MICROBUZUL, o producție de televiziune a Casei de filme Palatul Victoria: CE S-A TĂIAT LA MONTAJ

Redactor:
Anca Simina
EXCLUSIV

Un an a trecut de când, de peste stradă, de la masa Guvernului, se proiecta deja ceremonia. 16 milioane de euro ajungeau atunci la Ministerul Dezvoltării pentru 600 de microbuze care să pice la țanc, în anul cu alegeri prezidențiale. Scopul, unul nobil: transportul elevilor de la sate până la școală.

Douăsprezece luni mai târziu, 100 de mașini galbene cu inscripția „Achiziționat de Guvernul României prin MDRAP” s-au aliniat, pe timp de noapte în Piața Victoriei să le găsească zorii, premierul, miniștrii, televiziunile. Vor fi, într-o lună, 600 și, peste altele trei, promisiuni de încă 650. Guvernul Ponta 3 abia se încălzește.

În scuarul din Victoriei, s-au strâns fericiții. Primarii care au prins lotul întâi nici nu ne mai întreabă cum le-a ieșit ingineria. „Eu, acum, sunt bucuros c-o avem. Așa e omul, când își vede treaba aranjată nu mai întreabă pe ce criterii s-a aranjat. Și Papa de la Roma dacă mi-o dădea… Mai contează?” Primarul PSD Constantin Popescu, din Făgețel, Olt, e sincer. L-a ajutat Consiliul Județan – PSD – , senatorul, și el PSD, apoi ministrul, tot PSD.

Oricum te-ai învârti în Piață, dai de primari ai PSD. La fel și pe listă. Adam Durac, din Mehedinți, i-ar mulțumi, dacă ar mai putea, șefului său de la județ, Adrian Duicu. E arestat, însă, din aprilie. Cu președintele CJ în gând e și primarul din Agigea. Cristian Cârjaliu nu-i poate însă, nici el, trimite un bilet de mulțumire lui Nicușor Constantinescu, chiar dacă „el a făcut lista pe județ”, dar îi transferă bucuros recunoștința „doamnei Sevil (Sevil Shhaideh, n.red.), de la Constanța, care e secretar de stat la Minister”.

Admirația pentru șeful CJ transcede, însă, legăturile de partid. „E o mare realizare. Muuuult, foarte mult ne-a ajutat Consiliul Județean. Toate listele s-au făcut prin CJ. Președintele Cosma (Mircea Cosma, trimis în judecată pentru luare de mită, n.red.) să aibă sănătate, că a făcut din județul Prahova un județ model”, e generos cu vorbele mari astăzi primarul din Cosminele, oficial din PDL. Corneliu Anton e numai unul dintre cei 5 primari fericiți de la Prahova. Județul a luat 5% din primul lot, mult peste alții care nu au prins încă nimic.

Filmul real: „E bunicică mașina, dar nu prea are șofer”

Convinși, pesemne, că repetiția e mama învățăturii, primarii distribuiți în rol secundar repetă. Pe culoarul cel mai generos din Piață, între mașinile aliniate, 9 domni și o doamnă, cu șoferii lor, răspund prompt la indicațiile consilierilor de la Guvern. „Aici veți sta dumneavostră, pe aici vor veni domnul premier și domnul viceprim-ministru”. Cei 10 sunt primari aleși, proporțional, din toate partidele, nicicum doi din același județ, și, pe ici pe colo, cu o poveste îndelung televizată, cu copii străbătând greu, prin zăpadă sau prin păduri, kilometri până la școală. Pe cât de reală, pe atât de bine plasată, în prim-plan. Vin de la Roma (Botoșani) – PSD, Tulucești (Galați) – UNPR, Brănești (Ilfov) – PDL, Căianu Mic (Bistrița Năsăud) – PPDD, Surduc (Sălaj) – independent, Vulcana Băi (Dâmbovița) – independent, Racșa (Satu Mare) – PSD, Grumăzești (Neamț) – PNL, Albești (Ialomița) – PSD, Saelele (Teleorman) – PSD.

Mai în spate, se fac calculele reale. Primarii au ajuns fruntași pe liste prin bunăvoința președinților de Consilii Județene și în primul lot al Guvernului după criterii încă neelucidate. O bună parte dintre primele microbuze sunt azi trimise la câțiva kilometri de București, în Ilfov, acolo unde accesul la școală nu a fost niciodată o problemă. „Majoritatea comunelor au primit în Ilfov. Și Snagov, și Gruiu, și Găneasa, și Brănești. Păi noi avem și autocar, îi ducem din toate satele la liceu la Snagov. Mai avem un microbuz, dar nu face față”, fac socoteala, onest, șoferii.

Lângă microbuzul primit, Costel Rusu nu se ferește de evidențe. „Ni le-au dat de aseară. Am venit cu ele de la Popești Leordeni.Le-am luat deja cu proces verbal, ne-au dat și cheile, dar acum, la cei din primele două rânduri ni le-au luat înapoi să ni le dea premierul cu televiziunile”, zâmbește cu oarece îngăduință.

De când a primit mașina, a tot inspectat-o pe toate părțile: „E bunicică. Are și tahograf, punem acolo cardul și înregistrează exact câți kilometri ai făcut, are și limitare de viteză. Dar nu prea are șofer. Eu sunt pentru autocar. Acum caută primarul niște pensionari să le dea puțin. Le trebuie D-ul”. Un șofer cu D-ul ia de la Primărie salariul minim pe economie.

Aranjamentele. „Prin Consiliul Județean am reușit, acolo s-a făcut lista”

În vecinătatea primarilor cu rol în ceremonie, Constantin Popescu e fericit să rămână discret. „Da, au venit șoferii cu ele de la Popești. Am primit deja chei, acte, doar să mai fie festivitatea”, spune, onest.

Nu vrea faimă. A vrut doar o mașină și a obținut-o. „S-a nimenit să fiu între primii pe listă. Două sunt de toate în județ. Am 76 de copii care merg mai mult de 2 kilometri. Au mers tot anul pe jos. Am avut un Aro,de 12 ani, dar s-a defectat  în prima zi din an. Eu am făcut dese adrese la Ispectoratul Școlar Județean, că n-aveam nicio posibilitate. Până la urmă prin Consiliul Județean am reușit, acolo s-a făcut lista. Preșdintele CJ, senatorul, cu ei am vorbit”, face primarul PSD din Făgățel, Olt lunga listă a celor pe la care trebuie să treacă o adresă ca să devină microbuz de 26.933 euro bucata.

Primarul recunoaște însă: sforile se trag de un an. „Promisiuni au fost de anul trecut. Dar acum, săptămâna trecută, ne-au anunțat oficial”.

Umbra lui Duicu la Palatul Victoria.”Trece el și peste năcazul ăsta. Multă ură-i în lume…”

Norocul lui Adam Durac, primar PSD la Corcova, Mehedinți. Pe vremea aceea, șeful CJ Mehedinți, Adrian Duicu, deschidea cu tastele telefonului ușile Guvernului. Printre posturi sus-puse a negociat și pentru un microbuz la Corcova și alte câteva în Mehedinți. Șoferul de la primărie e, totuși, greu de împăcat cu gândul că 600 de copii vor putea fi înghesuiți în două mașini – una nouă, alta veche. 

Primarul: Mai avem un mocrobuz, da`…e cam vechi.

Șoferul: Era bun unul mai mare.

Primarul: Lasă, mă, că e bun și așa. Copii sunt mulți. Avem familii și cu 14 copii. Guvernul ne-a ajutat mult.

Reporterul: Și Consiliul Județean, domnul Duicu, nu?

Primarul: Păi prin Consiliul Județean. Domnul Duicu, păi fără el?

Reporterul: Acum are necazuri (Adrian Duicu este arestat preventiv din aprilie pentru trafic de influență chiar în sediul Guvernului, n.red.)

Șoferul: Trece el și peste năcazul ăsta. Că asta-i viața. Este și o ură…

Primarul: Multă ură-i în lume… Oricum, îi mulțumim Guvernului că ne-a ajutat.


Adam Durac, primarul PSD din Corcova Mehedinți. Foto: Anca Simina // Gândul

Filosofia primarului din Agigea: „Fără acești copii care să învețe, noi suntem niște proști”

Cristian Cârjaliu face o poză lângă noul microbuz. Zâmbește larg, cât ține flashul. Apoi devine grav. Alături, nea Costică face planuri: „Vor merge cu el cam 40 de copii de grădiniță și elevi. Merg cam 4 kilometri, de la Agigea la Constanța. Îi duceam și până acum tot cu un microbuz, care era al Primăriei”.

Primarul Cârjaliu intervine însă: „Eu sunt primarul. Nea Costică e șoferul. El duce copiii care fac naveta”. Apoi, preia inițiativa: „Noi avem un program social din 2008 de transport gratuit la Constanța, dar nu am beneficiat niciodată de nimic de la Guvern. Toată flota de 4 microbuze ne-am cumpărat-o cu banii primăriei. Avem 10.000 de locuitori, 500 de elevi și 200 de copii de grădiniță. Nu facem nimic cu un microbuz din acesta de 16 locuri”.

Norocul a picat și la Agigea tocmai când PSD era la guvernare. Ca și la Mehedinți, ca și la Olt, ca peste tot, cărțile le-a făcut șeful CJ. Numele lui Nicușor Constantinescu, căutat de DNA în Statele Unite pentru a fi arestat, pare însă tabu: „Cererile au fost adunate la CJ, dar programul s-a făcut prin Ministerul Dezvoltării. Și domnul Nicușor s-a ocupat, dar noi o avem și pe doamna Sevil (Sevil Shhaideh, n.red.) de la Constanța care-i secretar de stat la Minister. Că de-a lungul timpului am mai avut cereri, însă nu ne-au fost onorate”.

Pentru primarul PSD un lucru este cert: „Orice e în folosul comunității e binevenit. Fără acești copii care să învețe, noi suntem niște proști”. Și altul e exclus: „Eu nu cred că e vreun interes electoral la mijloc. Cred că e o măsură socială și atât”.

„TVR-ul! Unde este TVR-ul?”

Dar ploaia strică planurile. În locul defilării programate prin scuarul din Victoriei, 10 mașini sunt garate în pripă în curtea Guvernului. Regizori guvernamentali aleargă haotic. „Presa!”, „Dacă mai e vreun întârziat să îl bagi pe aici”, i se strigă unui jandarm să lase regulile pentru o oră. „TVR-ul! Unde este TVR-ul?”. Ca la un semn, carul TVR intră pe poartă. Primarii se aliniază pe scări. Festivitatea poate începe.


Foto: Anca Simina // Gândul


Foto: Anca Simina // Gândul

Ministrul Costoiu face prima probă de microfon apoi se pierde în peisaj. În cadru, e loc doar pentru doi. Victor Ponta și Liviu Dragnea pășesc umăr la umăr. „Bună ziua, bună ziua. Bine ați venit!”. Minutul de aur se derulează pe repede-înainte.  „Toate-s la fel?”, întreabă premierul ingenuu, în timp ce intră, ca teleghidat, într-o mașină.  „De unde sunteți? Din Racșa (Satu Mare, n.red). Cât faceți? O zi? Ajungeți cu el până acasă?”, pune la îndoială, în grabă, propriul cadou.

Dar live-ul cere „heavy motion”. Mâini încâlite în aer trimit spre covorul roșu un coș cu cocardă tricoloră. Sunt cheile recuperate pentru a le fi date înapoi primarilor, sub reflectoare.


Foto: Octav Ganea // Mediafax

 „Da` eu de unde știu? Liviu, care-i 08? Care-i 96?”, se-arată Victor Ponta bulversat. Primul în filmul pentru televiziuni pică primarul din Saelele, un sat din Teleorman. „Normal că a fost primul!”, zâmbește Ponta relaxat.

Filmul oficial: „Câți copii aveți? 253? Am auzit că-i jale cu copiii”

„96 cine e ? Albești! Veniți încoace. Ce județ? Ialomița. Salutări tuturor dn Ialomița. Câți copii aveți la școală? 250? Aoleu. Tot e bine. Mai dăm una, da. Cine e 101? Vulcana Băi. Aoleu, nu ne mai critică o zi dacă îi dăm microbuzul. Domnu” primar, o zi nu ne criticați. De mâine doar. Să-l folosească sănătoși copiii. Ăsta e numărul meu norocos – 14. Care-i 14? Roma, Botoșani. Unde e primarul? Domnu” primar, câți copii aveți? 253? Am auzit că-i jale cu copiii. Acolo venea săracu` de la 8 kilometri cu câinele, nu? Nu-l mai duceți cu câinele, îl duceți cu microbuzul.  79? Racșa. Ajungeți azi la Racșa? Sunt 650 de kilometri. De unde sunteți? Bistrița. Salutări domnului Moldovan. Eu am dat la zece mai norocoși. Aveți grijă de ele, că următoarele nu știu când vin. Restul, care n-ați prins, are domnul Dragnea cheile”, încheie Ponta, râzând, festivitatea.


Foto: Octav Ganea // Mediafax

Cu gesturi grăbite, premierul decide să dea „o declarație”. Nu o cere nimeni, dar pare, cumva, parte din protocol. Camerele filmează: „Mă bucur foarte tare de faptul că am reușit să demarăm acest program. Înțeleg că 600 de primari, de primării vor primi acum, în prima tranșă și începând cu luna octombrie – 650. 1250. Domnul ministru mi s-a plâns tot timpul, ca toți miniștrii Educaței și ca toți primarii, de faptul că merg copiii pe jos, opt kilometri știam de la Roma din Botoșani că trebuie să facă, alții nu ajung la școală. Am reușit și vreau să fie foarte clar că nu s-au împărțit pe niciun fel de partid și toți cei care au solictat – 1.250 din 2.800 de comune – 1.200 de cereri au fost, 1.200 reușim să le acoperim anul acesta”. Sfârșit

***
Au trecut douăsprezece luni de când s-au găsit banii de microbuze. Sunt altele 5 de când omul de afaceri Daniel Ciolan a semnat contractul cu ministrul Liviu Dragnea. Mai e numai o săptămână până la marea lansare a candidatului Ponta la președinție. O potrivire fericită. Ca și primarul care-l petrece măgulit pe Victor Ponta, pe scări, până la ușă: „Mulțumim mult, domnu’ premier, ne vedem pe 29!” „Pe 29, la Craiova!” Marți, 29 iulie, candidatul Victor Ponta se lansează oficial la Craiova.

 

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Loto 6 din 49 și Joker. Toate numerele și toți câștigătorii de la extragerea de...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide