Părintele Gogu: Fratele meu, Ion Diaconescu, era o bunătate de om, nu a păcătuit în viață

Părintele Gogu: Fratele meu, Ion Diaconescu, era o bunătate de om, nu a păcătuit în viață
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 24/04/2012, 04:10

Fratele mai mic al lui Ion Diaconescu, Gheorghe Popescu, în vârstă de 88 de ani, cunoscut și ca „părintele Gogu”, ultimul rămas în viață dintre cei șapte frați ai familiei, s-a recules, joi, la căpătâiul seniorului țărănist.

Gheorghe Popescu a fost preot, dar acum nu mai activează. A vorbit cu un regret adânc despre fratele său mai mare Ion Diaconescu. Amintirile sale, spuse printre lacrimi, au conturat viața chinuită de traiul în pușcării a lui Ion Diaconescu și tinerețea spulberată de „căpăstrul pus pe cap”, la numai 29 de ani.

Nu știu dacă nu poate fi socotit între oamenii care, în viață, nu au păcătuit, ci a fost chinuit

„Nu știu dacă (Ion Diaconescu – n.r.) n-ar fi putut fi socotit între oamenii care în viață n-au păcătuit, ci au fost chinuiți. Pentru mine este un martir al familiei, al neamului românesc. L-am plâns în pușcărie, am fost în pușcărie la el la Aiud, am discutat cu el între gratii, am fost la Valea Călmățuiului, la Rubla, unde a fost cu domiciliu obligatoriu”, spune, cu glas tremurat de durere, fratele lui Ion Diaconescu.

Gheorghe Popescu a insistat asupra bunătății și blândeții lui Ion Diaconescu. În amintirea sa, cele două trăsături ale caracterului lui Diaconescu au fost definitorii pentru viața fruntașului țărănist.

A căutat să împace, iar acolo unde nu putea, pleca

„O bunătate de om, un om fin, cu un caracter cu totul deosebit. Eu nu l-am auzit înjurând, nu l-am văzut certându-se cu cineva. Intervenea în toate discuțiile când se produceau anumite nemulțumiri, animozități. Căuta să împace, iar acolo unde nu putea, pleca. Nu-i plăcea să vadă pe cineva supărat. Era omul care vrea să strângă în jurul lui pe toți. Toți îi erau dragi, fie din familie, fie străini. Era cu inimă deschisă, cu o bunătate cu totul excepțională, plin de calități, virtuți”, își amintește Gheorghe Popescu.

Fratele lui Ion Diaconescu a remorat și pasiunea lui Ion Diaconescu pentru politică, el apreciind, cu tristețe, că seniorul țărănist nu a reușit să-și vadă idealurile împlinite.

De la 29 de ani i s-a pus căpăstrul în cap

„A fost pasionat în politică. De tânăr era alături de Ion Mihalache, care era unchiul nostru. Îl aprecia Mihalache, îl ținea alături. Idealul lui a fost ca România să înfloreacă, să prospere, lumea să fie îndestulată, vrea să vadă țara cât mai bogată, fericită, poporul să se bucure. Nu a reușit”, a spus părintele Gogu.

El a spus că lui Ion Diaconescu i s-a „pus căpăstrul în cap” la 29 de ani, iar lupta fratelui său s-a mutat în pușcării.

„De la 29 de ani a fost arestat. I s-a pus căpăstrul în cap și nu a mai putut să își desfășoare activitatea pentru care el ar fi vrut să lupte. A luptat în pușcărie cu dârzenie. Nu am știut de el cinci ani de zile. Am crezut că e mort, pentru că nu avea voie la pachet, la vorbitor. Primeam scrisori din partea colegilor de pușcărie care ieșeau și îl descriau în culori frumoase, ne spuneau că datorează existența lor moralului pe care îl avea”, își amintește Gheorghe Popescu.

Îl cheamă Diaconescu pentru că a fost înfiat de sora tatălui, care nu avea copii

Părintele Gogu lămurește și diferența de nume dintre el (numit Popescu) și fratele său, numit Ion Diaconescu.

„Eu sunt cunoscut ca părintele Gogu. Popescu Gheorghe e numele meu. De ce eu – Popescu și el Diaconescu? Dânsul s-a născut Popescu. Sora tatălui, neavând copii, a înfiat trei copii, a luat de la un frate o fată, de la tata un băiat, pe Diaconescu Ion – noi îl numim Nelu. Era un băiat simpatic, frumos, fetele pe vremea lui erau toate după el, era admirat prin comportarea lui, ținuta lui, era blând”, a spus cel mai mic și ultimul rămas în viață dintre frații familiei Popescu.

Ion Diaconescu a fost înmormântat cu onoruri militare

Fostul președinte al PNȚCD Ion Diaconescu a fost înmormântat, joi, cu onoruri militare, în prezența câtorva sute de persoane. Înmormântarea a avut loc la Cimitirul Bellu, fostul lider țărănist primind onoruri din partea militarilor Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”. El a fost înmormântat lângă soția sa, Eugenia Diaconescu, decedată în 2010.

Președintele de onoare al PNȚCD a fost însoțit pe ultimul drum de membri ai familiei, precum și de mai mulți lideri țărăniști, printre care Victor Ciorbea, Gheorghe Ciuhandu. La mormântul său au fost depuse câteva zeci de coroane.

Slujba de înmormântare a fost oficiată la biserica Sf. Spiridon, de un sobor format din 16 preoți.

La finalul slujbei de la biserica Sf. Spiridon, consilierul de stat Gheorghe Angelescu a înmânat familiei seniorului țărănist Ion Diaconescu decorația acordată post mortem de către președintele Traian Băsescu, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer.

Fostul președinte al PNȚCD Ion Diaconescu a decedat, marți seară, la vârsta de 94 de ani. Ion Diaconescu fusese tratat recent la Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu” Fundeni, din cauza unor tulburări de ritm cardiac, fiind externat în 3 octombrie.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...