Planul lui Vâlcov pentru excluderea șefilor CJ din circuitul banilor către primari: „Trebuie să le asigurăm primăriilor independența”

Redactor:
Anca Simina
Planul lui Vâlcov pentru excluderea șefilor CJ din circuitul banilor către primari: „Trebuie să le asigurăm primăriilor independența”
Unul dintre primele semnale ale noului ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, până azi ministru delegat pentru Buget, a fost dat primăriilor. La audierea din Parlament, Vâlcov a venit cu varianta scoaterii din joc a președinților de Consilii Județene la momentul alocării fondurilor destinate fiecărei primării. Dincolo de principiul transferului de bani direct de la Guvern, ministrul nu a putut da însă detalii despre forma concretă în care s-ar putea aplica scenariul său, de la 1 ianuarie 2014, sau despre înlocuirea președinților CJ cu ministrul Dezvoltării.

Pentru a-și obține avizul pozitiv din partea parlamentarilor, care l-au votat în final cu 18 la 10 să preia și portofoliul Finanțelor de la Ioana Petrescu, Darius Vâlcov le-a pus astăzi pe masă scenariul excluderii președinților de Consilii Județene de la împărțirea banilor către primării din 2016. Aleși în colegii uninominale, parlamentarii depins, în primul rând, de susținerea primarilor înainte de cea a președintelui CJ.

„Cred în alocarea banilor direct către primării, fără a mai interveni factorul Consiliul Județean”, le-a spus Vâlcov parlamentarilor, care s-au așteptat astfel să îi obțină și votul PNL-istului Constantin Dascălu, cel care îl chestionase pe această temă.

PNL a votat la unison împotrivă, PSD alături de UDMR – pentru, iar ministrul Finanțelor a făcut, înainte de a pleca spre votul final din plenul Parlamentului, promisiunea că în 2015 va deschide discuțiile despre mărirea salariilor funcționarilor din primării și despre stabilirea unui plafon minim de finanțare a autoritățilo0r locale pentru a-și asigura cheltuielile de funcționare. „Putem gândi o formulă astfel încât să echilibrăm veniturile autorităților publice asigurându-le un plafon minim la primărie, mai ales în mediul rural, pentru că acolo avem mari probleme cu bugetul de funcționare, și peste acest prag să venim cu reechilibrare direct către toate autoritățile publice locale, fie consilii județene, fie primării”, a spus ministrul în postura de nominalizat.

Vâlcov nu a putut descrie, însă, în acest moment, și schema concretă prin care decizia ar urma să fie transferată unui ministru. „Vom vedea care va fi și forma, însă cred că trebuie să le asigurăm primăriilor independența. Practic să reglăm un pic discrepanțele”, a rămas evaziv ministrul întrebat dacă banii vor trece în pixul său sau al ministrului Dezvoltării.

Inchide