Pedeliștii mulțumesc după palma lui Zeus: „Era normal să ne-o tragă-n freză”. Votul pe listă ar putea fi răsturnat. BVB – numele real al „gășcuței” în care a lovit Băsescu

Pedeliștii mulțumesc după palma lui Zeus: Era normal să ne-o tragă-n freză. Votul pe listă ar putea fi răsturnat. BVB - numele real al „gășcuței în care a lovit Băsescu
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 26/04/2012, 15:45

„E o bolșevizare a partidului. Este un pas teribil înapoi înmodul de funcționare a partidului. Lista, fie ea și de 4prim-vicepreședinți, e listă de gașcă. Președintele își pune ogășcuță sub el. E prima dată când se întâmplă așa ceva în PDL”, aafirmat președintele, afirmând că autoritatea celor care se vorafla pe listă va fi contestată: „Introduce ideea de grup din jurulpreședintelui. Lasă-i (pe cei 4 prim-vici – n.red.) să fie amiciipartidului, nu ai președintelui”.

• Reacția șefuluistatului a stârnit valuri în partid. „Ayatolacii au rămas aceeași.Sunt câteva persoane pe care îi știm cu toții și care și-au făcutun mecanism prin care se întorc în forurile de conducere apartidului, de unde își iau votul pentru deciziile deja luate.Diagnosticul dat de președinte e exact. Eu am spus demult cădeciziile în acest partid se iau într-un cerc restrâns”, adeclarat, pentru Gândul, deputatulSever Voinescu.

• Pe de altă parte, uniilideri au primit acuzațiile președintelui ca pe ceva firesc:”Traian Băsescu e cel care a lărgit cercul decidenților. Prin votulpe listă ne-am întors la fostul consiliu politic. Era normal capreședintele să ne-o tragă-n freză”.

Convenția Națională a PD-L, în cadrul căreia va fi aleasă nouaconducere a partidului a fost programată pentru data de 16 iulie,în următoarele trei luni derulându-se alegerile la nivelulorganizațiilor locale și județene.

Greii din PD-L nu comentează

Cei vizați de afirmațiile lui Traian Băsescu au evitat săcomenteze criticile pe care președintele Traian Băsescu le-aformulat la adresa formațiunii politice. Primul care a fugit deziariști a fost chiar șeful partidului, Emil Boc. Întrebat cepărere are despre declarațiile șefului statului privind numărul micde disponibilizările din sistemul bugetar, Boc a răspuns, sec:”Domnul Blaga va face declarații după acestă întâlnire”. Numai căsecretarul general al formațiunii politice nu a dat niciun fel dedeclarație după cele două reuniuni. Doar senatorul Radu Berceanu aavut o reacție la observațiile președintelui, negând că ar existapericolul formări unei „gășculițe”: „E părerea domnului președinteși nu vreau să o comentez”, a conchis acesta.

PD-L ar putea să răstoarne modul de alegere a conduceriipartidului, prin revenirea la votul uninominal pentru cei patruprim-vicepreședinți și secretarul general. După ce Traian Băsescu acriticat deschis anularea competiției la vârful formațiunii, prinstabilirea desemnării la pachet a liderilor democrat-liberali,catalogând drept „bolșevizare” respectiva metodă, apropiații săidin partid au ieșit la rampă.

• „Procedural, existăaceastă posibilitate de a reveni la votul uninominal. Fie princonvocarea unui nou Consiliu Național de Coordonare, fie chiar cadecizia să fie luată în cadrul Convenției Naționale. Eu am susținutîncă de la început că varianta cea mai bună este candidatura pepost și nu alegerea pe listă a celor patru prim-vicepreședinți”, aprecizat pentru Gândul, președinteleCamerei Deputaților, Roberta Anastase.

• Același semnal l-a datși prim-vicepreședintele PD-L, Teodor Stolojan, care, într-odeclarație pentru Mediafax a indicat aceeași soluție: „Mai avem oposibilitate, dacă membrii partidului se răzgândesc, la ConvențiaNațională a partidului, și pentru că alegerile care se desfășoarăla nivel local nu sunt împiedicate de această problemă, putem aveao dezbatere, din nou, în partid, vizavi de afirmațiile făcute depreședintele țării”.

• Principalul critic alideii de vot pe listă Cristian Preda trage la rându-i speranța căproiectul său de reformare a PD-L nu este, încă, îngropat:”Subscriu declarațiilor președintelui. Este un semnal de caretrebuie să ținem seama, un semnal către luciditate. Eu cred că încămai putem face ceva, în democrație nu există o bătălie definitivpierdută. Nu trebuie părăsită corabia, chiar dacă deocamdată nu aufost găsite cele mai bune soluții”.

Care e miza votului pe listă: spargerea tripleteiBVB

Modul de desemnare a celor patru prim-vicepreședinți a fost, înprimele luni din acest an, principala controversă în PD-L. GreiiPD-L, numiți tripleta BVB (Blaga, Videanu, Berceanu), au insistatinițial pentru votul uninominal, convinși că, grație funcțiilor înguvern, se vor alege fără probleme. Lovitura era dublă, pentru că,prin alegeri directe, ar fi fost înlăturați noii pedeliști, vechiiliberali. Traian Băsescu a intuit mișcarea și l-a chemat ladiscuții pe Emil Boc, convenindu-se asupra acest sistem de listă cucei patru prim-vici. Condiția era ca în prim-plan să nu mai fievechile figuri, ci oameni noi, gen Anastase, Stolojan, GheorgheFlutur sau Liviu Negoiță, după cum ne-au spus surse din PD-L. Boc acedat însă și presiunilor greilor din partid, fiind înclinat să-lincludă printre cei 4 și pe Adriean Videanu, de care șeful statuluinu mai vrea să audă.

Băsescu a convenit cu Boc votul pe listă

„Degeaba se supără Băsescu pe votul pe liste, că doar el cu l-adiscutat Boc”, spune un vicepreședinte al PDL. Declarațiapreședintelui privind „bolșevizarea2 partidului a fost un semnaltransmis lui Boc și celor trei grei, despre care șeful statuluicrede că au acaparat partidul și îl manipulează pe șefulguvernului.
Indiferent de modul în care va fi aleasă noua conducere, Băsescuurmărește un singur lucru: reîmprospătare eșalonului de vârf cuoameni noi, care, coincidență sau nu, îi sunt apropiați saufideli.
Semnificativ este faptul că, în totală opoziție cu alegerea pelistă s-a aflat nu doar așa-numiții reformatori ai partidului,Cristian Preda și Monica Macovei, ci și ministrul Elena Udrea,care, în urmă cu o lună, declara pentru Gândul că „artrebui separate funcțiile de primă linie în partid cu cele dinguvern”, astfel încât miniștrii să nu aibă acces la cele patruposturi de prim-vicepreședinte. Cu o săptămână înainte deafirmațiile lui Udrea, Blaga declara și el pentru Gândul că votul pelistă este necesar pentru un partid aflat la guvernare, pentru căîntărește sentimentul de echipă.

Pedeliștii despre critica președintelui: „Era normal săne-o tragă-n freză”

Observațiile pe care Băsescu le-a avut, luni seara, la B1Tv, auvizat exact problema desemnării noilor lideri…..(Citește mai departe în paginaurmătoare)

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021