PARTIDUL FALIMENT

Publicat: 29/07/2015, 10:22
Actualizat: 04/03/2019, 20:42

Dacă partidele politice ar funcționa ca niște firme, situația financiară arată că ar fi fost niște firme extrem de neperformante, acumulând datorii în fiecare an. Campaniile electorale din ultimii ani nu au arătat însă problemele financiare ale PSD și PNL, dimpotrivă, ele fiind din ce în ce mai opulente. Ultimul exemplu îl constituie campania pentru prezidențiale din 2014, când sumele cheltuite întrec sumele declarate oficial de partide. Spre exemplu, PSD a plătit pentru Victor Ponta un spectacol grandios pe Arena Națională, chiar de ziua premierului – 20 septembrie 2014, cheltuielile neapărând ca fiind făcute în campania electorală oficială.

Moștenirea mandatului lui Victor Ponta în fruntea PSD este o datorie de 7,1 milioane de euro, pesediștii având de plătit către creditori 25 milioane de lei în următorul an. Noul lider PSD, Liviu Dragnea, afirmă că partidul funcționează în continuare, că „mai are lumină”. Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat pentru gândul că datoria fostului PNL este de aproximativ trei milioane de euro, la care se adaugă însă și datoria fostului PDL, datoria noului PNL fiind de peste șase milioane de euro. PSD și PNL mai au însă de împărțit și datoria USL, care, deși a murit politic, are în continuare un bilanț fiscal dezastruos, peste 9 milioane de lei datorii. Cele două mari partide nu au ajuns încă la o soluție de partaj în privința datoriilor USL, care apare cu aceste datorii la Ministerul Finanțelor Publice.

Când a venit în fruntea PSD, Victor Ponta a comandat un audit intern privind situația financiară a partidului, declarând că au fost găsit peste șase milioane de euro datorii. Datoriile era însă unele istorice, în 2010, regăsindu-se facturi neplătite din campania lui Adrian Năstase pentru funcția de președinte – 2004. Sumele erau rostogolite de la an la an, partidele neajungând să le plătească efectiv vreodată, ci așteptând ca creditorii să accepte negocierile în momentul în care ajungeau la guvernare.

La finele lui 2014, documentele de la Ministerul de Finanțe indică în dreptul PSD o datorie de 32 milioane de lei, 25 de milioane trebuind plătite într-un interval mai mic de un an. Conturile PSD nu sunt blocate în acest moment, deși creditorii au cerut blocarea acestora.

„Habar nu am, nu știu. Deocamdată văd că funcționăm, mai avem lumină, avem curent!”, a răspuns noul lider din Kiseleff, Liviu Dragnea când a fost întrebat despre datoriile de 32 milioane de lei ale PSD.

El a contrazis chiar bilanțul fiscal depus de partid la Ministerul de Finanțe, susținând că datoriile sunt mai mici.

„Nu avem datoriile astea. Eu am vorbit cu Mircea Drăghici, trezorierul partidului, să ne vedem în zilele următoare și să am o oglindă foarte clară financiară a partidului și să vedem calea de urmat”, a fost răspunsul lui Dragnea.

Cu o zi înaintea acestor afirmații ale lui Dragnea, fostul președinte PSD, Victor Ponta, dar și trezorierul partidului, Mircea Drăghici, au evitat să răspundă întrebărilor legate de datoriile PSD.

Ponta a replicat că datoriile PSD sunt mai mici decât cele ale postului RealitateaTV, în timp ce Drăghici a spus că noul președinte interimar trebuie să răspundă la aceste întrebări, după care a început să râdă zgomotos.

Datele de la Ministerul de Finanțe, depuse chiar de contabilii PSD arată negru pe alb, că datoria partidului la finele anului 2014 este de 32 milioane de lei. Cu toatea acestea, PSD plătește rată la bancă pentru a-și cumpăra de la RAAPPS sediul din șoseaua Kiseleff numărul zece.

PNL și PDL își plătesc separate datoriile

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat pentru gândul că datoria fostului PNL este de aproximativ trei milioane de euro. La acestea se adaugă însă și datoriile fostului PDL, care sunt cam de aceeași valoare. Astfel, potrivit lui Petrache, datoriile noului PNL se apropie de valoarea datoriilor celor de la PSD.

„PSD are vreo 7 milioane de euro, PNL-ul nou are și el ceva, poate nu avem șapte milioane, dar ne apropiem. La vechiul PNL, pot să vă spun că avem un imobil executat, imobilul de pe bulevardul Magheru, avem și discuții cu creditorii, sunt și discuții în partid, este o comisie formată să discute cu creditorii ca într-un timp relativ scurt să putem să plătim datoriile pe care le avem. În noul PNL am decis ca fiecare fost partid să-și plătească datoriile pe care le are. Mi se pare că am fi neserioși dacă ne-am gândi să plătim sedii și nu datoriile pe care le avem, până una alta ne-am făcut campanie cu ajutorul finanțărilor din partea unor firme, este corect ca prima dată să plătim acele datorii. Suntem dați în judecată pentru campania din 2009 de la prezidențiale și europarlamentare și pentru campania din 2014″, a explicat pentru gândul situația financiară a partidului secretarul general, Marian Petrache.

Când se vor plăti aceste datorii de PNL și PSD? Probabil, niciodată, deoarece cotizațiile membrilor de partid nu au acoperit niciodată aceste sume fabuloase. „Sincer să fiu, într-un timp foarte, foarte lung”, este răspunsul lui Petrache când este întrebat când vor plăti marile partide aceste datorii istorice.

„Este vorba de înțelegerile care se pot face între creditori și partidele politice, o decizie politică în interiorul partidelor, pentru că sursele de finanțare, în afară de cele de la stat care sunt doar pentru funcționarea curentă, alte surse de finanțare sunt doar cotizațiile fiecărui membru, dar vorbim despre sume foarte mari”, a subliniat secretarul general al PNL.

Datoriile PNL nu sunt publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Surpriza: USL trăiește prin datorii de 9 milioane de lei

PNL și PSD au însă și o datorie comună de pe vremea când au funcționat ca USL. Deși Uniunea a murit ca proiect politic, datoriile acesteia au rămas în continuare înregistrate în documentele de la Ministerul de Finanțe. Datoriile au rămas neplătite de aproximativ trei ani, ele fiind făcute după alegerile locale și parlamentare din 2012.

Până în momentul de față, PNL și PSD nu au ajuns la un acord privind partajarea datoriilor din USL, chiar dacă suma este una impresionantă: peste nouă milioane de lei.

Astfel, de trei ani de zile, PSD și PNL nu reușesc că plătească datoriile USL și nici să se înțeleagă asupra lor. Cele două echipe au avut câteva întâlniri anul trecut, dar nu s-a ajuns la vreun acord.

„Sigur, va trebui să ne întâlnim să discutăm pe această temă cu cei de la PSD. Nu am nicio evaluare pe acest subiect, nu am discutat cu cei de la PSD, dar sunt convins că va veni și acest moment, dacă sunt la Ministerul Finanțelor înregistrare, ele trebuie plătite. Bănuiesc că sunt de la alegerile locale și parlamentare din 2012, în 2014, USL s-a rupt. Așa au rămas cu datorii restante toate partidele după fiecare campanie electorală, la momentul acela USL funcționa ca un partid”, a afirmat pentru gândul Petrache.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REGELE asfaltului din CONSTANȚA a prins un CONTRACT impresionant la Tulcea!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
LOVITURA SUPREMĂ pentru toţi românii vaccinaţi cu PFIZER! Răsturnare totală de situaţie
Doliu în lumea politicii. Fostul candidat la alegerile prezidențiale a murit. Cancerul l-a răpus
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...