Pedeliștii înghit cu noduri Legea Educației, dar nu se dedau la moțiune: „Nu-mi convine, dar n-am ce face. E musai cu plăcere!”

Pedeliștii înghit cu noduri Legea Educației, dar nu se dedau la moțiune: „Nu-mi convine, dar n-am ce face. E musai cu plăcere!”
PDL va aplica din nou interdicția pentru propriii parlamentari de a se apropia de urne la moțiunea de cenzură, decizia urmând să fie oficializată, marți, în urma discuțiilor din coaliție.

PDL va aplica din nou interdicția pentru propriii parlamentaride a se apropia de urne la moțiunea de cenzură, decizia urmând săfie oficializată, marți, în urma discuțiilor din coaliție. Deși afost discutată în Biroul Permanent de luni, procedura rămânerii înbănci nu a fost însă comunicată presei, astfel încât să se păstrezeaparența cum că hotărârea a fost luată de grupurile parlamentare șică nu a fost impusă de la centru. „Nu au existat astfel dediscuții. Grupurile vor hotărî cum se vor comporta. PDL și întreagaCoaliție va respinge moțiunea”, a fost poziția oficială exprimatăde vicepreședintele democrat-liberal, Gheorghe Flutur.

• În timp ce partidul strângea rândurile în jurul guvernului șia Legii Educației, vizată de moțiunea social-democraților șiliberalilor, criticile la adresa executivului erau pregătite chiardin interiorul PDL. Considerându-l pe ministrul Educației, DanielFuneriu, drept principal vinovat pentru demersul opoziției,senatorul democrat-liberal, Orest Onofrei a cerutînlocuirea șefului Învățământului, pe care îl face responsabil dearticolele controversate din legea asumată de guvern. „Eucer demisia ministrului Funeriu, pentru că această moțiune nu esteîndreptată împotriva guvernului, ci împotriva sa. LegeaEducației are o filosofie corectă, dar nu va putea fi pusă înpractică din cauza prevederilor neconstituționale cum ar fiînființarea și desființarea universităilor și dreptul laproprietate privată. Nu se pune problema să votez moțiunea decenzură, dar voi iniția o moțiune simplă împotriva sa”, a precizat,pentru gândul, OrestOnofrei.

• De altfel, Legea Educației a provocat critici înrândurile pedeliștilor, mai ales prin prevederea care introducestudierea Istoriei și Geografiei României în limbamaternă, articol care îi nemulțumește pedemocrat-liberalii din Transilvania. „Nici mie nu-miconvine, dar nu am ce face: trebuie să sprijin guvernul. E musai,cu plăcere, ca-n Ardeal„, a declarat, pentru gândul, deputatulPDL de Maramureș, Doru Leșe.

• Chiar și așa, nemulțumirile față de proiectul conceput subministeriatul lui Funeriu nu dau prea multe speranțe opoziției deatrage de partea sa voturi în favoarea moțiunii venite din parteaputerii. Cel mai probabil, cei care se declară împotrivainterdicției de a-și exercita votul, impusă de PDL, își pregătescabsentarea în ziua moțiunii. Dacă, în urmă cu o săptămână precizapentru gândul că estepentru ultima dată când acceptă respectiva hotărâre a partidului,deputatul PDL, Clement Negruț, și-a nuanțat poziția: „O să-miexprim mâine (n.r. astăzi) punctul de vedere la întâlnirea dingrupul parlamentar. Nu fac alte comentarii”.

Citește și Geoanăvrea să-i facă „analizele” lui Ponta, după moțiunea ratată în caretoți pesediștii „și-au pus speranțe”. Oprișan are „o obiecție” fațăde moțiunea doi

UDMR și minoritățile nu au decis cum voteazămoțiunea

• UDMR nu a decis încă dacă va rămâne în bănci la votareamoțiunii de cenzură, depusă de PNL și PSD în urma asumăriirăspunderii Guvernului pe Legea Educației, sau se va pronunța, prinvot, împotriva demersului opoziției. „Cu siguranță, noi neopunem moțiunii de cenzură împotriva Guvernului. Nu am decisdeocamdată dacă vom vota efectiv „împotrivă” sau rămânem înbănci așa cum s-a întâmplat, săptămâna trecută, lacealaltă moțiune de cenzură”, ne-a declarat viceliderul grupuluiUDMR de la Camera Deputaților, Mate AndrasLevente.

• Tot în expectativă se plasează și reprezentanții minoritățilornaționale, ale cărui lider, Varujan Pambuccian,ne-a declarat că decizia votului asupra moțiunii de cenzură va filuată în ședința de grup care va avea loc săptămâna aceasta. „Nune-am hotărât ce vom face. Întâi ne întâlnim în ședință de grup șidupă aceea vom spune ce facem”, ne-a spus Pambuccian.

Inițiată, vineri, de 137 de parlamentari PSD și PNL, moțiunea cevizează asumarea guvernului pe Legea Educației are nevoie de 236 devoturi pentru a demite cabinetul Boc. Aceasta, în condițiile încare moțiunea de săptămâna trecută a adunat doar 219 voturi, unsingur parlamentar al puterii: UNPR-istul Liviu Câmpanu, alegândtabăra Opoziției.

Inchide