Pedeliștii vor să-l rezolve rapid pe Geoană: „Chemăm chestorul și îl scoatem afară din sală”

Pedeliștii vor să-l rezolve rapid pe Geoană: „Chemăm chestorul  și îl scoatem afară din sală
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 09:25

Strategia de revocare a lui Mircea Geoană din funcția depreședinte al Senatului a intrat, ieri, în linie dreaptă, după cegruparea pedelistă din Camera superioară a Parlamentului a primitgirul oficial al conducerii PD-L. Practic, democrat-liberalii vormiza pe două linii de atac.

Prima va fi pusă în aplicare în cazul în care pesediștii nu sevor prezenta, astăzi, la ședința Biroului Permanent al Senatului,caz în care PD-L va cere revocarea respectivei structuri decoordonare, sub motiv că boicotează activitatea parlamentară. Cum,însă, pesediștii au tot interesul să participe la reuniuneaconducerii Senatului, unde, împreună cu liberalii au majoritate,cel mai probabil, pedeliștii vor apela la planul B. Anume, acela dea introduce cererea de revocare a lui Geoană pe ordinea de zi înplenul de miercuri, indiferent dacă respectiva inițiativă va primiaviz negativ în Biroul permanent.

Următorul obstacol pe care trebuie să-l treacă PD-L în acest cazeste posibilul refuz pe care îl poate da Mircea Geoană de a supunela vot proiectul pedelist. „Dacă Geoană refuză să introducă peordinea de zi cererea noastră, chemăm chestorul și îl scoatem afarădin sală”, a precizat, pentru Gândul, senatorul PD-L, MirceaAndrei, explicând că grupul din care face parte nu va renunța înnici un chip la propunerea ca președinția Senatului să revinădemocrat-liberalilor. „Indiferent dacă PSD vine cu un alt candidat,tot noi avem majoritate și atât timp cât ne susține UDMR-ul, vomvota un nou președinte și rezolvăm totul în aceeași zi”, a spussenatorul PD-L.

Oficial, pedeliștii au cerut șefia Senatului argumentând că, încaz contrar, activitatea guvernului este blocată. „Noi suntem laputere și suntem interesați ca la conducerea Senatului să existe unom al puterii care să susțină actul legislativ și să nu-l blocheze.Mircea Geoană obstrucționează orice inițiativă a puterii, iar acestlucru nu este normal”, a declarat vicepreședintele PD-L, IoanOltean.

UDMR ajută PD-L să găsească portițaconstituțională

Dacă în urmă cu doar câteva zile, liderii UDMR declarau că, maidegrabă, se opun schimbării lui Mircea Geoană, ieri, aceștia și-auschimbat poziția la 180 de grade. „În acest moment, Constituția nedă posibilitatea revocării președintelui Senatului, în Regulamentnu există dispoziții foarte concrete privind această problemă, dardin punct de vedere constituțional este posibilă revocarea. UDMR vasusține acest demers, vom fi foarte atenți la respectareaRegulamentului și a Constituției”, a spus președintele Uniunii,Marko Bela.

La rândul său, Kelemen Hunor, a declarat că juriștii PD-L șiUDMR sunt în căutarea unei soluții constituționale pentruschimbarea lui Geoană de la șefia Senatului, una din varianteleluate în calcul fiind revocarea acestuia ca sancțiune pentrunerespectarea Regulamentului: Există și varianta care înseamnărevocarea ca sancțiune, dacă președintele Senatului nu a ținut contde Regulamentul Senatului, și momentan cererea de revocare sebazează pe acest lucru, și nu pe decizia politică a grupului carel-a propus”.

PSD: Sunt 3 motive pentru care se dorește schimbarea luiGeoană

Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, căreprezentanții PD-L, UDMR și independenții, care vor să ia PSDfuncția de președinte al Senatului, se comportă ca o putere străinăcare a ocupat România și o împart, lucru care demonstrează cădemocrația este în pericol.

„S-a mai întâmplat lucrul acesta și în 1997 și în 2005. Cei dela putere se comportă ca și când au ocupat România. Sunt o puterestrăină care vine și își împarte România fără a ține cont deregulile constituționale și regulile bunului-simț”, a spus Ponta.El a expus apoi motivele pentru care puterea încearcă să-l revocepe Mircea Geoană, încălcând Constituția. Potrivit lui Ponta, PD-Lși Traian Băsescu nu doresc ca funcția numărul doi în stat să fiela reprezentanții opoziției, iar independenții vor „să primeascăprețul pentru trădarea lor”.

Nu în ultimul rând, UDMR își dorește funcția de președinte alSenatului, în condițiile în care în ultimii 20 de ani, pe bazavoturilor obținute, formațiunea a fost reprezentată „de cele maimulte ori la putere și foarte rar în opoziție”.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Horoscop de weekend, 17 octombrie! Zodia care bate pe toată lumea la cap. Nu vei...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021