 noaptea, vede focurile de artificii și apoi pleacă acasă. Nu vine lumea să se uite la spectacol o noapte întreagă. Așa că nu avea sens să aducem mai multe formații”, a declarat Antonie Solomon.

Edilul Craiovei se așteaptă ca la trecerea dintre ani pe străzile orașului să iasă din casă „cel puțin 100.000 de oameni, mai mulți ca la Paris”.

Târgu Mureș: Revelion subvenționat pentru 2.600 de pensionari

Primăria Târgu Mureș suvbvenționează, în acest an, masa și petrecerea de Revelion pentru 2.600 de pensionari din municipiu, care au peste 35 de ani de căsătorie, plătind câte 70 de lei pentru distracția de sfârșit de an la unul din cele mai bine cotate hoteluri din oraș.

„Meniul de Revelion costă 70 de lei, pentru fiecare din cei 2.600 de pensionari, ei plătesc o sumă modică, de 5 lei, din care se organizează de fapt o tombolă”, a declarat viceprimarul municipiului Târgu Mureș Claudiu Maior.

El a afirmat că în anul precedent numărul pensionarilor care s-au bucurat de petrecerea Primăriei a fost de 3.500.

Pentru ceilalți cetățeni ai orașului, Primăria Târgu Mureș organizează, în 31 decembrie, de la ora 22.00, tradiționalul Revelion în centrul orașului, unde vor concerta soliștii Ciprian Istrate și Magyar Rozsa, invitații speciali fiind Fly Project și Balazs Pali din Ungaria. Manifestarea de Revelion din Piața Victoriei din Târgu Mureș se va încheia cu un foc de artificii.

„Doar artificiile sunt din sponsorizări, pentru concerte am plătit în total 40.000 de lei”, a spus Maior.

La realizarea acestui articol au contribuit și Vasile Măgrădean, [email protected], Bogdan Marta, [email protected], Ela Giurgea, [email protected], Departamentul Corespondenți, [email protected]

Inchide