Negocierile pentru revizuirea Constituției se anunță dificileavând în vedere că UDMR nu este de acord cu cele mai importantepropuneri de modificare ale partenerilor de guvernare, de la PD-L.Liderii Uniunii nu s-au ferit să-și spună tranșant punctul devedere, arătând clar că nu doresc nici reducerea numărului deparlamentari, nici transformarea Parlamentului într-unulunicameral.
„Nu prea ne bucurăm noi că există această idee, de reducere. Dartotuși, putem accepta să se reducă din numărul parlamentarilor,ceea ce este important este să păstrăm ponderea noastră, deciproporționalitatea prezenței noastre, indiferent de numărulparlamentarilor, să avem procentajul nostru, dacă reușim să obținemvoturile comunității maghiare din România. Deci aici e nevoie degaranții, nu în ceea ce privește păstrarea numărului, că vei aveanu știu câți deputați sau senatori, ci de proporționalitate”, adeclarat, la sfârșitul săptămânii trecute, președintele Uniunii,Marko Bela.
PD-L nu pare să fi aflat încă de pretențiile maghiarilor,democrat-liberalul Daniel Buda, președintele Comisiei de revizuirea Constituției, menționând că nu a intrat în nici un fel denegociere cu Uniunea pentru alocarea pentru aceasta a unui numărminim de locuri în Parlament: „Modificarea Constituției nu a fostfăcută nici pentru UDMR, nici pentru PD-L, nici pentru o altăformațiune politică, ci pentru cetățenii României. Nu putemmodifica Constituția pentru nimeni”.
Marko: Reorganizarea regiunilor se face pe criteriieconomice, nu etnice
Liderul Uniunii, Marko Bela, se opune și ideii de a dizolvaParlamentul dacă referendumul privind suspendarea președintelui vafi infirmat, așa cum a propus deputatul PD-L, Daniel Buda. În plus,el a subliniat că UDMR va propune în continuare eliminareasintagmei referitoare la caracterul de „stat național” dinConstituția României, deși nu crede că are șanse să obțină celedouă treimi necesare în acest sens. Președintele Uniunii a vorbit,la sfârșitul săptămânii trecute, și despre redesenarea regiunilorde dezvoltare. „Într-adevăr, vrem redesenarea regiunilor dedezvoltare economică, dar eu cred că nu noi gândim pe criteriietnice, cei care spunem că, din punct de vedere economic, ar fifoarte coerentă o regiune cu Covasna, Harghita și Mureș”, a spusMarko Bela.
Drept argument, Marko a spus că județului Mureș i-ar conveni sănu mai fie în competiție cu Brașovul și cu Sibiul, ca acum, ci doarcu Harghita și Covasna: „Cei bogați îi suprimă, nu în mod voluntarsau intenționat, ci pur și simplu, prin proiecte mai viabile,printr-o susținere financiară mai consistentă, îi suprimă pe ceisăraci. Deci aceasta e rațiunea, noi gândim pe rațiuni economice șinu neg că, și în ceea ce privește tradițiile, ne intereseazătradițiile, dar nu întâmplător s-a creat această zonă numităȚinutul Secuiesc.
Pe baza creării cândva, în istorie, a acestei zone, stau șiconsiderente economice”. Într-o Conferință Națională a PrimarilorUniunii, de la Târgu Mureș, Marko le-a transmis aleșilor UDMR cădescentralizarea este „marea provocare”, iar administrațiile localevor trebui să facă față „vrând-nevrând”: „Descentralizarea trebuieși forțată, chiar dacă anumiți vectori ai descentralizării nu suntclari și această descentralizare ne va crea probleme.
Comunitatea maghiară să poată interveni și să aibă un cuvânt despus în ce privește instituțiile sale”. El i-a sfătuit apoi peprimarii UDMR „să danseze cu picioarele legate”, având în vedere căbugetul național este extrem de mic în această perioadă, iaradministrațiile locale trebuie să vadă „cum pot pune țara înfuncțiune” în pofida restricțiilor.