Pedeliștii din Senat i-au trântit lui Boc cota unică. Urban: „Decât să încasezi 16% din nimic, mai bine colectezi 10% din ceva”

Redactor:
Raul Florea
Pedeliștii din Senat i-au trântit lui Boc cota unică. Urban: „Decât să încasezi 16% din nimic, mai bine colectezi 10% din ceva”
Premierul Boc primește o lovitură din partea propriilor parlamentari, mai mulți senatori PDL făcând front comun cu opoziția pentru reducerea cotei unice de la 16% la 10%.

Premierul Boc primește o lovitură din partea propriilorparlamentari, mai mulți senatori PDL făcând front comun cu opozițiapentru reducerea cotei unice de la 16% la 10%. Inițiativamodificării impozitului pe venit, printre ai cărei semnatari senumără ministrul Economiei, Ion Ariton, și ministrul Internelor,Traian Igaș, a fost adoptată marți de Senat cu 45 de voturi pentruși 31 împotrivă, după un conflict deschis în cadrul grupuluidemocrat-liberal.

Deși cei doi membri ai Cabinetului Boc care au inițiat proiectulîn urmă cu cinci luni nu și-au reconfirmat în plen susținereamodificării cotei unice, ofensiva a fost preluată de către colegullor, Iulian Urban, care a trecut peste linia partidului.

„Aici se aplică un principiu extrem de interesant: decât săîncasezi 16% din nimic, mai bine colectezi 10% din ceva.Întotdeauna o ieșire dintr-o criză economică nu poate să coincidădecât cu o readucere a încrederii investitorilor, a oamenilor deafaceri, atât în politicile guvernamentale, cât și în capacitateacolectivă a societății și a statului de a se înscrie cu adevărat peaceastă linie de creștere economică și de relansare”, și-a susținutUrban punctul de vedere, argumentând că un mediu fiscal binevoitorcu investițiile ar putea să atenueze „problema legată deinfrastructură”: „Nu vom putea peste noapte să ne dezvoltăminfrastructura astfel încât să părem competitivi în raport cuUngaria sau în raport cu țări din estul Europei care nu sunt membriai UE. În această competiție, ceea ce noi putem să facem este să nealiniem practicilor fiscale din acele țări”.

Senatorul pedelist a fost contrat chiar de către liderul de grupal democrat-liberalilor, Cristian Rădulescu, acesta afirmând căreducerea cotei unice nu poate fi operată întrucât respectivamăsură ar contrazice acordul cu FMI: „La conducerea partidului amschițat un model care arăta că este posibil pe termen mediu și lungsă se crească salariul mediu în condițiile în care se scad anumiteimpozitări, și modelul funcționa. Dar după aceea vine FMI și nespune pentru ziua de astăzi că nu este indicat să scădemimpozitarea până când condițiile economice nu vor permite acestlucru”.

Opoziția, mobilizată de pedelistul Urban

În sprijinul lui Urban au sărit însă reprezentanții Opoziției.În timp ce pesedistul Ilie Sârbu îl felicita pe pedelistul Urban,liberalul Dan Radu Rușanu a continuat pledoaria inițiativei: „În2011, Ministerul de Finanțe și Guvernul vor renegocia un nou acordcu FMI, pentru luarea unor credite de siguranță, fără să ne folosimde ele. Dacă eu fac acest nou împrumut și iau un împrumut pentrusiguranță, haideți atunci să diminuăm (cota de impozite la 10%,n.r.) și pe perioada inerțială de 8-12 luni să am această siguranțădin creditul luat cu FMI, să dau drumul la economie”.

Nu doar grupul PDL a avut probleme pentru impunerea votuluinegativ proiectului. Senatorul Gyorgy Frunda a avut, la rându-i, opoziție disidentă, susținând reducerea cotei unice: „Dacă am acestdiagnostic de impozitare și de taxare exagerată, dacă am un statcare nu-și plătește obligațiile către investitori, dacă știu căsunt în concurență nemiloasă cu vecinii mei’ care au făcut pașiînaintea mea, nu este în interes, ceea ce numesc eu interesnațional, al tuturor să asigure investitorului străin o situațiemai confortabilă și o stabilitate financiară mai mare înRomânia?”.

Proiectul votat ieri de senatori va fi trimis spre dezbateredeputaților, cei care vor avea ultimul cuvânt de spus asupraproiectului. Până la votul ce va fi acordat în plenul Camerei,Executivul și-a exprimat deja punctul de vedere. „Guvernul aelaborat strategia fiscal-bugetară și elaborează bugetul de statpentru 2011 pe baza cotei de 16%, atât la impozitul pe profit, câtși la impozitul pe venit. Deci noi nu susținem reducerea cotelor deimpozit. Eu sunt convins că în Camera Deputaților aceastăinițiativă va fi respinsă”,a precizat ministrul Finanțelor,Gheorghe Ialomițianu.

Un nou transfer istoric între Gigi Becali şi Gheorghe Hagi. FCSB dă marea lovitură în...
Adelina Pestriţu făcut circ: 'Hai, măi Măruţă, am plecat acasă, lasă-mă naibii' 😲 De la...
FOTO. Amanta l-a părăsit pe celebrul milionar însurat pentru un actor! Știrista TV, prinsă de...
9 din 10 oameni NU POT rezolva acest exercițiu. Tu ce raspuns vezi?
Avea un viitor luminos în față, dar totul s-a năruit într-o secundă! Drama tânărului de...
E JALE în România. Sunt anunţate CONCEDIERI masive în instituţiile statului. Cine îşi va pierde...
COVID-19: Bucureştiul a ieşit din scenariul roşu. Prefectul Capitalei anunţă posibile relaxări ale restricţiilor
BANCUL ZILEI – Sugar Daddy de România
Anchetă la Vaslui, după ce au apărut imagini cu un polițist îmbrăcat în lenjerie de...
Adelina Pestriţu făcut circ: 'Hai, măi Măruţă, am plecat acasă, lasă-mă naibii' 😲 De la...
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Revine Dacia 1300? Anunțul momentului de la Renault îi ține pe români cu sufletul la...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
De ce au murit, de fapt, bătrânii din Norvegia vaccinații anti-COVID. Valeriu Gheorghiță a dezvăluit...
Lipsa de zinc slăbește imunitatea și te expune riscului de infecții. Care sunt semnele alarmante?
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide