• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Mihai Răzvan Ungureanu: Lăsați intelectualii să facă politică

Mihai Răzvan Ungureanu: Lăsați intelectualii să facă politică
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, marți, la aniversarea Academiei Române, că el crede că politica românească are profundă nevoie de intelectuali, apelul său fiind "Lăsați intelectualii să facă politică".

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, marți, la aniversarea Academiei Române, că el crede că politica românească are profundă nevoie de intelectuali, apelul său fiind „Lăsați intelectualii să facă politică”.

Premierul a participat, marți, la Adunarea generală a Academiei Române, organizată cu ocazia sărbătoririi a 146 de ani de la înființarea forului cultural și științific, și a fost invitat de președintele Academiei, Ionel Haiduc, să ia cuvântul în cadrul adunării.

Ungureanu a spus că aniversarea Academiei arată că „în cultura națională există perenitate, există tradiție, există valori, pe care nici vremurile, nici regimurile nu le-au schimbat”.

„Cred în valoarea intelectualului în politică și mă bucur că pot spune acest lucru astăzi, în ambianța Academiei Române. (…) Cred că este nevoie să recunoaștem că politica românească are profundă nevoie de intelectuali, pentru că acolo unde sunt ei, unde se implică, bolile democrației capătă soluție (…). Educația este democratică, educația se adresează tuturor. Cunoașterea este, însă, prin natura ei, nedemocratică: unii cunosc, alții, nu. Și cred că intelectualii au tot dreptul să vină spre politică, transformând-o în cea mai nobilă artă a vieții”, a spus premierul.

Ungureanu a concluzionat cu un apel: „Lăsați intelectualii să facă politică. Lăsați-i să critice. Critica lor va fi întotdeauna o critică blândă, lipsită de patimă, lipsită de invective. Lăsați intelectualii să vorbească, lăsați-i să vorbească despre politică (…). La capătul fiecărei fraze se ascunde, de fapt, un înțeles. Și poate că acest înțeles reprezintă o soluție. Lăsați-i să vină spre administrația centrală și locală”.

Academia Română sărbătorește, marți, 146 de ani de la înființare, printr-o Adunare generală solemnă, aflată în curs.

Programul aniversar continuă la ora 12.00, în sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române, când se va deschide expoziția de documente istorice „Din tezaurul cancelariilor voievodale românești”. Amfitrionul expoziției va fi academicianul Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române. Expoziția cuprinde o parte din documentele reținute de Arhivele Naționale și recuperate pe parcursul anului 2011 de Biblioteca Academiei Române. Între documentele recuperate se regăsesc 610 peceți domnești.

Inchide