PDL așteaptă salvarea de la „CEALALTĂ ROMÂNIE”: Legea Baconschi aduce un milion de voturi în plic

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 18:35

Între trei și cinci milioane de români – acesta este bazinulelectoral potențial aflat în afara țării, potrivit unor calculefăcute pentru gândul de lideri și oficiali democrat-liberali.Dintre aceștia, potrivit acelorași surse, în mod real ar putea votaîntre 500.000 și un milion de oameni după ce proiectul ministruluiTeodor Baconschi privind introducerea votului princorespondență va deveni realitate. PDL speră ca, atât laprezidențiale, cât și la parlamentare, să ia în continuare partealeului din diaspora, așa cum a făcut-o până acum.

La ultimul scrutin, masa de votanți din străinătate a făcutdiferența între Traian Băsescu șisocial-democratul Mircea Geoană. Susținătoriiacestuia din urmă au acuzat nereguli la secțiile specialeorganizate în afara ambasadelor și consulatelor, cerând renumărareavoturilor.

l Recent, autoritățile au lansat spre dezbatereun proiect pentru introducerea în sistemul electoral a votului princorespondență, care ar putea duce la creșterea numărului dealegători din străinătate. Însă, fără prevederi clare de securizarea votului prin corespondență, măsura ar atrage după sine noisuspiciuni de fraudă.

Lege pentru votul prin corespondență

• Ministrulde Externe, Teodor Baconschi, susține că proiectullegii votului prin corespondență ar trebui deja adoptat deParlament în 2011. Po-trivit ministrului, în redactarea actuluinormativ s-au avut în vedere modelele de funcționare a sistemuluielectoral din Marea Britanie, Italia, Spania și Ger-mania. Înaceste țări, autoritățile trimit un buletin de vot într-un plicsigilat, la adresa unde cetățenii au anunțat în prealabil că vorvota.
• Conformproiectului lansat de MAE spre dezbatere, cetățenii români cudomiciliul sau reședința în străinătate vor avea posibilitatea de aopta între a-și exercita dreptul de vot prin metoda clasică deprezentare la urne sau prin corespondență. Astfel, alegătorulro-mân poate comunica în scris misiunii diplomatice a României cădorește să își exercite votul prin corespondență cel mai târziu cu60 de zile înainte de data scrutinului. Buletinul de vot seexpediază prin poștă către birourile electorale ale secțiilor devotare organizate la misiunile diplomatice și oficiileconsulare.

Președintele PDL Diaspora, WilliamBrânză, a precizat, pentru gândul, căproiectul „urmează să fie perfectat” în privința securizăriivotului: „Specialiștii, nu politicienii, din Ministerul de Interneși serviciile speciale trebuie să găsească soluțiile cele mai bunepentru securizarea votului. S-a vorbit despre varianta plic înplic. Specialiștii trebuie să-și spună cuvântul pentru că, altfel,cel care va pierde va striga «Fraudă!»”.

Câți alegători în plus aduce votul princorespondență

• Laultimele alegeri prezidențiale au fost înregistrate 146.876 devoturi valabil exprimate de români la secțiile de votare dinstrăinătate. Dintre acestea, 115.831 au fost pentru Traian Băsescuși 31.045 pentru Mircea Geoană. Cele mai multe secții de votare aufost deschise în Italia – 55. Aici au votat peste 40.000 de români,cea mai mare prezență fiind înregistrată la Roma și Milano.
• Laviitoarele alegeri, dacă legea votului prin corespondență va intraîn vigoare, situația ar putea fi diferită din punctul de vedere alnumărului de voturi exprimate. Ministrul de Externe, TeodorBaconschi, susține că în jur de 500.000 de români ar vota princorespondență. În schimb, președintele PDL Diaspora,William Brânză, este de părere că în plic își vorpune votul „cel puțin un milion de români”. „Votul princorespondență va da posibilitatea multor români din străinătate săse exprime la alegerile viitoare. Cel puțin un milion de români vorvota prin corespondență. În prezent, neoficial sunt «apți» de votîn toată lumea 4,5 milioane spre 5 milioane de români”, a menționatBrânză.

Citește și editorialul RodicăiCiobanu: Bătălia pentru poporulelectoral din afară

Democrat-liberalul a adăugat că cei mai mulți români se află înSpania și Italia – 3 milioane, dintre care 2 milioane cu drept devot. În Eu-ropa sunt, neoficial, peste 4 milioane de români.Românii vor vota în plic și pentru parlamentarii care candidează lacolegii uninominale din străinătate. Colegiile sunt: Europa-Asia(Camera Deputaților și Senat), SUA-Asia (Senat), Europa de Est(Camera Deputaților), Canada (Camera Deputaților), Asia-Africa(Camera Deputaților).

„Votanții PDL au venit după Traian Băsescu. Nu îiinteresează sigla”

Cel mai bine organizați în diaspora sunt, la momentul actual,democrat-liberalii. Nu mai puțin de 100 de orga-nizații are PDL întoată lumea, cele cu miză fiind în Spania, Italia, Portugalia,Franța, Germania. „Cei mai mulți sim-patizanți ai noștri sunt înEuropa, dar și în America. Românii din străinătate care au votatPDL au venit, de fapt, după Traian Băsescu. Ei nu vin după o siglă,au o gândire la rece, sunt foarte practici. De aceea, diaspora nueste o dispută, este un teren pentru adevărații politicieni”, aapreciat William Brânză.

La Roma, Ponta a plantat pomi ca să culeagăvoturi

Social-democrații nu au reușit nicio-dată să obțină un scor bunîn străinătate. PSD nu este la fel de bine organizat în diaspora caadversarii săi politici. De altfel, PSD Diaspora s-a înființat cudoar 3 luni în urmă și încearcă în prezent formarea unororganizații în țările în care sunt comunități mari de români. Înacest moment, social-democrații au, potrivit președintelui PSDDiaspora, Cristian Rizea, „aproape opt organizațiiîn Italia și cam tot atâtea în Spania”. „Avem organizații aproapeîn fiecare țară din Europa și în Statele Unite, dar noi neconcentrăm pe comunitățile din Spania și Italia”, a declarat,pentru gândul, Cristian Rizea.

CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI

Acesta nu a știut să spună câte voturi ar putea aduce votul princorespondență, dar a menționat că nu crede într-o creșteresemnificativă. „Nu am făcut estimări, nu știm câte voturi ar puteaveni. În forma actuală, propusă de Ministerul de Externe, nu o săavem o creștere semnificativă pentru că votantul întâmpină niștegreutăți în a-și exprima votul plecând de la câte plicuri trimitepână la gestionarea sistemului prin poștă”, a spus Rizea.Președintele PSD Diaspora susține că social-democrații nu sunt deacord cu proiectul de lege privind votul prin corespondență:”Proiectul reprezintă o legiferare a fraudei la vot prin lipsamăsurilor de securizare a votului”. Deși respinge varianta MAE,Rizea nu a știut să dea un exemplu de măsuri care să îmbunătățeascăsecurizarea votului prin corespondență, însă a apreciat că trebuieapelat la specialiști din Anglia.
• Întretimp, pesediștii încearcă să consolideze organizațiile dindiaspora. La sfârșitul săptămânii trecute, liderul PSD Victor Pontas-a dus la Roma pentru a contribui la „înrădăcinarea comunitățiiromânești în Italia” prin acțiunea de plantare a 50 de pini înparcul „Giovanni Palatucci„.

Cum a votat diaspora la alegerile trecute

Cifrele indică o creștere semnificativă a prezenței la vot adiasporei de-a lungul timpului. La prezidențialele din 2000, înturul întâi au votat 33.169 de români, iar în turul al doilea -16.331. În 2004 au votat 40.149 de români, la referendumul pentrususpendarea lui Traian Băsescu, în 2007, au votat 75.027.

Băsescu: Încercăm introducerea votului princorespondență

Președintele Traian Băsescu susține că se vaîncerca introducerea votului prin corespondență pentru a facilitaromânilor din străinătate exprimarea opiniei politice. Șefulstatului a anunțat, joi, suplimentarea programelor menite săconsolideze atașamentul acestora față de țara de origine.”Diplomația română va continua să acționeze pentru liberalizareaaccesului cetățenilor săi pe piața europeană a muncii și contez șiaici pe cooperarea statelor membre. În sprijinul românilor carealeg să trăiască temporar sau permanent în străinătate, vom încercasă introducem votul prin corespondență pentru a le facilitaexprimarea opiniei politice”, a declarat Băsescu.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...