MIRCEA GEOANĂ A FOST EXCLUS DIN PSD. Geoană: Adio, tovarăși! Ponta e o marionetă, Iliescu – o piază rea. LIVE TEXT

Redactor:
Cristian Andrei
MIRCEA GEOANĂ A FOST EXCLUS DIN PSD. Geoană: Adio, tovarăși! Ponta e o marionetă, Iliescu – o piază rea. LIVE TEXT
Comitetul Executiv al PSD a decis excluderea lui Mircea Geoană din PSD

UPDATE 20.20 Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea s-a declarat mirat de faptul că Mircea Geoană „a pus la zid pe toată lumea”. „Mulți colegi n-au venit cu o idee prestabilită. Așteptau să vadă ce zice Mircea Geoană. Parcă și-a dorit deznodământul ăsta”, a comentat el rezultatul votului din CEx.

UPDATE 20.15 Adrian Năstase a declarat, referindu-se la acuzațiile lui Mircea Geoană, că acesta este „extrem de supărat pe ceea ce s-a întâmplat și caută vinovați”. „Un partid devine mai puternic prin adăugare și nu prin ieșirea unor oameni din partid. Aici a fost o chestiune mai specială”, a spus liderul PSD.

UPDATE 20.05 Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a calificat acuzele aduse de Mircea Geoană drept „o obrăznicie”. E și-a menținut aprecierile potrivit cărora Geoană a pierdut alegerile singur, plasând PSD în opoziție. Iliescu a afirmatcă nici până acum fostul șef al PSD nu a explicat ce a căutat acasă la Sorin Ovidiu Vîntu înainte de turul doi al prezidențialelor. „A pierdut alegerile, a pierdut în patid și n-a tras învățămintele necesare”, a spus Iliescu.

UPDATE 20.00 Victor Ponta a declarat că a fost o decizie grea și speră ca PSD să iasă întărit din această situație, de vreme ce dușmanul este Traian Băsescu. „Am auzit reproșurile lui Geoană. Unele dintre ele erau întemeiate,, nu a fost audiat de comisia de integritate”, a apus Ponta, fără a comenta acuizațiile lui Geoană.
„Am luat o decizie în BPN, aceeași decizie în grupul de la Senat și în Comisia Integritate și astăzi în Comitetul Executiv cu 50 la 5”, a spus președintele PSD, apreciind că partidul este democratic.

Victor Ponta a precizat că, după decizia CEx, Mircea Geoană pierde de drept șefia Senatului, iar PSD va notifica Biroul Permanent al Camerei Superioare în legătură cu statutul lui Geoană.

UPDATE 19.45 Mircea Geoană a fost exclus din PSD. Rezultatul votului în CEx – 50 pentru, 5 împotrivă și trei abțineri. „PSD nu a scăpat de memoria bolșevică”, a spus Geoană, apreciind că Victor Ponta este o „marionetă” a lui Iliescu și Năstase: „Din păcate, acest partid, atâta vreme cât este condus din umbră de Iliescu și Năstase nu are vreo șansă de reformare. Au pus în fruntea partidului o marionetă și acre are la o vârstă atât de fragedă apucături tiranice și o lipsă teribilă de caracter”

„Este o decizie nedreaptă. La ora 18.03 am primit primele acuzații. De două săptămâni Ponta și acoliții săi bat cânmpii, de-abia azi au reușit să producă un document, după mascarada de la Comisia de integritate. Domnul Iliescu este în acest moment o piază rea pentru partid„, a mai spus Geoană, adăugând că „Traian Băsescu a ajuns președinte pe mâna lui Ion Iliescu”.

„Pot să spun celor din sala de execuție: Adio, tovarăși, pe curând prieteni!”, și-a încheiat Geoană declarația după luarea decizie de excludere din PSD.

UPDATE 18.30 Surse din CEx au declarat, marți, pentru Mediafax, că Marian Vanghelie a acuzat modul în care este tratat Mircea Geoană, asupra căruia există o propunere de excludere din partid, însă președintele Victor Ponta i-a răspuns: „Dacă propui să facem Congres, acum supun la vot. (…) Marian, hai să fim serioși, nu mă lua cu șmecherii, că eu sunt de la Gara de Nord, nu din Sectorul 5”, i-a spus Ponta lui Vanghelie.

UPDATE 18.20 Votul în CEx se apropie de final.

UPDATE 17.40. Social-democrații din CEx votează propunerea de excludere a lui Mircea Geoană din PSD.

UPDATE 17.28. După ce a refuzat să-și dea demisia, lui Mircea Geoană i s-a cerut să părăsească sala, însă acesta a refuzat. Șeful Senatului a cerut vot deschis.

UPDATE 17.02. Victor Ponta i-a cerut lui Mircea Geoană să-i cedeze lui Ioan Chelaru funcția de președinte al Senatului, potrivit unor surse participante la CEx. Mircea Geoană a refuzat „oferta”.

UPDATE 16.50. Mircea Geoană își susține apărarea în fața membrilor Comitetului Executiv. El răspunde acuzațiilor care i s-au adus în ultima perioadă.

UPDATE 16.30. Președintele organizației PSD Buzău, Constantin Boșcodeală, a declarat că Mircea Geoană va fi exclus din PSD, dar că nu îl va urma. „Nu vor fi probleme, Mircea Geoană va fi exclus. Nu voi pleca cu Geoană dacă va fi exclus” Mai rezervat a fost președintele PSD Ialomița, Silvian Ciupercă, care a spus că ceea ce se întâmplă în partid nu este bine. „Nu este o atmosferă bună”, a precizat Ciupercă, cel care s-a abținut în Biroul Permanent Național când s-a pus problema înlocuirii lui Geoană de la Senat.

UPDATE 16,10.Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu și fostul președinte al PSD București, Marian Vanghelie au ajuns la Comitetul Executiv Național la câteva minute după ce întâlnirea a început. Ion Iliescu a dorit să spună în fața presei că nu a susținut niciodată suspendarea din partid pentru un an a lui Mircea Geoană. Vanghelie a fost zgârcit în declarații, limitându-se să afirme „este complicat”.

UPDATE 16.02 Comitetul Executiv al PSD a început. Președintele social-democraților Victor Ponta a prezentat agenda viitoare a PSD și a făcut o informare privind suspendarea președintelui Traian Băsescu. La final, Ponta a făcut referire și la situația lui Geoană.

UPDATE 15.55 Mircea Geoană a venit la ședința PSD și a susținut că vrea să aibă o discuție despre starea partidului. „Nu este o discuție despre Mircea Geoană. Nu este despre excludere, este direcția în care merge PSD. Nu merg să cer nimănui nimic, decât o discuție despre partid. Nu am nicio intenție să-mi calc pe demnitate”, a spus Geoană, întrebându-se retoric „dacă PSD poate să meargă mai departe fără Mircea Geoană”.

UPDATE 15.50 Președintele PSD Giurgiu, Adrian Popescu, a anunțat înaintea ședinței CEX că va vota împotriva excluderii lui Mircea Geoană din partid, iar dacă fostul președinte va fi exclus va pleca alături de el.”PSD Giurgiu va vota împotriva excluderii lui Mircea Geoană din partid. Probabil va fi nevoie și de un Congres. Am cerut că și domnul președintele Iliescu a vorbit astăzi despre Congres, voi fi alături de dânsul. 21 din cei 28 de membri ai Biroului Permanent Județean vom părăsi partidul. Ori plecăm de tot acasă, ori plecăm cu Mircea Geoană”, a declarat Popescu.
Surse din PSD au declarat pentru gândul că Adrian Popescu a luat această decizie după ce a fost informat că va fi schimbat din fruntea filialei PSD Giurgiu cu Niculae Bădălău.

SONDAJ GÂNDUL: Ar trebui exclus Mircea Geoană din PSD?

Comitetul Executiv al PSD, for din care fac parte toți șefii de organizații, decide astăzi dacă Mircea Geoană va fi exclus din partid. Practic ei se vor pronunța asupra propunerii în acest sens făcute de Comisia de Integritate a social-democraților,n urmă cu aproape două săptămâni.

Cum semnalele nu-i sunt tocmai favorabile, Mircea Geoană a cerut înaintea reuniunii CEx-ului convocarea unui congres extraordinar. Ideea nu este respinsă de președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care, într-o declarație pentru gândul, a susținut și el oportunitatea acestui demers însă pentru pregătirea alegerilor de anul viitor.

„Uneori este chiar recomandabil ca înainte de confruntări electorale poate fi chiar util un Congres care să dea o linie partidului, dar lucrurile nu trebuie făcute pe picior. După Anul Nou ar trebui să reactualizăm puternic oferta PSD. Dacă ar fi un Congres ar trebui să fie după Anul Nou, acum sunt multe probleme aglomerate la final de an”, a declarat Iliescu, pentru gândul.

Potrivit Mediafax, 38 de șe de organizații ai PSD au mandat să voteze pentru excluderea lui Mircea Geoană din PSD.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide