NOUA LEGE PONTA: Guvernul vinde vilele RA-APPS în RATE. Chiriașii de lux intrați deja în case NU vor fi evacuați. Unde va fi blocul demnitarilor

Publicat: 22/03/2013, 20:14
Actualizat: 01/02/2019, 09:38

Pe modelul ofertei imobiliare făcute de parlamentari propriilor partide, Guvernul scoate la vânzare casele statului în rate. Prin ordonanța de urgență aprobată miercuri, 694 de imobile aflate în prezent în patrimoniul Regiei Autonome Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), de la vile de lux la apartamente centrale în Capitală vor fi scoase la licitație sau, dacă nu se vând în acest fel, negociate la un preț mai mic cu actualii chiriași ai statului.

După noua lege, care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial săptămâna viitoare, miniștrilor, secretarilor de stat și celor cu funcții asimilate acestora li s-a rezervat o singură clădire care va rămâne la RA-APPS. Blocul demnitarilor se află pe strada Mihai Eminescu nr 124, în centrul Capitalei.

Statul nu îi va scoate însă din case pe actualii chiriași care au, într-un fel sau altul, contract cu RA-APPS chiar dacă nu mai dețin funcții publice. Astfel, întreaga pleiadă de consilieri, directori de cabinete ai demnitarilor, secretare și directori în ministere care au primit între timp o locuință de serviciu vor rămâne în casele Regiei până la încetarea contractului, de regulă încheiat până la finalul mandatului. Oferta este valabilă și pentru fundații, care stau cu chirii de 4-6 euro pe metru pătrat în spații centrale din Bucureșlti.

Pe lista caselor scoase la vânzare, gândul a identificat vila din strada Cucu Starostescu în care stă Mircea Geoană, cea din strada Gogol ocupată de Mioara Roman, dar și apartamentele din Bd. Constantin Prezan în care au stat Traian Băsescu și Adrian Năstase și în care a rămas încă chiriaș președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu.

Cum pot chiriașii la stat deveni proprietari de lux

Apartamente și terenuri pe Bd. Kiseleff, pe Bd. Unirii, pe Bd. Dacia, pe strada Polonă sau pe Mihai Eminescu, în centrul Capitalei, vile în Primăverii sau pe litoral, Hotelul Triumf din București și Complexul Muntenia din Snagov, Hotelul Robinson din Predeal și Complexul Bradul din Covasna – toate acestea au fost puse de Guvern pe lista de vânzare. Din listă a fot retras însă Complexul Scroviștea, care figura între proprietățile puse pe piață de Guvernul Boc, dar nescoase efectiv la licitație la RA-APPS, deși după plecarea președintelui Ion Iliescu de la Cotroceni niciun demnitar nu a mai trecut pe acolo. În total, sunt 694 de imobile. Jumătate din banii obținuți vor intra în bugetul de stat, jumătate vor merge la RA-APPS.

Într-o primă etapă, vânzarea se va face prin licitație, pornind de la prețul stabilit de evaluator. Dacă proprietatea nu este cumpărată, la a doua încercare prețul scade cu 10%, iar la a treia cu 20%. În cazul unui eșec, etapa licitațiilor va fi urmată de negocierea direct cu actualul chiriaș de la un preț cu 30% mai mic decât cel stabilit de evaluator, dar peste valoarea de inventar.

Odată stabilit cumpărătorul, statul îi oferă, prin noua ordonanță emisă de Ponta, varianta plății în rate cu avans de 25% sau între 10 și 25% dacă este vorba de tineri sub 35 de ani. Singura condiție pentru plata în rate este ca prețul să depășească 50.000 de euro.

Statul dă prioritate la vânzare celor care au cumpărat deja clădirea, dar plătesc chirie pentru terenul aferent la RA-APPS, cum este cazul lui Ion Țiriac, care dă 26.897 de euro lunar pentru teren și două camere păstrate de stat în vila pe care a cumpărat-o în urmă cu 15 ani.

Casele lui Văcăroiu, Geoană, Pricopie, Funeriu, dar și Casa Presei – scoase la vânzare

În afară de sediile ambasadelor, RA-APPS a păstrat mai multe vile pentru protocolul de stat, numărul lor nefiind însă făcut public. Cert este că pe lista de vânzare nu apar vilele Lac 1,2 și 3, ultima fiind chiar reședința prezidențială actuală, nici celebra Vila Dante. Lipsesc însă și numeroase alte spații în care își au momentan sediul diverse fundații, imobile obținute pe rețeta „primul venit, primul servit”. Un astfel de exemplu este vila din strada Polonă nr 4. în care Fundația Blue Planet, deținută de către Anca Biriș, fiica lui Virgil Măgureanu, și-a deschis o grădiniță privată. Nu apar, de asemenea, nici sediile partidelor politice.

LISTA COMPLETĂ A IMOBILELOR PE CARE RA-APPS LE POATE SCOATE LA VÂNZARE

Au fost însă scoase la vânzare, printre altele, vila închiriată de Mircea Geoană din strada Cucu Starostescu nr 3, în zona Dorobanți a Capitalei, casa din strada Nikolai Gogol, nr 2, în care, în ciuda procesului pierdut cu statul, a rămas Mioara Roman, blocurile de locuințe în care stau europarlamentarul PSD Adrian Severin și senatorul PSD Șerban Nicolae, ministrul educației Remus Pricopie, consilierul prezidențial Daniel Funeriu sau fostul șef al protocolului în timpul guvernării Năstase, ambasadorul Gheorghe Dinică.

Alte proprietăți râvnite în ultimii ani sunt spațiile de la Casa Presei în care funcționează mai multe fundații și instituții mass-media. Din ce deține la Casa presei, Guvernul este dispus să renunțe la 52% din imobil: corpurile A, A4, B (B1: subsol, parter, et.1, et.2; B2: subsol, parter, et.1, et.2; B3: et.1), C, D, corpurile de legătură D1-B2 și D1-C3, garaj, depozit și terasă.

Executivul pune pe piață inclusiv clădirea din Mareșal Prezan nr. 4 în care stă de 20 de ani Nicolae Văcăroiu. Aici, actualul președinte al Curții de Conturi a fost vecin în anii ’90 cu Traian Băsescu și Adrian Năstase. După ce Băsescu s-a mutat la Cotroceni, Văcăroiu și-a schimbat, sub pretextul că scapă de urcatul scărilor, apartamentul de la etajul doi cu cel de la parter, locuit până atunci de actualul președinte. La scurt timp, Năstase a plecat și el din apartamentul de la etajul 1 al statului, pentru a se muta în casa din Zambaccian.

Cum arată blocul demnitarilor

Pentru demnitari, mai exact pentru miniștri și, timp de trei luni de la instalarea în funcție, și pentru secretarii de stat, Guvernul a păstrat un bloc în zona Dacia. Viitorul bloc al demnitarilor se află pe strada Mihai Eminescu nr. 124 și are 64 de apartamente. Nouă au câte cinci camere plus cameră de serviciu, 11 au câte patru camere și una de serviciu, altele 10 au câte patru camere, iar restul sunt de dimensiuni mai mici.

Dacă secretarii de stat vor avea, teoretic, obligația să plece după trei luni, urmând să li se deconteze chiria în oraș în limita a 18.600 de lei pe an, miniștrii vor avea contracte anuale, care se pot reînnoi.

LISTA APARTAMENTELOR DESTINATE MINIȘTRILOR

Foto: Victor Ciupuliga // Mediafax

Guvernul nu-i scoate din case nici pe cei care au apucat să intre. Dacă au locuințe de serviciu – la care au avut acces până acum de la miniștri până la secretarele lor și directorii din deconcentrate – rămân în case până la finalul mandatului sau până la data prevăzută în contractul de până acum. „Contractele de închiriere aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență produc efecte până la data la care au fost încheiate„, se arată în noua OUG. Dacă sunt foști demnitari rămași după expirarea mandatului, pot rămâne”până la soluționarea situației locative”, așa cum au fost făcute majoritatea contractelor cu RA-APPS.

Salvați de la evacuare sunt și chiriașii de lux aflați în litigii, cum este de exemplu cazul fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, dar și al cumnatei lui Nicolae Ceaușescu, Elena, care stă într-o vilă pe strada Bruxelles.

TEXTUL INTEGRAL AL ORDONANȚEI DE URGENȚĂ

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021