Clarice Dinu
18.10.2013
Politică

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, ATACAT CU PIETRE în centrul Capitalei de manifestanții anti-Roșia Montană. Mașina ministrului, vandalizată. FOTO+VIDEO

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost bruscat în această seară în centrul Capitalei, de manifestanții anti-Roșia Montană, exact în momentul în care ieșea de la o dezbatere despre starea Culturii din Club A. Mașina ministrului a fost atacată cu pietre fiindu-i spartă luneta, fiind nevoie de intervenția jandarmilor pentru calmarea spiritelor.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost bruscat în această seară în centrul Capitalei, de manifestanții anti-Roșia Montană, exact în momentul în care ieșea de la o dezbatere despre starea Culturii din Club A.  Mașina ministrului a fost atacată cu pietre fiindu-i spartă luneta, fiind nevoie de intervenția jandarmilor pentru calmarea spiritelor.

Disputele au început în timpul dezbaterii din club, în momentul în care Daniel Barbu a început să vorbească, protestatarii au început să-l huiduie și să strige „Demisia”. La un moment dat, unul dintre contestarii proiectului minier i-a aruncat în față ministrului cu hârtii imitând bancnotele de dolari, pe care apărea chipul ministrului.. Alții l-au întrebat: „Cât ți-ai luat, mă, șpaga?” și au venit cu punguțe pline de monede în fața ministrului. De asemenea, Barbu a fost avertizat: „data viitoare nu mai scapi așa ușor”.

La ieșirea din Club, mașina ministrului era înconjurată de protestari, iar faptul că ministrul s-a urcat în mașină spiritele nu s-au calmat. Aceștia au început să o lovească.

„Când am ieșit din Club a au înconjurat mașina și au început să o lovească. Când au spart luneta am ieșit și le-am spus că se comportă ca niște neo-fasciști. Au lovit mașina cu pietre”, a explicat Daniel Barbu, precizând că în interiorul Clubului nu a fost agresat.

 

Sursa foto: Facebook/Uniți salvăm

Gestul protestatarilor a fost condamnat de deputatul PNL, Alina Gorghiu.

„Iese baltă de sânge dacă pe o parte a bulevardului Magheru vor trece cei care susțin proiectul Roșia Montană și pe cealaltă sunt cei care nu sunt de acord cu proiectul”, a spus Gorghiu la Digi24. Aceasta a adăugat că nu este de acord „să se dea cu pumnul” doar pentru că ai un punct de vedere diferit.

Mobilizarea protestatarilor s-a făcut și în acest caz pe rețelele de socializare. Pe pagina de Facebook „Roșia Mîntană în Unesco” se anunța că „mergem acum în audiență la domnul senator Daniel Barbu. Mobilizarea! În Club A”.

Jandarmeria: Am acționat la solicitarea Poliției

Purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei, Irina Drăgan, a declarat pentru gândul că în urma incidentului trei persoane au fost duse la poliție. „Noi am acționat la solicitarea Poliției. Nu era vorba de persoane care protestau în spațiul public. Ministrul s-a deplasat în siguranță la mașină”, a spus ea.

Crăciun: „S-a strigat, s-a scandat, dar ministrul a plecat teafăr

Unul dintre organizatorii mitigurilor anti-Roșia Montană, Claudiu Crăciun, a declarat, pentru gândul, că are rezerve față de faptul că protestatarii sunt cei care au spart luneta mașinii ministrului Culturii.

„A fost o busculadă, erau și mulți jandarmi. S-a strigat, s-a scandat, dar ministrul a plecat teafăr. Nu i s-a pus niciun moment integritatea fizică în pericol, ci doar demnitatea”, a spus Crăciun.

 

 

Inchide