PDL dă derogare prefecților și șefilor de deconcentrate să intre în alegeri. USL: este o lege cu dedicație pentru clientela de partid

PDL dă derogare prefecților și șefilor de deconcentrate să intre în alegeri. USL: este o lege cu dedicație pentru clientela de partid
Publicat: 23/04/2012, 19:34

PDL pregătește în Parlament eliminarea piedicilor legale în privința candidaturilor pe care prefecții, directorii de deconcentrate și șefii din administrațiile locale și județene le au în vedere pentru alegerile viitoare.
Cu o săptămână înainte de vacanța parlamentară, șase senatori democrat-liberali, printre care și ministrul de Interne, Traian Igaș, au depus la Senat o inițiativă conform căreia atât funcționarii publici, cât și înalt funcționarii publici nu vor mai fi obligați să-și depună demisia în cazul în care vor intra în cursa electorală pentru posturile de primari, președinți de consilii județene, senatori, deputați sau consilieri locali și județeni. Potrivit proiectului, pentru a intra în cursa electorală va fi nevoie doar de o suspendare a raporturilor de serviciu.
Practic, dacă inițiativa semnată de către Gabriel Berca, Ion Rușeț, Sorin Fodoreanu, Dorin Păran și Tudor Udriștoiu va fi adoptată până în toamnă de parlament, toți funcționarii publici care vor intra în lupta electorală vor avea rezervate posturile pe care le ocupă, astfel încât nu vor mai avea nimic de pierdut în cazul unui eșec.

„Încercăm să îndreptăm această problemă care este obligativitatea demisiei din funcție. Este o nedreptate pentru că avem două tipuri de cetățeni: cetățeni de categoria I care pot candida și cetățeni de categoria a II-a, care sunt condiționați de postul pe care îl ocupă. De ce să nu o poată face și ei?”, se întreabă senatorul PDL Gabriel Berca, precizând pentru gândul că inițiativa va aduce echitate chiar în rândul prefecților: „În prezent avem prefecți care au ocupat funcția în urma unei numiri și prefecți care au câștigat postul prin concurs și care sunt înalți funcționari publici. Aceștia din urmă sunt nevoiți să demisioneze dacă vor să candideze. Oricum, propunerea nu are substrat politic. PDL are doar 14 prefecți, restul sunt ai PSD și PNL, iar în privința directorilor din deconcentrate cred că sub 1% vor dori să candideze”.

USL: Coaliția vrea să folosească fără jenă instituțiile statului

Cu totul altfel văd lucrurile reprezentanții Opoziției, care cataloghează inițiativa democrat-liberală drept „o nouă tehnică de perfecționare a furtului în alegeri”.
„Aceasta este o lege cu dedicație pentru clientela de partid, pentru funcționarii numiți pe criterii politice și o acțiune prin care este politizată din nou administrația publică. Asistăm la o nouă încercare din partea actualei puteri de a schimba legile în funcție de propriile interese politice și electorale. După ce a politizat întreg aparatul administrativ, acum, coaliția de guvernare dorește să folosească în mod direct, fără niciun fel de jenă, instituțiile statului în confruntarea electorală. Este o încercare de a legaliza statul-captiv, adică statul care este folosit în interesul celor aflați la guvernare”, se arată într-un comunicat USL remis, miercuri, agenției Mediafax.
Potrivit social-democraților și liberalilor, puterea țintește „subordonarea tuturor angajaților și forțarea lor să-și susțină în alegeri superiorul ierarhic, sub amenințarea pierderii locului de muncă”, astfel încât funcționarii publici să devină agenți electorali.
Propunerea PDL va intra mai întâi întâi dezbaterea Senatului, urmând ca deputații să acorde votul final.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Statul român vinde un BMW mai ieftin decât Dacia Logan. Ce secret ascunde
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
WhatsApp ”fură” de la concurență, pentru binele tău: schimbarea disponibilă acum pe care o știi...
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Informații vitale despre vaccinuri, după un studiu făcut pe milioane de oameni
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...