MIZA SGG. Pe ce a pus mâna UDMR: pușculița de 250 de milioane de euro a RA-APPS și cheia ședințelor de Guvern. „Unii vin la RA-APPS să împartă spații”. EXCLUSIV

MIZA SGG. Pe ce a pus mâna UDMR: pușculița de 250 de milioane de euro a RA-APPS și cheia ședințelor de Guvern. „Unii vin la RA-APPS să împartă spații”. EXCLUSIV
După negocierile din Coaliție, UDMR s-a ales cu funcția de șef al Secretariatului General al Guvernului (SGG), în schimbul susținerii lui Vasile Blaga la șefia Senatului. Ce a câștigat de fapt Uniunea?

După negocierile din Coaliție, UDMR s-a ales cu funcția de șef al Secretariatului General al Guvernului (SGG), în schimbul susținerii lui Vasile Blaga la șefia Senatului. Numele vehiculate pentru această funcție sunt actualul secretar general adjunct al Guvernului, Ștefan Gati, și cel al lui Deszi Attila, prefect de Hunedoara. Ce a câștigat de fapt Uniunea lui Kelemen Hunor de la PDL-ul lui Emil Boc?

Foștii șefi ai SGG au explicat, pentru gândul, că deținerea acestei funcții implică o poziție de influență asupra deciziilor care se iau în ședințele de Guvern, controlul asupra agențiilor guvernamentale, dar mai ales ținerea sub cheie a imobilelor din patrimoniul de stat. Acestea valorează aproximativ 250 de milioane de euro și pot fi acordate în chirie sau folosință gratuită după bunul plac al Regiei Autonome – Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Oficialii contactați de gândul au explicat că valoarea exactă a patrimoniului deținut de RA-APPS este greu de estimat la zi, pentru că depinde de valoarea imobilelor pe piața imobiliară, care fluctuează. „În 2008, un apartament vechi din zona Dacia-Eminescu era estimat cu o valoare de 400-450.000 de euro. În condițiile pieței imobiliare de azi, cine mai dă acești bani pentru un apartament vechi?”, explică Gabriel Berca, senator PDL și fost șef al SGG în perioada 2008-2009 din partea PNL.

Cea mai recentă evaluare oficială a întregului patrimoniu al RA-APPS datează din 30 noiembrie 2004 și a fost publicată în hotărârea de guvern 60/2005. Atunci, patrimoniul RA-APPS valora aproximativ 213 milioane de euro (8.500 de miliarde de lei vechi).

În noiembrie 2011, cele 733 de imobile pe care RA-APPS a primit acordul Guvernului să le scoată la licitație au fost evaluate la aproximativ 164 milioane de euro. Făcând o medie și extinzând această valoare la toate cele 1.100 de imobile care fac parte din patrimoniul RA-APPS, acesta ar putea fi estimat la valoarea de aproximativ 250 de milioane de euro.

Eugen Bejinariu: „La SGG se conduce Guvernul!”

„Miza financiară este zero, după părerea mea”, spune Gabriel Berca. Fostul său coleg de partid, Ilie Bolojan, primarul PNL din Oradea și fost șef al SGG în perioada 2007-2008, îl contrazice.

Unii vin la RA-APPS să muncească, alții vin să împartă spații. Depinde ce vrei să faci acolo. Nu este nici o miză ascunsă. Postul de șef al SGG este o poziție de ministru care are în subordine un patrimoniu foarte mare: RA-APPS. Se dau spații la fundații, la prieteni politici sau la rude. Este o boală a României de 20 de ani, RA-APPS este un abces„, a explicat Ilie Bolojan pentru gândul.

Deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost șef al RA-APPS între 2001 și 2003, dar și șef al SGG între 2003 și 2004, spune că „trocul” făcut de UDMR pentru funcția de secretar general al Guvernului nu a fost făcut pentru patrimoniul Regiei, ci pentru cu totul altceva.

„Acolo se conduce Guvernul! Acolo se fac agendele ședințelor de Guvern, de acolo se trimit la Monitorul Oficial toate hotărârile de Guvern și toate proiectele de lege aprobate. Ai acolo toate arhivele instituțiilor, poți trimite controale la orice instituție„, a explicat Eugen Bejinariu, pentru gândul.

Gabriel Berca spune totuși că acest rol al SGG este mai degrabă formal. „Toată lumea spune că SGG este un filtru al documentelor guvernamentale. Formal, este, dar toate ministerele sunt responsabile juridic pentru datele din ședințele de Guvern. SGG verifică doar semnăturile și avizele”, spune senatorul Gabriel Berca.

Atât Gabriel Berca, cât și Ilie Bolojan amintesc că un alt atu al deținerii șefiei SGG este subordonarea agențiilor guvernamentale, modificare care a apărut o dată cu desființarea Cancelariei primului-ministru.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide