Paleologu: Respingerea în BP a ședinței solemne pentru rege – „ghiolbănie fesenistă”

Paleologu: Respingerea în BP a ședinței solemne pentru rege - ghiolbănie fesenistă
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 26/04/2012, 18:12

Vicepreședintele PDL Theodor Paleologu a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că propunerea privind invitarea Regelui Mihai în Parlament trebuia discutată în BPN al PDL, apreciind că respingerea acesteia în Birourile Permanente ale Parlamentului este o „ghiolbănie fesenistă”.

„Această propunere trebuia să fie discutată în BPN și trebuia un mandat din partea partidului pentru votul din ședința conducerii Parlamentului. Respingerea acestei propuneri este o ghiolbănie fesenistă”, a apreciat Paleologu.

El a mai spus că aceia care au respins această propunere au avut o atitudine de oameni care vor să placă șefului fără să se asigure dacă îi fac rău.

„Aceștia îi fac rău președintelui Traian Băsescu, prin această atitudine servilă”, a adăugat Theodor Paleologu.

Propunerea privind organizarea unei ședințe solemne a Parlamentului în 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit de marți, la solicitarea opoziției.

Parlamentarii au acceptat, cu 191 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și 113 abțineri, introducerea pe ordinea de zi a ședinței comune de marți a Senatului și Camerei Deputaților, a unui punct suplimentar privind organizarea, pe 25 octombrie, a unei ședințe solemne la care să fie invitat Regele Mihai.

Solicitarea de introducere a acestui punct pe ordinea de zi a fost făcută de către liderul deputaților PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

„Aș dori să aveți amabilitatea să introduceți ca punct suplimentar solicitarea grupurilor parlamentare PNL pentru ca în ziua de 25 octombrie să organizăm o ședință solemnă a Parlamentului, ocazie cu care să-l invităm pe Regele Mihai să se adreseze Parlamentului, ocazie care ar marca împlinirea vârstei de 90 de ani a Majestății Sale și, în același timp, ar fi un prilej de evocare istorică și de omagiere a singurei personalități în viață încă dintre șefii de stat din perioada celui de-al doilea război mondial. Ar fi un bun prilej să ne întoarcem privirea spre momentele importante ale istoriei românești, ar fi un bun prilej să arătăm că ne prețuim istoria și oamenii care au făurit istoria acestei țări”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu în plenul reunit al Parlamentului.

La rândul său, președintele PSD, Victor Ponta, a apreciat că propunerea lui Tăriceanu este una „de bun simț, de normalitate într-o societate care are foarte puține repere și foarte puține momente de normalitate”.

„Cred că ar fi un gest pe care societatea românească l-ar aprecia ca, pe 25 octombrie, la împlinirea unei vârste pe care o urez tuturor celor prezenți, Regele Mihai să se adreseze nouă, fără a avea dezbateri politice, fără a discuta despre forma noastră de guvernământ sau despre altceva, ci arătând un semn de respect pentru o personalitate a istoriei românești”, a afirmat Ponta.

El a precizat că parlamentarii PSD vor vota în favoarea propunerii lui Tăriceanu.

Vicepreședintele PDL Theodor Paleologu a făcut un apel, marți, în plenul reunit, la colegii săi de partid, să accepte organizarea unei ședințe solemne pe 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai, arătând că „este o chestiune de obraz”, tocmai pentru ce a spus în iunie președintele Băsescu.

„Fac apel către colegii din grup să voteze și ei pentru invitarea Regelui Mihai. Este o chestiune de obraz, motivul invocat că Regele Mihai nu ar fi șef de stat nu ține”, a spus Toader Paleologu.

El a continuat, apreciind că invitarea Regelui Mihai în Parlament este „o chestiune de obraz, de întâlnire cu istoria noastră”.

„Tocmai pentru faptul că președintele Traian Băsescu a spus ce a spus în iunie, e o chestiune de obraz pentru noi toți să votăm pentru invitarea regelui pe 25 octombrie”, a mai spus Paleologu.

De altfel, contactat de MEDIAFAX în iunie, după ce președintele Băsescu i-a adus o serie de acuzații Regelui Mihai, Theodor Paleologu a declarat: „Trăiască Regele!”.

Atunci, Traian Băsescu a declarat că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost „un act de trădare”. „Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului național al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Băsescu.

„Vedeți, noi încă nu ne așezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toți și pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor și a țiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu știu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un șef de stat atunci. Ăsta (mareșalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alții îi considerăm criminali de război – șeful de stat și prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruși și a lăsat țara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?”, a comentat Băsescu.

Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au respins, luni, solicitarea PNL de organizare a unei ședințe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viață a Regelui Mihai, a anunțat președintele Camerei, Roberta Anastase.

Roberta Anastase a spus că membrii PDL din Birourile permanente au votat împotriva propunerii liberalilor, având în vedere faptul că în ședință solemnă a Parlamentului pot rosti mesaje doar șefi de stat în funcție.

Alina Novăceanu, [email protected]

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Lidl se transformă! Ce începe să vândă și când ajung primele produse în magazinele din...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Te-ai gândit că trebuie să cumperi anvelope noi? Iată cum le alegi pe cele mai...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Virusul care ar putea provoca o nouă pandemie. 40% dintre oamenii infectați au murit
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Tehnici de citire a chipului. Cum îți dai seama dacă o persoană îți ascunde ceva
Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră despre interzicerea centralelor termice de apartament
547 de NOI CAZURI de INFECTARE, INCIDENȚA pe JUDEȚ este 7,91
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Doliu în muzica populară! O celebră artistă s-a stins din viață. Tragedie în România
Dumnezeule, nu! Virus apocaliptic la orizont! Covid-19 e ultima grijă. Vine Nipah
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021