Parlamentul a votat declarația prin care îi cere demisia președintelui Băsescu. Udrea, protest antiTăriceanu pe holuri

Parlamentul  a votat declarația prin care îi cere demisia președintelui Băsescu. Udrea, protest antiTăriceanu pe holuri
Publicat: 25/06/2014, 15:19
Actualizat: 30/07/2014, 16:03

Parlamentul a votat astăzi cu 344 de voturi pentru și 17 abțineri Declarație politică prin care se cere demisia președintelui Traian Băsescu, din cauza scandalului în care este implicat fratele acestuia, Mircea Băsescu. Declarația nu are o valoare juridică, ci doar una politică, șeful statului anunțând deja că intenționează să își continue mandatul până în ultima zi. De la ședință au lipsit Crin Antonescu și Vasile Blaga, președintele Kelemen Hunor nu a votat-o, iar pentru s-au exprimat premierul Victor Ponta și vicepremierul Daniel Constantin. În Birourile Permanente reunite Declarația politică a întrunit 16 voturi pentru, au fost cinci voturi împotrivă și a existat o abținere.

Update 10.54 Declarația Parlamentului a întrunit 344 de voturi pentru și 17 abțineri.

Update 10.48 A luat cuvântul președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. El a precizat că știe că președintele Băsescu nu își va da demisia și de aceea din textul declarației s-a scos sintagma „demisia de onoare”, ci s-a păstrat doar demisia.

„Declarația este un semnal, celui care ocupă temporar această funcție, că poate este timpul ca pentru onoarea statului român și respectabilitatea unui demnitar să se retragă din funcție cu onoare și demnitate. În numele meu și al PSD vă cer să votați această Declarație politică ca un semn de respect pentru statul român”.

Update 10.45 Celelalte grupuri parlamentare nu au dorit să ia cuvântul.

Update 10.42 Deputatul PNL, Ludovic Orban, vorbește în numele liberalilor, el afirmând că motivația PNL pentru a vota Declarația este diferită de cea a PSD.

„Nu de a vota o propunere de declarație propusă de domnul Zgonea, Tăricenu și PSD care nu considerăm că au căderea morală de a solicita președintelui României, ci ce a stat la baza PNL de a iniția propriul proiect de declarație care să aibă ca scop demisia președintelui Băsescu: de 9 ani PNL luptă împotriva lui Traian Băsescu, nu împotriva unui om, ci împotriva unui mod de a conduce România. În timp ce voi vă doriți să scăpați de Traian Băsescu pentru a vă ocupa de furăciunile din România, pentru a câștiga electorat, pentru a vă scăpa corupții care sunt în anchete, pentru a împiedica justiția să-i pedepsească pe corupți, noi ne dorim să scăpăm de Traian Băsescu pentru că nu mai are capacitatea de a lupta pentru justiție. Cum să pretinzi că poți lupta împotriva corupției în propria țară, când nu poți lupta în propria ta familie„, a spus Orban.

„Dacă vă doreați să scăpați de trebuia să inițiați procedura de demitere. Aveți nevoie de el ca de un bau bau cu care să speriați românii, amenințând românii cu acest baubau așa vă doriți să câștigați voturi”, a adăugat Orban.

Update 10.38 Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu ia cuvântul.

„Este o acțiune politică fără urmări juridice, Băsescu nu își va prezenta demisia de onoare indiferent de votul nostru. Tratează cu dispreț Parlamentul, îl ignoră, a vrut să-l transforme într-o formă fără fond. Și-a mobilizat toate forțele propagandistice care îi atacă pe susținătorii acestei declarații politice. A venit vremea să părăsească cea mai înaltă demnitate din stat pe care a coborât-o la un nivel inacceptabil”, a fost mesajul lui Tăriceanu.

Update 10.35 Declarația Parlamentului prin care se cere demisia președintelui Traian Băsescu a fost citită de senatoarea PSD, Gabriela Firea, cea care a avut un conflict cu șeful statului, depunând și o plângere penală împotriva acestuia pentru infracțiunea de șantaj.

Update 10.30 În plenul Parlamentului sunt 357 de parlamentari, din totalul de 375. Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu lipsește de la ședință, fiind prezenți, premierul Victor Ponta și vicepremierii Daniel Constantin (președintele PC) și Kelemen Hunor (președintele UDMR).

Update 10.20 Primul care a luat cuvântul a fost senatorul PNL, Ioan Ghișe, care a cerut ca Parlamentul să voteze suspendarea președintelui Traian Băsescu. Solicitarea sa a fost respinsă din motive procedurale de președintele Camerei Deputaților , Valeriu Zgonea, care a spus că propunerea trebuie să treacă mai întâi prin Birourile Permanente reunite

Update 10.15 „Fiecare va vota după conștiință, aceasta este poziția grupurilor reunite, nu exista obligația de a vota pentru sau împotrivă. Au fost păreri diferite, dar marea majoritate crede că o astfel de declarație nu va avea niciun efect juridic oricum și nici din punct de vedere politic. Nu avem elemente nici pentru a spune că președintele este vinovat, nici că este total nevinovat”, a declarat pentru gândul președintele UDMR, Kelemen Hunor înaintea începerii ședinței, grupurile UDMR având o ședință înaintea plenului.

Înaintea ședinței de plen, președintele PMP, Elena Udrea, însoțită de alți parlamentari de la PMP au venit cu mai multe coli A4 pe care era tipărit „bilețelul roz” trimis de Călin Popescu Tăriceanu președintelui Traian Băsescu în 2005, prin care îi cerea să intervină la Parchet în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu.

„Cât tupeu trebuie să aibă domnul Tăriceanu ca după ce a scris un astfel de bilețel să ceară demisia lui Traian Băsescu pentru fapte pe care președintele nu le-a făcut?”, a mai spus Udrea, care a arătat că parlamentarii PMP așteaptă și autograf din partea lui Tăriceanu pe aceste bilețele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Ducesa de Sussex a dezvăluit primul produs din brandul său American Riviera Orchard