Năsui: Majoritatea doar pentru ciolan nu va salva România

Năsui: Majoritatea doar pentru ciolan nu va salva România
Publicat: 17/10/2019, 10:28

„Majoritatea doar pentru ciolan nu va salva România. Dacă într-adevăr există majoritate în parlament pentru un guvern, atunci ar trebui să existe și pentru reforme. Iar dacă nu există pentru reforme, atunci poate nu merită să existe deloc.”, a afirmat Claudiu Năsui, joi, printr-o postare pe Facebook.

Deputatul USR a specificat că partidul nu a solicitat nimic în interes personal pentru a acorda sprijinul noului Executiv, ci reforme reale.

„Deși nu a fost invitat la guvernare, USR a expus câteva condiții pe care nu le poate compromite pentru a vota guvernul. Nu am cerut funcții, nu am cerut subvenții, nu am cerut contracte cu statul. Am cerut ceva mult mai important, am cerut câteva reforme reale și un pact pentru alegeri anticipate după alegerile prezidențiale.”, a subliniat Năsui.

Deuputatul a precizat că solicitările USR trebuie îndeplinite de PNL înainte de votul de învestire, deoarece după ce își vor îndeplini scopul de a obține voturile, nu vor mai răspunde cerințelor.

„Iar acele reforme vrem să le votăm înainte de votul asupra învestiturii. De ce? Pentru că, politicienii de multe ori una zic și alta fac. Avem o experiență de trei ani de zile în parlament. Ce nu se votează acum, când e nevoie de voturile noastre, nu se va mai vota deloc. Vor fi abțineri sau absențe strategice și nu o să mai iasă alte voturi. De aceea punem condițiile înainte.”, a motivat acesta.

Claudiu Năsui consideră că proiectul de lege privind primarii în două tururi ar putea fi trecut de Camera Deputaților într-o singură zi de muncă.

„Cât de ușor ar fi, de exemplu, să trecem legea privind primarii în două tururi prin parlament? Avem deja proiect de lege în Camera Deputaților. O majoritate ar putea să-l deblocheze și să-l voteze într-o singură zi de muncă.”, a argumentat Năsui.

Claudiu Năsui a motivat că majoritatea necesară la Camera Deputaților ar putea fi constituită cu doar 12 voturi, care nu ar fi greu de obținut.

„Să facem un calcul simplu. La camera deputaților, cea care contează, avem 153 de voturi fără PSD și UDMR. Am mai avea nevoie de doar 12 voturi până la majoritatea de 165. Acestea pot fi obținute de la minorități și/sau independenții care au absentat la moțiune. Dacă avem majoritate, împreună cu oamenii aceștia o să o avem. Și dacă o avem, atunci măcar să o avem pentru o reformă care merită. Dacă avem voturile pentru guvern, avem voturile și pentru reforme. Miza guvernării nu trebuie să fie robinetul de bani publici, ci reforme reale.”, a concluzionat Năsui.

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Proiectul a fost respins cu 47 de voturi „împotrivă” și 33 de voturi „pentru”.

Proiectul de lege, inițiat de USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a fost respins, miercuri, de senatori, cu 47 de voturi contra și 33 de voturi pentru.

Potrivit proiectului de lege, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar putea fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunejte majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.

De asemenea, doar primii doi candidați în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scruin, fiind ales primar candidatul cu cele mai multe voturi.

Potrivit, articolul 102 din legea 115/2015 se abrogă potrivit proiectului de Lege.Acesta prevede că în cazul în care situația de balotaj intervine între 2 candidați la funcția de primar sau de președinte al consiliului județean, între care urmează să se desfășoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceștia decedează, renunță sau nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripție declarându-l primar sau, după caz, președinte al consiliului județean pe celălalt candidat.

Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică și cea de administrație publică pe 9 octombrie 2019.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom