Opoziția, luată pe nepregătite de anunțul lui Iohannis privind referendumul: Șeful USR: Nu mai era necesară o consultare a Parlamentului

Redactor:
Politic
Opoziția, luată pe nepregătite de anunțul lui Iohannis privind referendumul: Șeful USR: Nu mai era necesară o consultare a Parlamentului
Președintele USR Dan Barna a declarat, luni, că a este un pic surprinzător anunțul lui Klaus Iohannis, precizând că nu crede că mai era necesară încă o consultare a Parlamentului cu privire la referendumul pe justiție.

„Am văzut astăzi (luni – n.r.) mesajul președintelui, ușor surprinzător. Din punctul nostru de vedere, cadrul actual e suficient, nu mai era necesară încă o consultare a Parlamentului, există o întrebare foarte clară – dacă în România ar trebui să mai fie sau nu penali în funcții publice. Am ajuns aici din acest motiv. Există un milion de semnături care confirmă această preocupare a românilor și din focus grupurile și sondajele ultimei săptămâni 76% dintre români susțin un referendum împotriva penalilor în funcții publice în conducerea României. Eu și noi considerăm că există un cadru suficient. O să vedem în continuare care este strategia președintelui, așteptăm cu interes și considerăm că e foarte important ca acest referendum să aibă loc pe 26 mai, pentru că în acea zi nu sunt doar alegeri pentru europarlamentare, este un referendum pentru rămânerea României în UE și aceasta este o miză majoră”, a afirmat Dan Barna, luni, la Parlament.

„Referendumul acesta îi aparține președintelui Iohannis, este un instrument de care dispune și din acest punct de vedere evident nu putem discuta de vreo critică, am spus doar că a fost puțin surprinzătoare această reîntoarcere la Parlament în contextul în care scrisoarea aceea așa cum era ea din februarie 2017, considerăm că era suficient și acoperitoare pentru organizarea referendumului pe justiție”, a completat liderul USR.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient și mai puternic”.

Acesta a avertizat din nou PSD legat de ordonanțe: „Avertizez Guvernul să nu emită OUG în aceste domenii justiție, politică penală, până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaștem voința suverană a românilor”.

Pe 13 februarie 2017, Parlamentul a adoptat, cu unanimitate de voturi, aviz favorabil pentru referendumul anticorupție, pe care Iohannis anunțase pe 24 ianuarie că îl declanșează.

Foto: Mediafax Foto

Inchide