Nicolae Ciucă: „În marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voință”

Publicat: 24/01/2023, 20:13

Prezent la Focșani, la manifestările organizate cu ocazia Unirii Principatelor Române, premierul Nicolae Ciucă a declarat că destinul unei ţări nu poate fi construit prin dezbinare.

De altfel, primul-ministru a atras atenția că, în marile momente istorice, trebuie să prevaleze unitatea de voinţă.

Ciucă: „Ne aflăm într-un moment de răscruce”

După crize economice multiple, după anii de pandemie şi în plin război declanşat de Rusia împotriva lumii libere ne aflăm într-un moment de răscruce. Întreaga lume se reaşează în funcţie de valori şi de interese. În astfel de contexte avem nevoie de viziune, curaj şi mai ales de determinare pentru a ne îndeplini obiectivele naţionale. Pentru a reuşi în demersul nostru, nu avem nevoie numai de dorinţa de a face, ci şi de puterea de a înfăptui, iar puterea de a înfăptui destinul nostru occidental are ca fundament echilibrul, raţiunea şi pacea socială.

Nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată. Nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin dezbinare. În marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, nu dorinţa de dezbinare. Niciodată în istoria modernă a României nu am avut o susţinere politică şi economică mai puternică din partea partenerilor noştri occidentali”, a spus Nicolae Ciucă.

El a subliniat că marile proiecte demarate – eliminarea MCV, aderarea la spaţiul Schengen şi OCDE, precum şi marile proiecte de reformă şi investiţii cu finanţare prin PNRR şi prin bugetul naţional – exprimă dorinţa României de a se ridica la nivelul contextului istoric actual.

Ciucă vorbește despre protejarea valorilor democraţiei occidentale

Premierul a mai spus că bunăstarea şi siguranţa naţiunii române europene, precum şi protejarea valorilor democraţiei occidentale în România reprezintă proiectul de ţară.

Acesta este singurul mare obiectiv pentru care trebuie să lucrăm în mod constant şi neobosit. Avem o obligaţie morală atât faţă de români, cât şi faţă de oamenii mari de stat care au făurit la timpul lor naţiunea română şi statul român. Este motivul pentru care aducem omagiu înaintaşilor şi recunoaştere pentru faptele acestora în devenirea ţării noastre până astăzi, iar cea mai mare datorie faţă de ei şi faţă de cei care vin după noi este să ne asigurăm că viziunea lor se consolidează prin dezvoltare şi modernizarea ţării noastre care şi-a regăsit aspiraţiile legitime alături de democraţiile occidentale”, a arătat premierul Ciucă.

În opinia primului-ministru, Unirea Principatelor a fost un „moment istoric care a deschis calea emancipării şi modernizării statului român”. Premierul a menţionat că fără un obiectiv naţional comun, naţiunea română nu poate progresa şi nu-şi poate atinge potenţialul pe care îl merită.

România trece acum printr-un moment istoric unic, este un moment în care avem şansa să definitivăm marele proiect al României moderne de a consolida o naţiune română europeană în cadrul unei democraţii occidentale. Putem să facem acest lucru doar dacă statul român este eficient şi respectat, iar eficienţa şi respectul se câştigă atunci când toate instituţiile statului garantează şi promovează la cel mai ridicat libertatea individului, demnitatea umană şi bunăstarea economică şi socială”, a mai afirmat premierul.

Printre cei care au participat la evenimentele de la Focşani s-au numărat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase