Patriarhia susține castrarea chimică a pedofililor: Mila creștină nu se aplică aici

Redactor:
Sorina Ionașc
Patriarhia susține castrarea chimică a pedofililor: Mila creștină nu se aplică aici
Într-o zi de doliu național, în Parlamentul României s-a strecurat un alt subiect de interes. Pe "masa rotundă" a unui grup de senatori , alături de reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, preoți și medici, a fost așezat un draft de proiect legislativ privind castrarea chimică a pedofililor.

Într-o zi de doliu național, în Parlamentul României s-a strecurat  un alt subiect de interes. Pe „masa rotundă” a unui grup de senatori, alături de reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, preoți și medici, a fost așezat un draft de proiect legislativ privind castrarea chimică a pedofililor. Deși există încă din 2011 o astfel de inițiativă legislativă, adoptată tacit de Senat și rămasă blocată la Camera Deputaților, senatorii Ciprian Rogojan, Gabriela Firea și Marian Vasiliev vor să reînvie subiectul și să depună un nou proiect de lege pe această temă la începutul noii sesiuni parlamentare.

Ce spun reprezentanții clerului

În încercarea de a-și promova inițiativa, senatorii au găsit susținere acolo unde nici nu se așteptau: la Biserică. Preotul Răducă Vasile, reprezentantul Patriarhiei  la dezbatere, a declarat nu doar că va susține această inițiativă, ci o va și promova.

Din partea Mănăstirii Putna, preotul Victorin a fost mai tranșant. În cazul pedeofililor, hoților și al criminalilor nu trebuie să întoarcem și obrazul celălalt.

„Păi mila creștină se aplică dacă există discernământ. Discernământul este cel mai valoros. Imaginați-vă că aveți un copil care a fost abuzat, și imaginați-vă că acest lucru l-a făcut cel mai bun prieten sau chiar o rudă apropiată.  Libertatea mea încetează atunci când intru peste libertatea celuilalt.  Dacă noi nu aveam această conștiință sădită în noi, societatea trebuie să aibă grijă de acestă problemă. Pot să fiu eu înțelegător cu cel care i-a creat copilului o traumă ulterioară pentru tot parcursul vieții?”, a declarat părintele Victorin, la finalul dezbaterii.

Cum ar arăta proiectul de lege

Termenul de „castrare” le pune probleme însă. Așa cum au recunoscut-o și inițiatorii, sunt multe persoane care consideră că a castra prespune o intervenție chirugicală. În realitate, castrarea chimică înseamnă un tratament hormonal administrat pentru scăderea libidoului unei persoane și poate fi reversibil, în sensul în care există posibilitatea ca, în momentul opririi tratamentului respectiv, activitatea sexuală să nu fie afectată.

Proiectul, deși este încă în fază incipială, presupune, în prima variantă, ca unui pedofil să i se reducă pedeapsa cu închisoarea dacă acesta cere să fie supus tratamentului hormonal de bunăvoie sau, în a doua variantă, impunerea tratamentului în ultimele trei luni de detenție.

„Pedepsele din prezent sunt mult prea permisive”, se plânge Rogojan. „Acum primești închisoare de cinci ani, să zicem, dar scrii o carte și după doi ani ieși din detenție și repeți fapta Eu cred că putem face un pas către extinderea pedepselor a celor care abuzează copiii sub 13 sau 15 ani. Iar dacă pedofilii se oferă să fie supuși tratamentului, deci voluntar, atunci să li se reducă pedeapsa. Este mult mai ieftin acest tratament hormonal, din punct de vedere economic, decât detenția”, a spus senatorul Rogojan, adăugând că o astfel de măsură ar putea fi extinsă și violatorilor.

Mai mult, referitor la durata tratamentului, adică a castrării chimice, inițiatorii spun că ar trebui aplicat până la maxim trei ani nu de un medic, ci de o întreagă comisie de specialiști. „Un singur medic poate să mintă la un moment dat”, acuză Rogojan.

Din grijă pentru „copiii țării”, senatoarea PSD Gabriela Firea s-a alăturat colegilor săi din opoziție și s-a semnat ca și co-inițiator.

„Suntem părinți sau unii dintre noi urmează să devină părinți și conștientizăm că avem o responsabilitate față de copiii noștri și copiii țării. Vom încerca să impulsionăm dezbaterea pe acest proiect, dacă se poate cu prioritate. Comportamentul uman reacționează în cazul unor pedepse care conțin termeni considerați de societate duri dar adecvați situației”, a spus senatoarea.

Problema pedofililor trebuie rezolvată, aceasta fiind și concluzia doctorului Cristian Andrei. „Eu sunt de acord cu măsura de a recomanda sau de a impune, acolo unde este cazul, tratamentul hormonal pentru pedofilul diagnosticat psihiatric. Tratamentul ar fi foarte bun atât în interesul comunității, dar și în interesul pedofilului”, spune el.

Însă în niciun caz sub numele de castrare chimică. „Castrarea este satisfacția un pic ciudată a celorlalți bărbați care vor să-l pedepsească pe cel care e pedofil. Mi se pare o formă agresivă a unor oameni de semnala un fenomen social foarte răspândit . Unii oameni spun că îi sperii pe pedofili dacă-i ameninți cu castrarea. Pe pedofil nu-l interesează prea mult genitalitatea, nu partea lui genitală are probleme, ci creierul lui este bolnav și atunci trebuie abordat emoțional, psihologic, social”, a declarat doctorul, pentru gândul.

Când va ajunge proiectul final în Parlament

Aflat abia în stadiul dezbaterilor, cei trei inițiatori susțin că, pe lângă discuțiile de miercuri, vor urma și alte întâlniri pe tema castrării chimice a pedofililor.

„Avem susținerea societății, am vorbit cu cetățenii în teritoriu și toți sunt de acord. Ba mai mult, vor să se aplice la toți infractorii, nu doar la pedofili”, se laudă senatorul PPDD Marian Vasiliev.

Astfel, pe perioada vacanței parlamentare, cei trei senatori vor continua dezbaterile, urmând ca din toamnă, după începutul următoarei sesiuni parlamentare, să fie depusă și inițiativa legislativă.

 

 

Inchide