Năstase pescuiește în ape tulburi pentru Ponta. Cine stă pe scaunul premierului de serviciu și cum a prins Geoană un loc în colț, lângă Hrebenciuc

Năstase pescuiește în ape tulburi pentru Ponta. Cine stă pe scaunul premierului de serviciu și cum a prins Geoană un loc în colț, lângă Hrebenciuc
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 18:33

Dacă-l asculți pe Adrian Năstase, problema e ca și rezolvată:PSD dă jos Guvernul printr-o moțiune de cenzură, care va trece cusprijinul liberalilor și cu concursul trădătorilor din PDL, UDMR șiUNPR (circa 20 la număr); apoi vine un „Guvern de serviciu” de șaseluni, care va fi condus de un pesedist și va avea în componențăminiștri de la mai multe partide, pe modelul Cabinetului Stolojan;apoi se fac anticipate, pe care PSD le va câștiga triumfal, dupăcum indică sondajele de opinie (circa 40 la sută pentru PSD, pefondul căderii dramatice a PDL). De unde convingerea că TraianBăsescu, singurul care are această atribuție, va numi un premierinterimar din partea PSD? La acestă întrebare, toți liderii PSD audat, luni, din umeri.

• În realitate, problemamoțiunii de cenzură și a perioadei de după o eventuală cădere aGuvernului Boc s-a discutat mai mult printre ziariști și pe holuridecât în ședința Biroului permanent al PSD. Pentru presă, atâtVictor Ponta, cât și Adrian Năstase și Liviu Dragnea au făcutdeclarații tranșante, încercând să transmită că venirea PSD laPalatul Victoria este iminentă. Imediat ce Adrian Năstase aanunțat, pe scările de la intrarea în sediul partidului, că PSDcaută un Guvern de serviciu, s-a și găsit un entuziast, în persoanatânărului vicepreședinte Robert Negoiță, care să facă o propunerede premier de serviciu. „Chiar voi propune azi Victor Pontaprim-ministru”, a intrat plin de elan la ședință Negoiță,pentru a ieși, cu același elan peste scurt timp, fără să fi făcutvreo propunere: „Fug, trebuie să ajung la televiziune”. Ponta afost informat de ziariști în conferința de presă de ceea ce-ipregătise amabilul său coleg, ofertă pe care a respins-o plin derealism: „Nu știam că Robert e deja președintele țării”.

• Declarațiile de ieri aratăcă PSD și-a schimbat puțin poziția față de participarea laguvernare. Dacă până acum social-democrații susțineau căvor la guvernare exclusiv ca urmare a unor alegeri, acum par aaccepta să vină la putere și doar la invitația lui TraianBăsescu. De ce? Explică Liviu Dragnea, secretar general:”Un guvern de serviciu numit de Traian Băsescu înseamnă să fure dinnou alegerile, după părerea mea. Dacă moțiunea trece și vom daGuvernul jos, trebuie să preluăm noi guvernarea”. Adrian Năstase acompletat: „Anticipatele vor fi importante, dar nu anticipate cu unministru al PDL la Interne. Pentru anticipate corecte este nevoiede o administrare foarte bună și de un Guvern de serviciu, care sănu fie condus de PDL”. Și din nou întrebarea: de ce le-ar faceTraian Băsescu această ofertă tocmai pesediștilor?

• Discuția serioasă despreetapa post-moțiune s-a purtat în week-end, în Deltă, unde lideriidin BPN (mai puțin Mircea Geoană) au fost invitați de Victor Pontapentru o întâlnire informală. Acolo s-a luat decizia de a se depuneo moțiune de cenzură de abia după ce PSD își va fi definitivat oofertă electorală, adică după Congresul din octombrie.Moțiunea de cenzură ar putea fi depusă mai repede doar încazul în care Emil Boc își va asuma răspunderea pe modificările laCodul Muncii. A doua decizie agreată de grupul din Deltă afost ca PSD să meargă la guvernare singur, fără liberali. Discuțias-a oprit înainte ca cineva să rostească numele vreunui premier deserviciu.

Geoană, scos din fotografie

Mircea Geoană nu mai face parte din prezidiu: la ședința deluni, colegii săi de la organizare i-au rezervat un loc mailiniștit, în colțul sălii, între sforarul din umbră ViorelHrebenciuc și Marian Vanghelie (care a lipsit). Mircea Geoană aîncercat să arate că nu-i pasă de acest nou gest de „prietenie”venit din partea fostului subaltern Liviu Dragnea și a fost foarteactiv pe parcursul ședinței. A plecat mai repede de la ședință și aîncercat chiar o glumă cu ziariștii care l-au întrebat de ce a fostmutat din capul mesei: „M-am mutat din simpatie pentru dl.Hrebenciuc”.

Citește și:

Aritmetica moțiunii: opoziția arenevoie de încă zece oameni ai puterii. Ce spun trădătorii deserviciu

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...