Moțiune cenzură guvern Dăncilă respinsă Parlament 27 iunie 2018

Publicat: 27/06/2018, 19:15
Actualizat: 04/07/2018, 12:49

18:35 Moțiunea a picat. Pentru demiterea Guvernului Viorica Dăncilă au votat doar 162 de parlamentari, față de 233 – cât ar fi fost nevoie.

Urmăriți înregistrarea integrală a dezbaterii moțiunii de cenzură depusă de PNL împotriva guvernului Viorica Dăncilă.

17.44 Începe votul. De câte ori citește numele parlamentarilor PSD, chestorul spune: „Prezent! Nu votează.„La fel, reprezentanții ALDE, iar UDMR-iștii sunt absenți.

Din plenul Parlamentului

17:42Dezbaterile sunt declarate închise.

Dar fostul președinte Traian Băsescu sesizase o gafă în discursul Vioricăi Dăncilă și revine la microfon pentru a-i atrage atenția că președintele reprezintă România la Consiliul European, în timp ce, la Consiliul Uniunii Europene, ne reprezintă Guvernul. Ceva mai devreme, Viorica Dăncilă se adresase fostului președinte: „Domnule Băsescu, nu suntem în trio-ul cu Austria, ci în trio-ul cu Finlanda și Croația, așa că vă rog să vă documentați. Mai mult, la Consiliul Uniunii Europene ne reprezintă președintele României. Să înțeleg că nu aveți încredere în domnul Iohannis?”

Viorica Dăncilă se îndreaptă spre sala de plen

17:31 Are loc un schimb de replici între Varujan Vosganian și Traian Băsescu, care a cerut drept la replică.

Vosganian: „E puțin ciudat cum domnul președinte Traian Băsescu deplângea că guvernanții nu au prea multe idei. Domnule Băsescu, noi am simțit pe pielea noastră cum e să ai prea multe idei.”

Băsescu: „Eu nu am spus niciodată că Guvernul nu are idei. Are idei, dar ideile sunt proaste. Într-adevăr recunosc, că eu am avut multe idei. Marea problemă este că Vosganian a fost și ministru al Economiei și ministru de Finanțe și nu a avut nicio idee.”

grupul PSD din parlament

16:57 Varujan Vosganian vorbește în numele ALDE și întărește că formațiunea sa își respectă promisiunile și susține guvernarea Dăncilă. El încheie:”Un singur cuvânt despre colegii ceilalți – partidul care, dacă e pană de curent, își încetează activitatea. Stimați colegi, înțeleg că dumneavoastră bateți la porțile ALDE atunci când când nu sunteți în Piață sau atunci când nu huiduiți sau tropăiți în Parlament. Să știți că Alianța Liberalilor și Democraților Europeni nu o să accepte niciodată un partid care nu respectă drepturile omului, care nu are în registrul său această sintagmă și care exprimă solidaritatea cu cei care fac abuzuri, nu cu victimele abuzurilor. Într-un fel, mă consolează faptul că dumneavoastră veți merge numai până la capăt. Noi vom merge înainte cu o Românie care nu are capăt, cu o Românie nesfârșită, cu o Românie, așa cum a spus regele nostru, Mihai, căreia îi datorăm ca moștenire ceea ce am primit și noi de la înaintașii noștri. Așadar, dragii mei, rămâneți acolo în capătul acesta. Îmi doresc ca zidul să nu fie prea gros. Noi vom merge înainte.”

Varujan Vosganian

16:51 Ia cuvântul președintele UDMR Kelemen Hunor, care repetă declarațiile din ultimele două zile, afirmând că o moțiune de cenzură trebuie să conțină și proiectul pe care cei care o propun l-au pregătit pentru viitor. În finalul discursului său, el a repetat decizia UDMR de aNU VOTAmoțiunea de cenzură, ba chiar a cerut ca parlamentarii maghiari să fie puși absenți, întrucât vor părăsi sala de plen.

„În acest moment asistăm la un exercițiu democratic din partea Opoziției, dar care nu are nicio măsură luată în vederea guvernării,” explică președintele UDMR. „Este o încercare legitimă, dar nu știm cine sunt liderii, pe ce majoritate se bazează. Nu se vorbește despre o viziune, o schiță a unui program de guvernare și nu se vorbește despre lipsa totală de încredere între instituții și lipsa de încredere între cetățeni. Am avea nevoie de o abordare onestă. Sărăcia acumulată și divizarea societății, cultivarea sentimentului de ură față de cei care au opinii diferire ne țin pe loc. Dorim dezbateri, polemici și decizii în politici publice pentru viitorii 20 de ani, dar în loc să avem astfel de dezbateri, asistăm doar la o luptă sterilă pentru putere, la care nu vrem și nu trebuie să participăm. Drept urmare, nu vom participa la vot. Vrem să ne treceți absenți. Sunt voci care spun că moțiunea nu va trece din cauza UDMR. Mai fac un efort să vă spun că 151+30, înseamnă 181. Faceți dumneavoastră un calcul și veți vedea câte voturi vă lipsesc.”

Kelemen Hunor Liviu Dragnea

16:32 VicepremierulViorel Ștefan apără și el guvernarea PSD-ALDE.

Viorel Ștefan vicepremier

16:25 Deși s-a retras din conducerea partidului, Traian Băsescu a luat cuvântul în numele PMP.

„N-am să vorbesc astăzi despre efectele revoluției fiscale pe care le vedeți toți,” a declarat Băsescu. „Inflație, creșterea dobânzii la credite, deprecierea valorii monedei naționale, statul se împrumută mai scump, dar am să vă vorbesc despre viitorul apropriat, de ce trebuie să cadă Guvernul prin moțiune, iar dacă nu cade prin moțiune, trebuie să îl dați jos dumneavoastră. Va fi o reuniune a premierilor statelor europene, pentru a trasa linii strategice în UE pentru următoarele 18 luni. Credeți că doamna Dăncilă va putea sta alătură de cancelarul austriac și să discute problema Brexit? Dar despre proiectele strategice ale UE, credeți că va fi în măsură să spună ceva?Dacă de la 1 iulie, doamna Dăncilă intră în scenă, de la 1 ianuarie intră tot Guvernul în scena UE.”

Băsescu a enumerat apoi câțiva miniștri cu care – susține el – România se va face de râs.

„Există Consiliul Afaceri Economice. Acest consiliu va fi prezidat de domnul ministru Dănuț Andrușcă. Vi-l imaginați pe Andrușcă în capul mesei, cu toți miniștrii Europei, discutând despre taxele vamale pentru Statele Unite? Consiliul Educație, Cultură și Sport. Cum credeți că îl va prezida ministrul „Pamblică”, împreună cu Ioana Barna, acolo unde se vor discuta problemele educație europene? Opoziției îi va fi foarte greu să treacă astăzi moțiunea. Poate cu salvatorul Ponta să treaca, dar dacă nu trece, DAȚI-VĂ SINGURI GUVERNUL JOS, pentru a nu ne fi rușine cu un Guvern, când vom conduce Consiliul UE. Dacă ne vom face de râs cu exemplarele de acum din Guvern, așa vom rămâne timp de 14 ani.”

Traian Băsescu

16:17 Și-a început discursul Dan Barna, președintele USR. El poartă la braț o banderolă albă, semn că formațiunea se află în grevă japoneză, pentru că le-a fost interzis să mai aducă invitați în Casa Poporului în această sesiune parlamentară.

„Mai mult decât soarta guvernului condus de Viorica Dăncilă, un prim-ministru, care ne face, nu atât de rușine, cât mai ales de râs, în fața lumii, azi decidem ce fel de țară vom fi,” se întreabă Barna. „Vreți să fim, începând de acum, „țara lui Dragnea„, condamnat pentru că și-a însușit din banii pentru protecția socială a copiilor din Teleorman? Care pe urmă și-a cerut iertare nu copiilor, ci infractorilor din pușcării? (…) Vreți să fim o Românie înrobită de datorii, cu avuția națională jefuită prin Fondul Suveran și un mediu de afaceri exasperat și disperat de ce mai aduce luna următoare? Sau vreți să fim o Românie demnă și dreaptă, în care oamenii cinstiți și muncitori sunt respectați și recompensați pentru meritele lor, unde toți suntem egali în fața legii. O Românie în care negrul nu e îmbrăcat în alb, furtul nu e cinste, minciuna nu e spirit și papaya nu e ghindă/sfeclă. Azi decidem, din nou, dacă o luăm înapoi spre timpurile întunecate din trecut sau înainte, curajos, spre o Românie modernă și europeană. Și vă spun asta aici și acum​, clar, răspicat și ferm,​ mai ales celor din​ PSD, ca să nu spuneți mâine că nu a fost și responsabilitatea voastră!”

Dan Barna a folosit jumătate din timpul alocat pentru a reaminti în direct cât de persecutați sunt membrii și simpatizanții USR.

„Ne confruntăm cu o avalanșă de știri false care încearcă să creeze imaginea unui val mincinos de violențe inventate membrilor USR. Este o campanie care seamănă îngrozitor de mult cu propaganda regimului Iliescu împotriva golanilor din Piața Universității. Atunci, oamenii care protestau erau bande fasciste, rămășițe ale legionarilor. Acum suntem, în plus, și sorosiști și agenți ai străinilor plătiți de UE și SUA. Nu faptul că ne demonizează pe noi, ceți de la USR, este important, ci, că prin acest discurs al urii, PSD dezbină România.”

Dan Barna, în Parcul Izvor, înaintea moțiunii

16:06 Raluca Turcan este invitată la microfon. Este rândul PSD-iștilor să o întrerupă cu comentarii și apostrofări. Apoi parlamentarii PSD-ALDE încep să părăsească sala de plen.

„Doamnă Viorica Dăncilă, mai bine plecați ca premier incompetent decât să continuați să fiți complicele lui Liviu Dragnea,” a sfătuit-o liderul deputaților PNL. „Domnul Dragnea avea la dispoziție varianta firească a demisiei. Nu doar că refuză, dar amenință practic Parlamentul cu desființarea de facto. Ce altceva este declarația președintelui Camerei că a fost o greșeală promovarea legilor privind Justiția și Codul de procedură penală prin proceduri parlamentare normale? Asta însemnă RĂZBOI declarat Parlamentului ca instituție fundamentală a democrației. Nu fiți părtași la acest comportament autoritar.”

„Fac un ultim apel la parlamentarii majorității PSD-ALDE. Puneți România pe primul loc! Niciun regim n-a câștigat împotriva propriului popor.(…) Această guvernare nu este parazitată de o gravă incompetență în mod întâmplător. Există o agendă ascunsă, implementată de o rețea paralelă de putere. Nimic bun nu se va întâmpla în guvernare cu un prim ministru care de-abia dacă știe să citească. Sau cu miniștri care nu vor citească. Nimic bun nu se poate întâmpla cu miniștri care nu pot să vorbească,” avertizează Raluca Turcan.

Raluca Turcan, cu semnăturile oamenilor

15:55Surpriză de la BNR: cursul valutar a coborât miercuri la 4,65 lei/euro, după ce în zilele anterioare evoluase la peste 4,66 lei/euro, în ziua moțiunii. Mediafax a analizat istoricul moțiunilor și a remarcat că este o premieră. De obicei, leul se deprecia în astfel de zile.

Dăncilă și semnăturile

În timpul discursului premierului, europarlamentarul Cătălin Ivan se declară uluit că Viorica Dăncilă știe să citească. El apreciază că discursul scris de consultanții israelieni angajați de PSD e un amestec de minciuni și frânturi de adevăr.

„De remarcat este, însă, convingerea cu care citește minciunile respective, ceea ce mă face să cred că este sincer convinsă că se află de partea bună, corectă a situației,” scrie ironic Ivan. „A intrat bine în rol! Deci, cu puțin exercițiu de dicție, o naivitate care vine din lipsa de pregătire și mult tupeu, oricine poate conduce Guvernul României. Asta ar trebui să ne deprime sau să ne dea speranță?”

Viorica Dăncilă acuză Opoziția că – în lipsă de argumente – s-a legat de felul cum se îmbracă și de coafura ei, devenită celebră pe internet.

„Pentru dumneavoastră, creșterea veniturilor românilor este o măsură populistă care va aduce haos în economie. Pentru dumneavoastră, creșterea economică de excepție pe care a avut-o ro anul trecut este rezultatul incapacității și incompentenție guvernării. (…) În viziunea dumneavoastră, scăderea datoriei guvernamentale înseamnă o creștere a datoriei. Orice ar face acest guvern, oricât de bine ar merge lucrurile, pentru dumneavoastră este imposibil să ieșiți din această paradigmă a dezastrului. Îndemnuri de la lua parul pentru a-I lovi pe adversar, până la gesturi obscene făcute în Parlament. Când nu ați mai avut argumente, v-ați legat de aspectul fizic sau de coafură… Când nu ați mai putut contrazice rezultatele economice pozitive, confirmate de INS și Eurostat, ați început să mințiți. Regret să o spun, dar este foarte multă aroganță în discursul dumneavoastră. Am credința în puterea adevărului, în inteligența acestui popor, care a dovedit în nenumărate rânduri că nu se lasă manipulat și e capabil să distingă între adevăr și minciună.”

Gest în Parlament

Primul ministru susține că Opoziția mistifică realitatea și prezintă totul în alb și negru, adică tot ce face Puterea e rău, iar ce face Opoziția e bine.

„Felul în care astăzi, lipistă de argumente raționale, opoziția subminează întregul efort al Guvernului pe baza unor acuzații lipsite de logică și realism, mă face să cred că această moțiune nu reprezintă decât UN JOC POLITIC. Mistificați realitatea pentru a vă servi propriile interese politice. Prezentați răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. În discursul dumneavoastră nu mai este loc de nuanțe. Totul este alb și negru. Tot ce face Puterea e rău, iar tot ce faceți dumneavoastră este bine. Acestea sunt premisa și concluzia moțiunii care trădează o aroganță incredibilă în raport cu prestația îndoielnică pe care ați avut-o când ați fost la guvernare. Refuzați să admiteți chiar și cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare. Pentru dumneavostră, creșterea veniturilor românilor este o măsură populistă, care va aduce haosul în economie”, a afirmat Dăncilă.

Discurs Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă și-a început discursul acuzând ca moțiunea de cenzură este o înșiruire de falsuri.

„Am parcurs cu atenție textul moțiunii de cenzură depusă de opoziție și vă mărturiesc că sunt dezamagită,” afirmă Dăncilă. „Am sperat că, în ciuda adversității politice în care ne existăm, va exista dincolo de jocul politic o abordare constructivă a criticii în beneficiul cetățeanului. Am sperat să fim avertizați, corectați, ba chiar trași de mânecă cu privire la anumite măsuri care pot părea, din perspectiva dumneavoastră, discutabile. Nu m-am așteptat ca întreaga moțiune să fie o înșiruire de falsuri, o prezentare parcă a unei alte realități făcute cu rea-credință„.

Viorica Dăncilă spre tribuna Parlamentului

15:19 Parlamentarii PNL desfășoara în sala plenului un banner imens, pe care scrie „Luptăm până la capăt pentru România”.”Îi rog pe români să aibă răbdare pentru acest circ prezentat în Parlament,” a replicat, de la tribună, premierul Dăncilă.

Banner desfășurat de PNL în Parlament

15:15 Premierul Viorica Dăncilă răspunde acuzațiilor din textul moțiunii de cenzură.

Viorica Dăncilă

14:25Președintelui PNL Ludovic Orban i-a pierit optimismul, după ce a aflat decizia parlamenterilor UDMR și i-a acuzat de negocieri sercete cu PSD și ALDE, care vor ieși la iveală în curând. „După decizia UDMR, normal că situația este modificată,” a spus Orban după ședința cu parlamentarii liberali. „Sunt surprins de decizia UDMR. Sunt convins că în spate există cumva niște negocieri care se vor vedea probabil cât de curând.” Rămas cu 30 de voturi mai puțin la socoteală, președintele PNL apelează la soluția mobilizării propriilor parlamentari: „Să fie prezenți toți, să fie activi, să transmită mesaje cât se poate de clare către cei din majoritatea parlamentară. Să arate că noi continuăm bătălia și că continuăm până la capăt.”

Ludovic Orban

14:10O parte dintre demonstranții din Parcul Izvor au încercat să negocieze cu jandarmii să le permită accesul la dezbateri. N-au avut succes.

14:00A început ședința.

13:00Tot mai mulți protestatari se adună în fața Palatului Parlamentului.

10:30Măsuri sporite de securitate au fost luate la Palatul Parlamentului, cu ocazia dezbaterii motiunii de cenzură. Accesul jurnaliștilor între Camera Deputaților și senat a fost restricționat. Aceștia trebuie să poarte legitimația de presă la vedere și li s-a pregătit „un țarc” lângă biroul președintelui Camerei Deputaților. De asemenea, nu mai pot folosi liftul din apropiere.

anaunt restrictie ascensor

10:00 Apare prima confirmare a previzibilului eșec al moțiunii. Președintele UDMR Kelemen Hunor anunță rezultatul consultărilor cu ceilalți parlamentari maghiari: „UDMR NU VOTEAZĂ moțiunea. Vom fi ABSENȚI din sală.”

Dimineața, atenția multora a fost furată temporar de Examenul de Bacalaureat 2018. Astăzi a fost proba obligatorie a profilului: la Matematică, pentru profilul Real și la Istorie, pentru profilul Uman. Găsiți aici rezolvarea subiectelor la Matematică.

Chestionat de jurnaliștii curioși, Ponta a refuzat să explice mesajul sau să dea detalii despre fotografia publicată pe Facebook.”A fost un mesaj pe care domnul Dragnea l-a înțeles, ca dovadă că nu prezidează azi ședința de plen,” a declarat Ponta. „El vorbea despre statul paralel, dar era perpendicular să intre în statul paralel. E bine dacă nu mai încearcă să ne prostească cu chestia asta și să vorbească despre problemele de guvernare.”

Victor Ponta a refuzat să spună și unde a fost făcută fotografia: „Întrebați-l pe el, că știe bine. Nu vreau să vă zic. Mesajul meu era pentru Dragnea.”

poza publicată de ponta

Straniu este și mesajul scris pe pagina sa de socializare de Victor Ponta către „camaradul Liviu Dragnea„. Fostul premier publică o fotografie – aparent banală, în care apare alături de George Maior, în timp ce în plan secund se văd Dragnea și ministrul Apărării de atunci Mircea Dușa – care ar trebui să-i dea fiori actualului președinte PSD.”Îl avertizez pe Liviu Dragnea să nu paraziteze discuția de mâine de la moțiunea de cenzură cu acele minciuni stupide șipropaganda sinistrăa „luptei cu Statul Paralel,” scrie Ponta, care sugerează că ar putea face niște dezvăluiri incomode.

Încă de marți, pronosticurile nu păreau în favoarea adoptării moțiunii. Cel mai tranșant a fost președintele Traian Băsescu, care a scris pe Facebook: „Ne facem de rahat, apoi plecăm glorios în vacanță”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în...
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului