„Mogulul de la TVR” a fost picat. Cine se pregătește pentru șefia Televiziunii și Radioului. Culcer deschide „lista lui Turcan”. Boc vrea talk-show săptămânal cu românii

Redactor:
Raluca Dumitriu
Redactor:
Raul Florea
„Mogulul de la TVR” a fost picat. Cine se pregătește pentru șefia Televiziunii și Radioului. Culcer deschide „lista lui Turcan”. Boc vrea talk-show săptămânal cu românii
Plenul Parlamentului a aprobat, ieri, cu 195 de voturi „pentru", 78 „împotrivă" și 3 abțineri propunerea Comisiilor de cultură pentru respingerea raportului de activitate al Societății Române de Televiziune, ceea ce implică demiterea CA al SRTv și a directorului Alexandru Sassu.

Plenul Parlamentului a aprobat, ieri, cu 195 de voturi „pentru”,78 „împotrivă” și 3 abțineri propunerea Comisiilor de culturăpentru respingerea raportului de activitate al Societății Române deTeleviziune și a contului de execuție bugetară pe anul 2008, ceeace implică demiterea CA al SRTv și a directorului AlexandruSassu.

Raportul de activitate al Societății Române de Radio a fostadoptat aproape în unanimitate de senatori și deputați, fiindprelungit, printr-o hotărâre, mandatul președintelui SRR, MariaȚoghină, și a CA până la 15 aprilie.

Sassu: Boc mi-a cerut să fie în fiecare miercuri, la orăde maximă audiență, în direct la TVR

• De la tribunaplenului reunit, Alexandru Sassu a vorbit despre o scrisoare apremierului Emil Boc prin care acesta cerea să fie invitatsăptămânal la televiziunea publică. „Depolitizarea nu înseamnă nicischimbarea de lege, nici de oameni sau de consilii deadministrație. Înseamnă schimbarea mentalității. Și în primul rândla nivelul celor care sunt la putere. Atâta timp câtprimul-ministru vrea o emisiune săptămânală pe televiziune, ea vafi o televiziune guvernamentală”, a spus Sassu.

• În replică,purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a spus căpremierul are dreptul, potrivit Legii de funcționare a SRTv, săcomunice direct românilor deciziile luate de Guvern. „Solicitareapremierului este întemeiată pe articolul 9 din Legea 41/1994.Premierul are dreptul legal, în baza acestui articol, să comunicedirect românilor deciziile luate la nivelul Guvernului. Perioada pecare o traversăm impune ca prim-ministrul să comunice directdeciziile Executivului”.

Încep negocierile

• Din acestmoment, încep negocierile pentru ocuparea funcțiilor în Consiliilede Administrație. Este vorba despre 13 posturi pentru fiecaredintre instituții care revin reprezentanților Președinției (1),Guvernului (1), angajaților (2) și, după algoritm, formațiunilorpolitice (9). În cazul partidelor, PD-L va avea, cel mai probabil,3 reprezentanți, UDMR și minoritățile câte 1, restul de 4 urmând afi împărțite între PSD și PNL. Puterea nu va avea, astfel, nici oproblemă în a-și forma majoritatea în cele două CA-uri.

PD-L și Președinția o vor tot pe Țoghină

• Dacă, în ceea ce-l privește peAlexandru Sassu, situația este clară în urma decizieiParlamentului, directorul TVR fiind demis cu majoritate de voturi,Maria Țoghină ar mai putea rămâne în fruntea Radioului Publicpentru încă un mandat. Surse din cadrul Coaliției de guvernământsusțin că la ultima ședință a rămas stabilit ca SRR să revină UDMR,numele vehiculate pentru această poziție fiind cele ale fostuluimembru al Uniunii în CNA, Gasparik Attila, și cel al actualului,Szasz Attila. În același timp însă, surse democrat-liberale ne-audeclarat că PD-L și Cotrocenii ar sprijini-o în continuare pe MariaȚoghină pentru conducerea Radioului. PD-L se așteaptă, în acestecondiții, ca liderii UDMR să cedeze la negocieri, în schimbul altorfuncții mai importante pentru ei.

• Deocamdată, UDMRintenționează să-i păstreze în CA-urile Radioului și TeleviziuniiPublice pe actualii reprezentanți. Aceasta se va întâmpla cel puținîn cazul SRTv, dacă la SRR directorul va fi desemnat din parteaUniunii. De asemenea, la SRR unul dintre membrii CA ar putea filiderul sindical Bogdan Hossu.

• Deputatul PSDVictor Socaciu a susținut că dacă se vorbește despre politizareaacestei SRTv, ar trebui să se discute despre departamentul deștiri, în fruntea căruia s-a aflat Rodica Culcer, care a ajunsacolo cu intervenția președintelui: „Dacă vorbim de politizare, artrebui să vorbim de faptul că departamentul cel mai important înaceastă direcție este departamentul de știri. Cine a condus acestdepartament de știri? Mai e nevoie să vă spun? Vă spun totuși cum aajuns această doamnă în fruntea departamentului de știri. Odatăintalat Băsescu la Cotroceni, una din consilierele sale a sunat laValentin Nicolau, care era președinte în exercițiu la TVR, întrucâtșeful statului dorea să aibă o discuție cu acesta și i-a spusurmătorul lucru.. „.

•Președintele Comisiei de cultură a Camerei, deputatul PD-LRaluca Turcan, a declarat, pentru Gândul, că are câteva preferințepentru conducerea SRTv. „Numele pe care le agreez eu sunt RodicaCulcer, Robert Turcescu, Andreea Pora, Manuela Cernat, Ion Cristoiuși Cezar Ion. În mod normal se va face o selecție a acestorpropuneri și vom avea o discuție cu aceștia oameni. Începând deastăzi discuțiile sunt obligatorii”, a spus Turcan.

PSD sesizează Curtea Constituțională

• PSD a anunțat,ieri, prin deputatul Bogdan Niculescu-Duvăz, că va sesiza CurteaConstituțională în legătură cu votul asupra raportului deactivitate a Societății Române de Televiziune. Social-democrații auapreciat că era necesar punctul de vedere al Comisiei juridice,care să decidă dacă persoanele care au fost instalate în funcțiiledin conducerea TVR cu majoritatea calificată a parlamentarilor, potfi schimbați cu majoritatea senatorilor și deputațilorprezenți.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Oana Zăvoranu, ATAC DUR la adresa familiei Clonda‼ „Ei sunt ceva de groază. Ei doi,...
Drama lui Leonard Doroftei! Fostul campion mondial rupe tăcerea. De ce a plecat, de fapt,...
Partea neștiută a PRO TV-ului. Câți angajați are, de fapt, televiziunea numărul 1 din România
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Armata Japoniei se pregătește de război, în urma agresivității Chinei
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Putin s-a răzbunat CRUNT pe americani! Le-a arătat că nu glumește, lumea întreagă TREMURĂ
Samsarii de mașini sunt în culmea fericirii. Ce decizie a luat Parlamentul
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide