Pedeliștii din Senat i-au trântit lui Boc cota unică. Urban: „Decât să încasezi 16% din nimic, mai bine colectezi 10% din ceva”

Pedeliștii din Senat i-au trântit lui Boc cota unică. Urban: „Decât să încasezi 16% din nimic, mai bine colectezi 10% din ceva
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 01:54

Premierul Boc primește o lovitură din partea propriilorparlamentari, mai mulți senatori PDL făcând front comun cu opozițiapentru reducerea cotei unice de la 16% la 10%. Inițiativamodificării impozitului pe venit, printre ai cărei semnatari senumără ministrul Economiei, Ion Ariton, și ministrul Internelor,Traian Igaș, a fost adoptată marți de Senat cu 45 de voturi pentruși 31 împotrivă, după un conflict deschis în cadrul grupuluidemocrat-liberal.

Deși cei doi membri ai Cabinetului Boc care au inițiat proiectulîn urmă cu cinci luni nu și-au reconfirmat în plen susținereamodificării cotei unice, ofensiva a fost preluată de către colegullor, Iulian Urban, care a trecut peste linia partidului.

„Aici se aplică un principiu extrem de interesant: decât săîncasezi 16% din nimic, mai bine colectezi 10% din ceva.Întotdeauna o ieșire dintr-o criză economică nu poate să coincidădecât cu o readucere a încrederii investitorilor, a oamenilor deafaceri, atât în politicile guvernamentale, cât și în capacitateacolectivă a societății și a statului de a se înscrie cu adevărat peaceastă linie de creștere economică și de relansare”, și-a susținutUrban punctul de vedere, argumentând că un mediu fiscal binevoitorcu investițiile ar putea să atenueze „problema legată deinfrastructură”: „Nu vom putea peste noapte să ne dezvoltăminfrastructura astfel încât să părem competitivi în raport cuUngaria sau în raport cu țări din estul Europei care nu sunt membriai UE. În această competiție, ceea ce noi putem să facem este să nealiniem practicilor fiscale din acele țări”.

Senatorul pedelist a fost contrat chiar de către liderul de grupal democrat-liberalilor, Cristian Rădulescu, acesta afirmând căreducerea cotei unice nu poate fi operată întrucât respectivamăsură ar contrazice acordul cu FMI: „La conducerea partidului amschițat un model care arăta că este posibil pe termen mediu și lungsă se crească salariul mediu în condițiile în care se scad anumiteimpozitări, și modelul funcționa. Dar după aceea vine FMI și nespune pentru ziua de astăzi că nu este indicat să scădemimpozitarea până când condițiile economice nu vor permite acestlucru”.

Opoziția, mobilizată de pedelistul Urban

În sprijinul lui Urban au sărit însă reprezentanții Opoziției.În timp ce pesedistul Ilie Sârbu îl felicita pe pedelistul Urban,liberalul Dan Radu Rușanu a continuat pledoaria inițiativei: „În2011, Ministerul de Finanțe și Guvernul vor renegocia un nou acordcu FMI, pentru luarea unor credite de siguranță, fără să ne folosimde ele. Dacă eu fac acest nou împrumut și iau un împrumut pentrusiguranță, haideți atunci să diminuăm (cota de impozite la 10%,n.r.) și pe perioada inerțială de 8-12 luni să am această siguranțădin creditul luat cu FMI, să dau drumul la economie”.

Nu doar grupul PDL a avut probleme pentru impunerea votuluinegativ proiectului. Senatorul Gyorgy Frunda a avut, la rându-i, opoziție disidentă, susținând reducerea cotei unice: „Dacă am acestdiagnostic de impozitare și de taxare exagerată, dacă am un statcare nu-și plătește obligațiile către investitori, dacă știu căsunt în concurență nemiloasă cu vecinii mei’ care au făcut pașiînaintea mea, nu este în interes, ceea ce numesc eu interesnațional, al tuturor să asigure investitorului străin o situațiemai confortabilă și o stabilitate financiară mai mare înRomânia?”.

Proiectul votat ieri de senatori va fi trimis spre dezbateredeputaților, cei care vor avea ultimul cuvânt de spus asupraproiectului. Până la votul ce va fi acordat în plenul Camerei,Executivul și-a exprimat deja punctul de vedere. „Guvernul aelaborat strategia fiscal-bugetară și elaborează bugetul de statpentru 2011 pe baza cotei de 16%, atât la impozitul pe profit, câtși la impozitul pe venit. Deci noi nu susținem reducerea cotelor deimpozit. Eu sunt convins că în Camera Deputaților aceastăinițiativă va fi respinsă”,a precizat ministrul Finanțelor,Gheorghe Ialomițianu.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...