MUTAREA SURPRIZĂ a lui Crin Antonescu după despărțirea de Victor Ponta

MUTAREA SURPRIZĂ a lui Crin Antonescu după despărțirea de Victor Ponta
PNL negociază intrarea în PPE

Liderii PNL au început negocierile neoficiale cu popularii europeni pentru ca europarlamentarii PNL să activeze după alegerile pentru Parlamentul European în grupul PPE, din care mai fac parte în prezent PDL și UDMR. Conducerea liberalilor ia în calcul organizarea unui Congres extraordinar până la alegerile europarlamentare, programate pentru 25 mai, în care să fie eliminată din Statut prevederea potrivit căreia PNL este membru al ALDE și Internaționalei Liberale.

În articolul 6 din Statutul PNL a fost înscris la Congresul din februarie 2013 că „Partidul Național Liberal este un partid liberal, membru al Alianței Liberalilor și Democraților Europeni și al Internaționalei Liberale. Partidul Național Liberal își asumă istoria și tradiția sa, reprezentarea ideilor și valorilor liberale, civice și ale dreptei democratice românești”.

În interiorul PNL discuția despre trecerea la popularii europeni nu este una nouă, ea fiind deschisă în 2013 de Sorin Frunzăverde și Marian Petrache. Nici președintele PNL, Crin Antonescu, nu s-a pronunțat tranșat împotriva colaborării cu popularii europeni, dar a dorit să mențină colaborarea cu ALDE datorită sprijinului pe care această familie politică europeană l-a dat liberalilor la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu din vara lui 2012. Un alt atu al liberalilor în negocierile cu PPE este reprezentat de prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, care are relații bune cu cei din PPE.

Ruperea USL le permite liberalilor să intensifice negocierile cu cei din PPE, în condițiile în care în Uniunea Europeană, marile familii politice – socialiștii și popularii duc o luptă acerbă pentru președinția Comisiei Europene.

„După alegerile europarlamentare în Parlamentul European vor exista trei grupuri politice mari: socialiștii, popularii și euroscepticii. La eurosceptici nu avem ce căuta, cu socialiștii nu putem discuta, iar în aceste condiții popularii reprezintă singura variantă, mai ales că cei din grupul ALDE își vor diminua ponderea în Parlamentul European după alegerile din mai”, au declarat pentru gândul surse din conducerea PNL.

Potrivit acestora, au existat deja o serie de contacte între membrii ai conducerii PPE și președintele PNL, Crin Antonescu, în care s-a discutat despre varianta trecerii liberalilor români la PPE.

Bătălia pentru președinția Comisiei Europene

Intrarea în PPE este în acest moment o variantă de lucru și la București și la Bruxelles în condițiile în care liberalii pot profita de bătălia dură care există în Uniunea Europeană, între populari și socialiști pentru viitorul post de președinte al Comisiei Europene. În prezent, PPE este cel mai mare grup european, poziție pe care riscă însă să o piardă în contextul în care, față de momentul alegerilor din 2009, socialiștii au câștigat teen în mai multe țări între care și România.

Pe 25 mai, România va trimite în Parlamentul European 32 de europarlamentari, iar cei din PPE mizează în prezent pe cei PDL și UDMR, singurele formațiuni politice românești membre ale familiei popularilor. O eventuală alăturare a PNL grupului popular din Parlamentul European, poate aduce acestuia între șapte și nouă euparlamentari în plus, în funcție de scorul obținut de liberali la alegeri.

În schimb, noua construcție de stânga – USD (PSD – PC – UNPR) poate trimite în Parlamentul European între 12 și 14 europarlamentari.

În aceste condiții, dacă PNL s-ar alătura popularilor europeni, aceștia ar aduna în grupul lor europarlamentarii liberali, PDL și UDMR. PDL are ca țintă un obiectiv de 20% la europarlamentare ceea ce ar însemna 7 europarlamentari, iar UDMR, dacă atinge pragul electoral, poate aduce la rândul ei încă unu sau doi europarlamentari.

Ce spun PDL și UDMR

În mod practic, trecerea PNL la PPE este un proces care poate dura, după declanșarea procedurilor oficiale, între șase luni și câțiva ani, în funcție de relațiile fiecărui partid, dar și de interesele politice ale familei europene. Un moment important este și Congresul PPE de la Dublin din 6-7 martie la care, dincolo de stabilirea strategiei pentru europarlamentare, popularii își aleg conducerea de decizia căreia depinde cursul viitor al negocierilor.

Surse din PDL au declarat pentru gândul că, în principiu, o astfel de mutare nu se poate realiza decât după data de 25 mai. După alegerile europarlamentare, PNL ar avea două opțiuni: fie decide trecerea fiecărui europarlamentar liberal la grupul PPE din Parlamentul European, prin solicitare individuală, fie alege varianta intrării ca grup în familia popularilor – scenariul cel mai probabil -, pentru care are însă nevoie de  recomandarea PDL și UDMR.

În ceea ce privește PDL, deschiderea pentru o astfel de discuție există, însă o negociere efectivă este anticipată după 25 mai, în funcție și de semnalele venite dispre Bruxelles.

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a evitat să se pronunțe tranșant asupra intrării PNL în PPE, afirmând că Uniunea își va exprima această poziție în momentul în care liberalii vor face solicitarea oficială. Cu toate acestea, el a numit PNL un partid „de stânga, de centru – stânga”.

Liberalii consideră însă că ruperea USL poate fi un avantaj în acaeastă discuție. „Ruperea USL poate constitui pentru PNL și o oportunitate de a schimba familia politică europeană. Dacă rămâneam în formula USL nu puteam să trecem la popularii europeni”, au spus surse din conducerea liberalilor.

Inchide