Marko Bela anunță creșterea salariilor de la anul. Liderul UDMR a precizat că, în cadrul Coaliției de guvernare, se discută o nouă lege a salarizării

Redactor:
Vlad Mironescu
Marko Bela anunță creșterea salariilor de la anul. Liderul UDMR a precizat că, în cadrul Coaliției de guvernare, se discută o nouă lege a salarizării
Președintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a anunțat, marți, că, începând cu 1 ianuarie, salariile bugetarilor vor fi majorate. El a precizat că legea salarizării se discută în prezent în cadrul Coaliției de guvernare: „În ce măsură, cu ce procentaj, cu cazuri concrete, acum se lucrează pe această lege".

Președintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a anunțat, marți,că, începând cu 1 ianuarie, salariile bugetarilor vor fi majorate.El a precizat că legea salarizării se discută în prezent în cadrulCoaliției de guvernare: „În ce măsură, cu ce procentaj, cu cazuriconcrete, acum se lucrează pe această lege”. Potrivit lui Marko,fondul de salarii va fi același, existând însă posibilitatea de acrește salariile într-o anumită măsură pentru că, între timp, s-arecurs la reduceri de personal și de cheltuieli.

„Nici nu ar fi cinstit să nu creștem salariile. Ca prim pas, nuam redus personalul, ci am tăiat uniform salariile la toată lumeacu 25%. Au urmat concedierile. De aceea, avem de unde să revenim”,a arătat Liderul Uniunii. El a adăugat că majorarea va fi graduală:”Se aplică o grilă. În cazul tuturor va exista o creștere, dargraduală. Nu am dubii că nu vom adopta o nouă grilă de salarizare”.Marko a menționat că Uniunea dorește ca salariile mici să creascăîntr-un procentaj mai mare, astfel ca persoanele care primescsalarii mici să fie protejate, fiindcă au o dificultate mult maimare decât ceilalți.

„PDL trebuie să respecte ce s-a convenit”

Liderii UDMR au discutat despre nevoia majorării salariilor șila sfârșitul săptămânii trecute, în ședința ConsiliuluiReprezentanților Unionali. Marko Bela a spus atunci că PDL trebuiesă respecte ce s-a convenit în legătură cu salarizarea bugetarilor:”Partenerii nu au decât să aibă dispute interne, dar să respecte ceam convenit. Legea salarizării, după două ore de discuții încoaliție, am ajuns să măsurăm starea economică a unui cetățeanavând în vedere dacă are motocicletă sau nu. Nu pentru acesteprostii am acceptat să intrăm la guvernare”, a spus Marko.Președintele Uniunii a arătat apoi că prioritățile formațiunii pecare o conduce din perioada următoare vizează inclusiv situațiasocială, întrucât sunt „multe îngrijorări” în legătură cusalariile. Reducerea cu un sfert ține până la sfârșitul luidecembrie. Înseamnă doar că este nevoie de noi reglementări, caresă ducă la mărirea lor, nu revenirea automată la cuantumulanterior. Legea salariilor ce se discută acum trebuie să se referela acest aspect. După ce am redus personalul și cheltuielile laministere, după 31 decembrie trebuie să se încheie aceastăperioadă”, a continuat Marko.

El a mai spus că Uniunea nu este în situația să spună că treceîn opoziție, dar se poate ajunge la așa ceva „chiar în timp scurt”,întrucât partenerii de coaliție sunt „în derivă”. Cu toate acestea,Marko a anunțat că UDMR nu va vota moțiunea de cenzură pe care PSDși PNL au anunțat că o vor depune în Parlament. „Cred că încă nusuntem în situația să spunem că trecem în opoziție. Se poate ajungechiar în timp scurt, dar acum suntem în situația de a guverna, binesau prost. Partenerii de coaliție, în jumătate de an, au făcut ocale uimitoare de la formațiune cu disciplină militară, la derivă.Nu este treaba noastră să urmărim disputele din alte partide, câttimp nu influențează activitatea din Parlament. Însă derivapermanentă, îndoielile, retragerile, voturile proaste – vedeținumai ce a fost în ultimele zile – nu le putem accepta”, a spusMarko.

Inchide