Ofertat cu funcția de ministru al Muncii de tabăra puterii,social-democratul Marian Sârbu are astăzi o întâlnire cu noul lideral PSD, Victor Ponta, pentru a discuta despre eventuala rămânere asa în partid și despre nemulțumurile pe care le are în legătură cuorientarea formațiunii. „Aș vrea să fac o precizare în legătură cuo afirmație care s-a tot făcut, cum că eu aș negocia funcția deministru al Muncii și mai știu eu ce. Toată viața mea politică nuam negociat niciodată nicio funcție. Eu nu sunt un negustorpolitic”, a ținut să precizeze, ieri, Sârbu, deși mai multeinformații dădeau ca sigure discuțiile pe care acesta le poartă cureprezentanții puterii privind preluarea mandatului de laMuncă.
El a rămas supărat pe liderii PSD încă din momentul în care nu afost lăsat să ocupe funcția de ministru al Muncii atunci când i s-apropus de către PD-L. Victor Ponta a declarat, la rândul său,într-o emisiune TVR, că deocamdată Marian Sârbu nu pleacă din PSD.”Mi-a spus că deocamdată nu pleacă, dar vrea să discute cu mine,are niște probleme vis-Ã -vis de propria-i raportare la partid șisunt dornic să discut, nu numai cu el, ci cu orice coleg al meu.Dacă există o soluție să-i țin, o să-i țin. Dacă sunt hotărâți săplece, fiecare-i pe drumul lui”, a spus liderul PSD.
Diaconescu, pe vremea când era ministru: Mă consult descu Traian Băsescu
Dacă Sârbu încă se gândește dacă să demisioneze sau nu, colegulsău de partid Cristian Diaconescu a făcut deja acest pas. În acestmoment, el s-a alăturat grupului independenților, pregătindu-sepentru o funcție de conducere a viitorului partid pe care îl vorînființa aceștia. În ceea ce-l privește, pentru acesta estevehiculată o funcție în diplomație. De altfel, declarațiileanterioare ale lui Cristian Diaconescu cu privire la relația cușeful statului și întâlnirile de taină descoperite de presă, de-alungul timpului, cu lideri importanți ai PD-L demonstrează oapropiere veche și solidă de aceștia, ceea ce l-ar putea ajuta săobțină poziția vizată. În timpul guvernării comune PSD – PD-L,Cristian Diaconescu a părut a fi protejatuldemocrat-liberalilor.
În spate se afla relația apropiată pe care fostulsocial-democrat o dezvolta cu liderii PD-L, fie direct, fie prinintermediul Grupului de la Cluj al PSD. Unele dintre întâlnirile detaină ale lui Diaconescu cu Vasile Blaga și Adriean Videanu au fostdescoperite și de presă. Este cazul discuției dintr-un restaurantdin București, înaintea alegerilor din 2008 pentru PrimăriaCapitalei, pe care niciunul dintre cei trei nu a negat-o.Diaconescu păstra relația cu liderii PD-L, și în special cu VasileBlaga, prin colegii săi de partid de la Cluj. Este cunoscut faptulcă Ioan Rus este prieten atât cu Blaga, cât și cu viitorul nou șefal lui Diaconescu, actualul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, cuacesta din urmă fostul lider PSD de la Cluj având și afaceriîmpreună.
Fostul lider PSD nu l-a atacat niciodată pepreședinte
Cristian Diaconescu a vorbit public despre relația cu TraianBăsescu ca fiind una „de normalitate”. Într-un interviu acordatpresei în septembrie anul trecut, la finalul mandatului de ministrude Externe, fostul lider PSD a declarat, întrebat cu privire laraporturile cu președintele: „Este vorba de normalitate, nu estecazul de o excelență într-o anumită direcție”. Câteva luni maidevreme, în aprilie, atunci când Traian Băsescu s-a adresatParlamentului, Diaconescu a apreciat, într-o emisiune la Antena 3,că „era nevoie de mesajul președintelui” și că „este bine că acestaexistă”.
Tot anul trecut, Cristian Diaconescu susținea că se consultă descu Traian Băsescu. „M-am sfătuit de multe ori cu președintele, maiales în subiectele de criză”, a spus fostul social-democrat,într-un interviu, pe vremea când ocupa postul de conducere alMinisterului de Externe. El nu a atacat Cotrocenii nici când a fostîntrebat despre depolitizarea MAE, cerută de Traian Băsescu:”Profesionalismul este criteriul de bază în numirile în funcție.Trebuie să evităm un anumit mental al unora care, cu sau fărăcarnet de partid, încearcă să-și fundamenteze o carieră înMinisterul de Externe pe o ofertă politică pe care, câteodată,nimeni nu le-o cere”.